DRAMMEN: – Det er vanskelig å si nei til en mulighet som både er gøy, utfordrende og spennende, og man tenker at man har noe å bidra med. Dette var et tilbud det ikke er mulig å si nei til.

Susanne Kaluza myser mot sola og tar seg tid til et lite smil.

– Det var dessuten en god match med det jeg har jobbet med før.

Ingen kan si noe annet enn at hun holder et imponerende tempo. Farten over brosteinene på Bragernes torg denne solfylte junidagen, på toppen av et par høyhælte, hvite sko, illustrerer perfekt tempoet i 39- åringens liv.

Den utflyttede drammenseren er daglig leder ved Stiftelsen Litteraturhuset i Oslo, innehar fire styreverv, sitter som vara for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre, har skrevet fem bøker og er alene med tre barn. Kaluza var også en av initiativtakerne til Sunn fornuft-plakaten – samt en rekke større og mindre aksjoner – og har i tillegg blitt kåret til en av Norges fremste ledertalenter og blant Norges 25 mest innflytelsesrike personer på internett – blant annet.

Synes du at du har hørt noe om en matboks også? Det stemmer. I 2012 lanserte hun Kaluzaboksen som fremdeles er i salg og boka «I boks -den lille matpakkeboka.»

Nå viser det seg at Kaluza likevel hadde litt fritid igjen. Da Drammen ringte, klarte hun ikke å si nei.

Onsdag ble Susanne Kaluza innsatt som den første kvinnelige styrelederen i Drammen Scener AS. Inn i styret går også Tone Østerdal, daglig leder av Norske konsertarrangører.

Den røde tråden i drammensernes liv

– Det er en fantastisk mulighet til å bidra inn i hjembyen min. I likhet med de fleste drammensere har Drammens Teater og Union Scene fulgt meg hele livet, fra jeg var liten jente og satt i den magiske salen og så Rotta von Svisj og Klubba von Bang, til jeg nå går i teateret med barna og moren min. Drammen Scener er den røde tråden gjennom drammensernes liv, sier Kaluza og drar oss med tilbake til de mørkerøde fløyelssetene i teateret, den funklende lysekrona og sjokoladen som fulgte med et teaterbesøk som liten jente.

Hun innrømmer at hun ble overrasket da telefonen med spørsmålet kom. Noen dagers betenkningstid med lesing av årsberetning og – regnskap, samt samtaler med folk hun stoler på, måtte til. Men det var ikke mulig å si nei til denne jobben for det som må kunne kalles en over gjennomsnittlig engasjert person.

Rundtom-jenta som ifølge egne ord vokste opp under motorveibrua og bærer på Drammen og Svelvik-DNA helt tilbake til 1500-tallet, peker på Drammen og Drammen Scener som to avgjørende faktorer for at svaret ble ja.

– Dessuten synes jeg at man i større grad skal si ja til utfordringer, smiler hun.

Les også

Blir en av Norges yngste ambassadører: – Noen mennesker planlegger alt. Det gjør ikke jeg

– Det er bare å gønne på!

Ordfører Monica Myrvold Berg byr på et bredt smil hun også, når Susanne Kaluza presenteres for lokalpressen.

– Jeg har veldig tro på at Kaluza er den rette personen til å ta kulturlivet i Drammen videre. Dette er en stor mulighet for oss, og for Susanne, sier hun.

Myrvold Berg sier Kaluza hadde kvalifikasjonene som var ønsket i vervet, og selv om hun kjenner godt til mye av det Kaluza har bedrevet gjennom årenes løp, var hun ikke klar over at de også deler partibok før hun gikk gjennom cv-en hennes kvelden før.

Kaluza har imidlertid vært innom flere parti på sin så langt fullstappede livsvei.

–Jeg var aktiv i Unge Høyre da jeg bodde i Drammen. Jeg er jo en person som liker å engasjere meg, slår hun fast.

Saken fortsetter under bildet.

Myrvold Berg og Kaluza er imidlertid enig om mer enn sitt politisk ståsted. Selv om pandemien har kostet kulturlivet dyrt, så tror de gjenåpningen nå gir kulturen en gylden mulighet på flere vis.

– Nå har jo folk sittet hjemme i sofaen i et år, og er dritlei. Samtidig er de kanskje litt skeptiske og redde, slik at de trenger å lokkes ut. Da må kulturen være der og minne dem på at de er en del av noe større, sier Kaluza.

Ordfører Myrvold Berg tror også mye ligger til rette for at kulturen kan få et skikkelig løft i tiden fremover.

– Jeg tenker at alle muligheter ligger der. Vi har teateret og Union Scene som nå åpner opp igjen etter en pandemi, og ikke minst Kulturytring neste uke, som også sier litt om potensialet vi har i Drammen – og som skal vise vei fremover. Vi trenger bare vilje, og den viljen til å sette Drammen på kartet har Susanne, sier Myrvold Berg.

– Dessuten liker jeg tøffe damer med mot, erfaring og engasjement. Jeg sier som Susanne; Det er bare å gønne på!

Les også

Monica Myrvold Berg svarer kritikerne: – Klart vi skal satse på Drammen. Det er vi alle enige om

– Drammen er allerede en kulturby

Selv om Kaluza ikke vil komme med noen programerklæring, og understreker at det er daglig leder og de som jobber i selskapet som styrer den daglige driften, har hun naturlig nok gjort seg noen tanker om veien videre for Drammens største scener.

Hun starter med å skryte over de ansattes innsats og imponerende arbeid gjennom mange år, og ikke minst gjennom koronapandemien med strenge restriksjoner. Kaluza er imponert over mengden kulturtilbud som har blitt avlevert, til tross for dette. Som leder av en kulturinstitusjon i Oslo, som også har måttet holde dørene stengt mer eller mindre det siste halve året, vet hun godt hva det har kostet av innsats og arbeid.

– Jeg er først og fremst ydmyk over arbeidet som er gjort og ydmyk med tanke på å gå inn i rollen som styreleder. Så håper jeg at jeg kan støtte, utfordre og være en god sparringpartner på veien videre med å få Drammen Scener til å skinne. Jeg håper jeg har kompetansen som kan bidra til det.

Selv om Drammen har blitt anklaget for å levere for lite av finkultur, og for mye av det folkelige, har Kaluza ingen umiddelbare planer om å endre på retningen.

– For mitt vedkommende er jeg opptatt av at kulturen skal være til for folket, og ikke at folket skal være til for kulturen. Men det er de som jobber i Drammen Scener som tar de kunstneriske avgjørelsene. Jeg kan støtte utenfra og hjelpe de til å tenke så stort som Drammen Scener fortjener, sier hun.


Noen egne ambisjoner har hun likevel i ermet, om man rister litt mer. Som at Drammen skal tiltrekke seg enda flere publikummere utenbys fra, og bli enda mer lagt merke til på det nasjonale kartet. Men selv om Drammen allerede neste uke for første gang ruller ut Kulturytring, Drammens eget kulturelle svar på den politiske Arendalsuka, vil hun ikke være med på premisset om at hun skal bidra til å sette Drammen på det nasjonale kulturkartet og gjøre Drammen til en kulturby.

– Jeg opplever at Drammen allerede er en kulturby, sier hun bestemt.

– Drammen Scener er en tradisjonsrik, kulturinstitusjon og det skal enda flere bli klar over, så klart. Men jeg opplever at Drammen allerede står på det nasjonale kulturkartet. Jeg bor jo i Oslo, og har venner som støtt og stadig skal til Drammen, fordi det skjer spennende ting her, sier hun og nevner konserter på Union Scene som et eksempel.

– Seinest forrige uke var det en kompis som hadde opptrådt på Drammens Teater og skrøt av hvor helproffe de er der, fra A til Å. «Drammens Teater er et selvsagt stoppested for enhver turne,» sa han.

Ryddig leilighet – ikke prioritert

Men tilbake til tempoet og Kaluzas gjøren og laden. Har døgnet hennes flere timer enn oss andre, mon tro?

– Nei, men jeg tror leiligheten vår er litt mer rotete enn andres, ler hun.

Hun fortsetter med å insistere på at hun liker å ha fritid, til tross for at det vitterlig ikke ser sånn ut, og at hun kan koble ut og slappe av med en bunke styrepapirer.

– Det handler om å koble av med noe annet enn det jeg gjør til daglig, smiler hun, før hun understreker enda engang hvor viktig og spennende denne jobben er, at hun gleder seg til å snakke med daglig leder og klubbleder – samtidig som hun kommer med et tips til hvordan rekke litt mer her i verden.

– Det handler om å rydde plass og prioritere. Dette var en veldig spennende mulighet – som det ikke gikk an å si nei til.

Les også

Therese jobber for at flere skal få øynene opp for utenrikspolitikk: – Det påvirker livene våre mer enn vi er klar over