Svelvik er og blir en av Drammens ni bydeler – bystatus eller ikke

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I et debattinnlegg i DT gjør MDG-politiker Gro Nebell Aronsen et nummer av hvorvidt Svelvik fortsatt er en by eller bare en bydel i Drammen. Det skal ha stor betydning for utviklingen av Svelviks sentrumsområde og ivaretakelse av Svelviks historie. Bystatus skal, ifølge henne, også ha stor betydning for Svelvik som turistdestinasjon.

Det er grunn til å minne MDG-representanten om at et flertall av politikerne i Svelvik, muligens også befolkningen, valgte å legge ned kommunen og slå seg sammen med Drammen. Resultatet er at hele tidligere Svelvik kommune bare utgjør sju prosent av nye Drammens befolkning og må kjempe om kommunale midler, tjenester og stedsutvikling med 93 prosent av den nye kommunens innbyggere i ni bydeler.

Er det sannsynlig at det å kalle seg en by-bydel vil gi Svelviks innbyggere bedre vilkår eller større oppmerksomhet? Bare bydelen Mjøndalen har 20 prosent flere innbyggere enn hele gamle Svelvik kommune.

Det er en kjensgjerning at nye Drammen har enorme økonomiske utfordringer og allerede i inneværende år må kutte 150 millioner kroner for å komme i balanse. Nye Drammen kommune er en fattig kommune med svært begrensede muligheter til å drive stedsutvikling og opprettholde gode kommunale tjenester i bydelene.

Til tross for at alle politikerne i både Svelvik og Nedre Eiker burde forstått at Drammen alene ville ha enorme investeringsbehov og hadde langt høyere driftskostnader og gjeld per innbygger, valgte begge å innlemme kommunene sine i nye Drammen. Kommunale bidrag vil være svært begrensede, og man vil derfor i stor grad være avhengig av privat initiativ og/eller andre støtteordninger i arbeidet med stedsutvikling.

Det er prisverdig at MDG-representanten ønsker å ivareta Svelviks interesser og sikre stedet som turistdestinasjon. Men bystatus har ingen betydning for dette. Geilo, Trysil, Hafjell, Hemsedal, Bø i Telemark og Jevnaker med glassverket er noen få, nærliggende eksempler på at man kan markere seg som turistdestinasjon uten bystatus.

Uavhengig av dette får en bare håpe at Nebell Aronsens engasjement for Svelvik kan være et positivt bidrag, enten man kaller seg Norges nordligste sørlandsbydel eller sørlandsby. Svelvik er og blir en av Drammens ni bydeler, og må kjempe om kommunale midler og kommunal oppmerksomhet med alle de øvrige bydelene.

Da må man også huske på at 70 prosent av innbyggerne i storkommunen er drammensere og utgjør den desidert største velgermassen. Hvem vil politikerne prioritere? Vil kjøttvekta ha betydning for nye Drammens utvikling av bydelene?

Man burde nok stått samlet og reist seg for Svelvik by før man la ned kommunen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken