Årsaken til de midlertidige endringene er at 20 Viken-kommuner har hatt dette tiltaksnivået, som normalt skal vare i to-tre uker, lenge.

– Disse midlertidige justeringene i tiltaksnivå A vil forhåpentligvis kunne gjøre konsekvensene av tiltakene noe mindre, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

I disse kommunene har lokalene ved universiteter og høyskoler vært stengt for alle studenter. Men fra 16. april kan biblioteker og lesesaler holde åpent for studenter som jevnlig koronatestes. Lokaler på campus kan også holdes åpent for studenter som er avhengig av forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt.

16. april kan også blomsterbutikker i de 20 kommunene holde åpent dersom salgsarealet ikke overstiger 250 kvadratmeter, og butikken i all hovedsak selger blomster med kort holdbarhet.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet jobber nå med et oppdrag der de gjør en helhetlig gjennomgang og justering av alle tre regionale tiltaksnivåene (tiltaksnivå A, B og C).

(©NTB)