DRAMMEN: Koronasmitten fortsetter å stige, og torsdag forrige uke gikk kommuneoverlegene i Drammen, Lier, Asker og Bærum samlet ut med anbefaling om å bruke munnbind i butikker, på kjøpesenter og i kollektivtrafikken.

Men ifølge statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt i Helse- og omsorgsdepartementet, som nesten daglig pendler med tog og buss fra Konnerud til Oslo, er det ikke mange som følger anbefalingene.

– Skjerpings!

Tirsdag morgen observerte drammenseren 25 av 27 medpassasjerer på bussen til Drammen uten munnbind. Omtrent slik har det vært siden anbefalingene kom forrige uke forteller Bjørkholt.

– Jeg opplever at det ikke etterleves. Det er hakke bedret på toget enn internt i Drammen, men også på toget sitter flertallet uten munnbind, sier statssekretæren som også er utdannet lege.

Bjørkholt har også tatt til orde på Facebook der han oppfordrer folk til å følge smittevernreglene og skriver blant annet:

På tide å våkne folkens. Pandemien er IKKE over, og ved å gi blaffen i anbefalingene gjør du det mer sannsynlig med strengere tiltak med store konsekvenser for næringsliv, arbeidsplasser og folks helse. Så: Skjerpings! Nå! Ja – du ja!

Snakker varmt om anbefalingene

– Det er et vennlig ment hjertesukk. Nå må vi våkne litt fra tornerosesøvnene. Jeg skjønner folk er lei, men vi må sette oss litt opp i stolen igjen. Vi kan ikke sitte og slumre og håpe at det går over av seg selv. Rådene baserer seg på anbefalinger fra FHI og helsedirektoratet. Det er velbegrunnede, overveide anbefalingene som kommer på riktig tidspunkt. Når smitten øker så er det rasjonelt at anbefalingene kommer, og disse bør vi følge, er Bjørkholts klare mening, sier han til Drammens Tidende.

Bjørkholt minner også om at munnbind er et lite inngripen for å unngå nedstenging.

– Vi har vent oss til den nye normalen og at pandemien er på vei ned, men nå drar det seg opp med smitte. Vi skulle selvfølgelig ønske at korona ikke fantes, men det betyr ikke at vi skal glemme smittetiltakene helt. Dette er en enkel måte å få kontroll. Gulroten er at hvis det etterleves, kan det motvirke strengere tiltak senere. En nedstenging tror jeg ikke folk ønsker, det gjør hvert fall ikke jeg, sier han.