DRAMMEN: Aldri har Drammen hatt høyere smittetall. De siste to ukene har 1.967 fått påvist koronasmitte i denne kommunen. Sykehusets intensivkapasitet er presset og belastningen på helse- og omsorgstjenester i kommunal regi er høy.

– Det er likevel positivt at det kan se ut som at økningen i antall smittede flater noe ut i Drammen, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i mandagens koronastatus fra Drammen kommune.

Overfor Drammens Tidende forklarer han imidlertid at den mulige utflatingen kan være et forvarsel om noe langt større som er i vente.

Før en tsunamibølge treffer land er det vanlig at havet trekker seg tilbake. Så slår bølgen til med full kraft. Kan det være noe lignende som nå vil skje hos oss? Kan det rett og slett være at deltavarianten, som hittil har vært dominerende, trekker seg tilbake for å gjøre plass til en massiv omikronbølge?

– Vi tror omikron kommer for fullt. I Drammen og kanskje også i Oslo ser vi at smittetallene flater litt ut. I et skifte mellom to varianter, hvor den nye varianten har høyere smittespredning enn den gamle, kan kurven få en knekk før smitten igjen stiger, sier Sagberg.

Smitte betyr ikke lang nedstengning

Overlegen forklarer at tiltakene som er iverksatt kan trekke R-tallet for delta under 1, mens den ikke har klart å bremse den nye varianten nok.

– Den gamle varianten kan falle raskere enn den nye stiger. Dermed får vi en periode med flat smittespredning før den nye varianten kommer med en eksponentiell stigning. Da går det opp igjen.

Sagberg viser til at det samme skjedde i vinter. I februar hadde Drammen en stille periode før alfavarianten (da kjent som den britiske virusvarianten) kom for fullt.

– Det er godt mulig at det samme skjer denne gangen, sier han.

Det betyr ikke nødvendigvis at samfunnet må være fullstendig nedstengt til omikron har brent ut.

Hybridimmunitet som nøkkel

– Jeg tror nok vi skal leve med et høyt smittetrykk i lang tid framover nå. Dette må i større eller mindre grad etablere seg i befolkningen på et tidspunkt og vi må belage oss på hybridimmunitet.

Færre enn ti prosent av Drammens innbyggere har fått påvist koronasmitte siden mars 2020. De fleste må imidlertid regne med å bli smittet på et tidspunkt, og da vil vaksinen være god å ha. Hybridimmunitet forklares slik:

– Da har man vaksine i bunn som forhindrer alvorlig sykdom, så sirkulerer viruset i befolkningen og holder immuniteten ved like.

For å få til dette på best mulig vis er timing alfa omega (ikke alfa og delta).

– Vi må klare å få til overgangen på et tidspunkt hvor vaksinedekningen og dermed vaksineimmuniteteten i den mest sårbare delen av befolkningen er så god som mulig, og så må vi prøve å slippe dette gjennom med et så høyt smittetrykk som vi kan tåle uten at viktige samfunnsinstitusjoner bryter sammen, sier Sagberg og legger til:

– Da er vi avhengig av at flest mulig vaksinerer seg først.

LES OGSÅ: