Gå til sidens hovedinnhold

Strengere straff forhindrer ikke folk i å ta narkotika

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge er et av verdens beste land å bo i. Likevel topper vi overdosestatistikken og er blant landene med strengest straff for narkotika i Europa.

Ingen fortjener å bli straffet for problemene sine. Det er på tide at Senterpartiet erkjenner at dagens ruspolitikk er feilslått. Vi må tilby hjelp til de som trenger det og ikke straff.

Det fins mange ulike former for straff. Straff kan som regel avskrekke, men det kan også stigmatisere. For de fleste rusavhengige er det heller det sistnevnte som er tilfellet. Mange opplever å være observatør i et samfunn der man ikke kan delta, og desto større straffen er, desto lengre er veien for å komme tilbake i jobb og en normal hverdag.

Les også

Politiet må konsentrere seg om kriminelle bakmenn, ikke om ungdom med to gram cannabis i lomma

«Fordelen» av å skremme folk bort fra å ta narkotika, er med andre ord svært liten. Ulempen er derimot at de som allerede tar narkotika føler seg mer og mer fremmedgjort fra samfunnet de selv ønsker å være en del av. Problemet ligger ikke i intensjonen bak lovverket, men konsekvensene det har medbrakt.

Alle ønsker å redusere antall overdosedødsfall, men måten vi har ønsket å beseire det på har resultert i at flere menneskeliv har gått tapt, og at flere sosialt og økonomisk har falt utenfor.

Vi kan ikke bare forvente at folk skal slutte å ta narkotika ved å gi dem en bot og fortelle dem at det er ulovlig. Folk sluttet ikke å drikke alkohol før i tiden av den grunn. Tvert imot, det var flere alkoholrelaterte tragedier da alkohol ble forbudt, enn da det ble lov. Hvorfor? Noe av årsaken ligger i hvem det er som tilbyr rusmidlene og hvordan man blir møtt av samfunnet etterpå. I et samfunn der det ikke er straff, sier det seg selv at det er enklere å si ifra.

Med Senterpartiets forslag om å opprettholde straff, vil et dårlig valg føre til en langvarig forverret situasjon. Strengere straff forhindrer ikke folk i å ta narkotika, og det gjør heller ikke folk smartere om de valgene man tar. At narkotika er farlig, er noe alle vet fra før av. Så hva er det egentlig Senterpartiet ønsker å oppnå ved å gi hardere pisk og mindre gulrot?

Skal vi ta vare på de rusavhengige må vi se på årsakene til at de tar narkotika. Derfor håper jeg at Senterpartiet tar seg sammen og stemmer for rusreformen på Stortinget som skal behandles til våren.

Vi må skape et samfunn der alle kan delta. Det er på tide å tilby hjelp til de som trenger det og ikke straff.

Les også

Jeg mistet nylig min sønn i overdose. Men hvor ble det av markeringen av verdens overdosedag?

Les også

Politiet må konsentrere seg om kriminelle bakmenn, ikke om ungdom med to gram cannabis i lomma

Les også

Politimannens kronikk om narkotika går landet rundt: – Jeg ville fortelle hvordan det er i Drammen

Les også

Mener tunge rusmisbrukere skal få helsehjelp, ikke straff

Kommentarer til denne saken