(Bygdeposten)

Huken Produkter er et familieselskap og et norsk nisjeprodukt. Suksessen deres er å sy hundeutstyr, slik som seler, halsbånd og annet som de levert til hundekjørere og forhandlere rundt i landet. På lista finner vi alt fra forhandlere bosatt i Bardufoss i nord til Holmestrand i sør, og også en forhandler i Sverige. Da Bygdeposten tok kontakt med Susan Buttingsrud for å skrive om firmaet, var hun i Stavanger.

– Der er det en ny forretning som hadde lyst til å se på varene. Jeg var der for å vise hva vi har. Reiser og salgsrunder blir det en god del av, sier hun.

Hundekjøring + egen bedrift

Huken Produkter ble startet på midten av 90-tallet. Den holder til på småbruket Huken, opprinnelig en husmannsplass fra 1700-tallet, som ligger innerst i Skalpeliveien på Krøderen.

Susan Buttingsrud og Bjørn Tore Stenersen har tidligere drevet med hundekjøring, og deltatt i løp i Jotunheimen, Liomseterløpet, Femundløpet og Amundsenrace. Susan har kjørt Drevsjøløpet, Hallingen og Femundløpet. De har også i mange år drevet med turistkjøring i Oslo, på Norefjell og hjemme fra plassen på Krøderen.

Men det var ingen huskyer på Huken da Bygdeposten kom på besøk denne gang. For hundekjøringen avviklet de for sju-åtte år siden.

Omskolerte seg til helsefagarbeider

Fram til 2006/07 sydde hundeprodukter Susan på fulltid.

– Men da fikk jeg lyst til å gjøre noe annet. I godt, voksen alder tok jeg utdanning som barne- og ungdomsarbeider og deretter helsefag. Fram til nå har jeg jobbet som helsefagarbeider på Tomtebo for Modum kommune, samtidig med at jeg sydde på kveldstid og i helgene, sier hun.

Susan og døtrene tar lokalavisen med inn i verkstedet der produksjonen av hundeutstyr skjer. Der har de symaskin, reimskjærer og stanse-maskin for lærprodukter. Det siste er det pappa Bjørn Stenersen som tar seg av, for han lager blant annet belter, halsbånd og kobler i lær. Det meste av det de produserer, blir sydd i slitesterkt polyesterbånd og polstret med lukket celleskum belagt med nylonstoff. Seler og strikkliner er det de lager mest av.

– Vi produserer og leverer til butikker over hele Norge. I tillegg har vi noe leiesøm. Det er ei på Sokna og ei i Røyken som syr for oss, sier Susan.

Sier opp jobben og restarter firmaet

Da Susan tok omskolering og begynte i annen jobb, var planen å legge ned bedriften. Men slik ble det ikke.

– Jeg har akkurat sagt opp jobben i Modum, og går nå ut i ferie. Etterpå starter jeg opp for fullt i firmaet igjen.

Hun sier at årsakene er flere. For to-tre siden så de at interessen for norske produkter var økende. Dette har skjedd som en følge av utviklingen i hundemiljøet. Både små og store hunder blir til mange ulike aktiviteter, og hundeeierne har blitt enda mer bevisste på å velge riktig utstyr.

Salget via ulike nettsider har ført til økt etterspørsel. Buttingsrud presiserer at de kun driver med ren produksjon. Alt salg skjer via deres forhandlere. De ser at Sverige er et kjempestort marked. Før de satser på enda flere forhandlere der, vil de først se hvordan det utvikler seg i Norge.

Susan begrunner også videreutviklingen med at de som en liten norsk bedrift erfarer at grossistene tar inn mindre kvanta med varer nå enn før. De må derfor bestille materialer over nett fra utlandet hvor de leverer i enda større partier. For å bestille så mye trenger de å ha en viss størrelse på produksjonen.

Siri skal studere og Lise tar over

Siri (20) er yngst av en barneflokk på fem. Etter at hun hadde tatt hestefag ved Buskerud videregående, trengte hun en jobb ved siden av å være lærling. Hun registrerte eget firma, «Service by Siri Stenersen».

– Jeg har sydd og tatt på meg oppdrag for folk, slik som å reparere telt og båtkalesjer. Men nå blir det forandringer. Jeg flytter på hybel for å utdanne meg til rideinstruktør. Utdanningen varer i to år, sier Siri.

Hun får ikke lenger mulighet til å sy, men skal heretter ta seg av firmaets markedsføring over sosiale medier. Og storesøster Lise Buttingsrud (34) tar over hennes jobb med å sy.

– Jeg skal lære meg dette. Til daglig jobber jeg innen helsevesenet og er ansatt som personlig assistent her på Krøderen, sier Lise.

Nå vil de ansette flere

Susan sier at de nå må ansette en person til.

– Det hadde vært fint å komme i kontakt med noen som enten har mulighet til å ta på seg leiesøm og som har maskin, eller vil komme hit for å sy. Forkunnskaper er ikke noe krav. Alt kan læres, sier Susan Buttingsrud. Hvis bedriften utvikler seg slik hun håper, kan det på sikt være muligheter for å ansette enda flere.