DRAMMEN: – Det var tomt. Plutselig hadde jeg ingenting foran meg. Verden ble litt rar.

Slik beskriver Sun Vangen (58) tiden etter hun fikk beskjed om at hun hadde fått brystkreft i 2014.

Innen et år var behandlingen ferdig og hun fikk beskjed om at hun var friskmeldt. Sun begynte sakte, men sikkert å komme tilbake i jobb. Så, i 2017 fikk hun fryktelige smerter i ryggen.

I åtte uker gikk hun med smerter fra det legene mente var prolaps. Så en dag ringte fastlegen hennes og ba henne komme inn på kontoret.

– Hun hadde ryddet kalenderen for å fortelle meg at jeg hadde fått tilbakefall og at det hadde spredd seg i skjelettet i hele kroppen. Smerten kom fra at ryggvirvelen min hadde begynt å kollapse, sier Sun.

Sammen med sin gode venninne Alfhild Haughom (73) møter hun Drammens Tidende på Drammen sykehus. De har blitt godt kjent med alle i gangene her mens de begge var under behandling for kreft.

Cellegiftkuren var heftig

Sun er fortsatt under behandling, mens de ikke har sett noe kreft hos Alfhild siden 2019.

– Jeg var heldig og bukspyttkjertelkreften ble oppdaget tidlig, forteller Alfhild

Behandlingen startet raskt. Først operasjon for å fjerne kreften. Så en cellegiftkur som Alfhild selv beskriver som heftig:

– Når jeg fikk vite hva jeg skulle få, sa jeg «tåler jeg det?» Jeg var jo 70 år! Jeg tålte det, men fy fillern det var heftige saker.

Sun forteller at cellegiften er hard for kroppen, og at kroppen hennes har fått mye juling i år:

– Når behandlingen er over, da begynner den virkelige tunge biten med å få kroppen i gang.

Trening er viktig

Begge kvinnene forteller at for dem har Aktiv mot Kreft sitt aktivitetstilbud på sykehuset – Pusterommet – vært viktig for å finne styrke. Både fysisk og psykisk.

– Når man kommer inn i det rommet første gangen så tenker man: «Hvordan skal jeg klare det her?». Men, så går det bare oppover. Man kjenner mestring, uten noe press, mener Alfhild.

– Jeg har gjennomgått mye, men Pusterommet gir meg giv og glede. Det har blitt det viktigste i livet mitt. Jeg har alltid vært veldig opptatt av struktur. Pusterommet har tatt over strukturen etter jobb, sier Sun.

Om Pusterommet

Pusterommet er et trenings- og aktivitetstilbud for kreftpasienter før, under og etter kreftbehandling.

Pusterommene tilbyr et avbrekk fra en hverdag preget av behandling, og er en viktig møteplass og sosial arena for pasienter i samme situasjon.

Pusterommene er etablert av stiftelsen Aktiv mot kreft, som jobber med å få persontilpasset trening inn som en del av kreftbehandlingen.

Siden 2008 er det etablert 16 Pusterom rundt omkring i Norge. Pusterommet på Drammen Sykehus ble åpnet 11.januar 2017.

I 2020 ble de digitale tilbudene Pusterommet HJEMME og Pusterommet LIVE utviklet som et resultat av at treningstilbudet på sykehusene redusert på grunn av koronapandemien. Dette er henholdsvis forhåndsinnspilte og direktesendte treningsøkter som kan utføres hjemme.

I september 2021 ble UT Pusterommet lansert. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Den Norske Turistforening og Aktiv mot kreft som tilrettelegger for aktiviteter og turer ute.

Ønsker man å benytte seg av Pusterommet kan man ta kontakt med sin behandler for henvisning

Kilde: Aktiv mot kreft

Sun forteller at hun drar til Pusterommet fire ganger i uken, mens Alfhild er på utetrening to dager i uken. For begge damene er det sosiale like viktig som treningen, og de finner mye glede i hverandre.

– Vi hadde så mye humor da vi startet å trene sammen. Plutselig danset vi, og oiet oss litt hvis vi ikke fikk det til. Vi var ikke spreke, men det viktigste var å holde kroppen i gang, sier Alfhild.

Hennes pågangsmot har nå blitt viktig for nye medlemmer:

– Tenk så heldig vi er, vi har overlevd til nå, sier hun og smiler til Sun.

Ambassadører

Damene forteller at man egentlig er ferdig med å trene på Pusterommet etter fire måneder. De har derimot blitt spurt om å være ambassadører.

– Jeg ble så glad at jeg begynte å grine, forteller Alfhild.

Jakob Winther Westlie, AKTIV-instruktør og fysioterapeut ved Pusterommet på Drammen sykehus, forteller at ambassadørene er flinke til å ønske nye medlemmer velkommen. Trivsel er nemlig førsteprioritet på Pusterommet.

– Det viktigste for oss er at brukerne våre finner en aktivitet de trives med. Vi kartlegger og hjelper dem med å finne en aktivitet som passer deres behov og ønsker. For noen er det dansing, for andre er det yoga, for noen tur, sier Winther Westlie.

Han forteller at de prøver ut ulike ting, og evaluerer fortløpende. Ser man at noe ikke fungerer, så prøver man noe annet. Det viktigste er å få kroppen i gang igjen etter kreftbehandlingen.

– Noen dårlige dager må man regne med

Som ambassadører har også Sun og Alfhild noen gode råd til de som skal i gang med trening etter behandling:

– Ikke sett deg ned, gå tur i naturen, og finn steder som gleder deg, sier Alfhild.

Hva med når det butter imot?

– Noen dårlige dager må man regne med. Når jeg er helt utslått sier jeg til venner og familie «i dag ligger jeg på ladning» når de spør om jeg skal være med, sier Alfhild.

Hun forteller at for henne har trening blitt noe som må gjennomføres:

– Man gleder seg ikke alltid, men jeg tenker at jeg må bare gidde fordi det kjennes så godt ut etterpå, smiler Alfhild.