«Det føles som å alltid ha en mørk sky over seg. Jeg klarer ikke se noen lysglimt, og jeg er redd for at dette aldri vil gå over».

For de av oss som har hatt tunge perioder, vil kanskje denne beskrivelsen vekke noen minner. Svarte skyer som gjør det vanskelig å løfte blikket for å skifte perspektiv, og som tåkelegger og skjuler selv de gode tingene i livet.

Regnværet som pisker mot vinduet, som gjør at du heller ikke i dag orker å sette i gang, komme deg ut, møte noen andre, komme ut av den negative spiralen du sitter fast i. Men så skifter været. Kulden slipper taket. Det går mot vår. Solstråler sniker seg inn mellom de tunge gardinene, og varmen gjør det umulig å gjemme seg i hettegenseren lenger. Trærne får blader igjen, og selv det som så helt dødt ut for bare noen uker siden, viser seg å ha en livskraft større enn du kunne ane. Og det ble sommer.

Fast spalte: «Hverdagspsyken»

Hva er følelser? Og hvordan takler vi dem? Hva er normalt og når bør man oppsøke hjelp?

I en fast spalte vi har kalt «Hverdagspsyken», skriver fagfolk ved Modum Bad om temaer innenfor psykisk helse.

Spalten publiseres samtidig i Drammens Tidende og Bygdeposten.

«Someday when my crying is done, I will wear a smile and walk in the sun. I may be a fool, but till then darling you`ll never see me complain. I`ll do my crying in the rain», synger Morten Harket. Solskinn kobles opp mot glede, mens de dystre følelsene best kan få utløp på gråværsdager.

Været kan gi oss noen gode bilder for å formidle hvordan vi har det. For mange er det også slik at været i seg selv påvirker hvordan dagen oppleves. Dersom sola skinner, er dagen god. Er det regnvær blir det som i utgangspunktet var en ganske ok dag, tyngre å komme seg igjennom.

Mye forskning tyder på at dette stemmer. Dersom sol og sommer gir lyse og lette følelser, er det logisk at den mørke vinteren gir det motsatte. Ifølge Norsk Helseinformatikk lider 5–10 prosent av befolkningen av vinterdepresjon i større eller mindre grad. Noen mener dette skyldes at jo mindre dagslys mennesker utsettes for, jo lavere nivåer av serotonin er tilgjengelig i kroppen. Det igjen kan gi en økning av depresjon og angst.

Melatonin er også en av de mistenkte aktørene i dette samspillet. Dette hormonet er på sitt mest aktive når det er mørkt, og er viktig for at vi skal kunne sove godt. Dagslys ser ut til å redusere melatoninnivå og bidra til at vi blir mer våkne og får mer energi. D-vitaminer, som dannes naturlig i kroppen når sol møter hud, ser ut til å være lavere hos personer med depresjon enn hos andre deler av befolkningen.

Så med dette som utgangspunkt skulle man tro at jevnlige sydenturer skulle være et godt folkehelsetiltak?

Så enkelt er det neppe. Flere forskere mener at varme like gjerne bidrar til negative følelser, og at varme fyrer opp aggresjon i oss. I Phoenix, Arizona, med en gjennomsnittstemperatur på 33 grader, så man at sjåfører i biler uten aircondition viste mer sinne i trafikken enn folk som hadde kjøligere biler. Noen forskere har kartlagt ulike områder i USA, og funnet at voldskriminaliteten økte på varmere dager, varmere sesonger i året, varmere somre, varmere år, varmere byer og varmere regioner. Forfatterne antyder at dersom global oppvarming øker gjennomsnittstemperaturen med omtrent to grader, vil man i USA alene se en økning på mer enn 50.000 alvorlige overfall.

Jeg tenker at dette er et veldig forenklet blikk på hva som forårsaker vold, men skulle dette stemme er det jo enda et godt argument for å begrense klimaendringer.

Og til deg som kjenner at de solrike dagene står i kontrast til det tunge du bærer på – du er ikke alene. Det er ikke sånn at alle er lykkelige bare fordi sola skinner. For mange er det faktisk sånn at dette er høysesong for vanskelige følelser, fordi man kjenner på kroppsmisnøye, sammenligner seg med andre og føler at man kommer til kort. Man savner noen å være sammen med, føler seg ensom. Triste og tunge følelser kan bli med på sykkeltur, bading eller en tur i skogen. Og kanskje kan en av disse lufteturene gjøre at det passerer en ny tanke gjennom hodet ditt, at fokuset skifter litt, at sola gløtter frem og varmer deg, at vinden stryker mot kinnet ditt og minner deg på at livet faktisk kan være ok.

Årstider varer ikke for alltid. Været skifter. Følelser endres. Sola står opp for deg også.

Flere kronikker fra Modum Bad:

Les også

Det er naturlig å bli sint hvis du opplever at noen tråkker over grensene dine

Les også

Det er merkelig at vi kan være stygge mot den vi egentlig liker best i hele verden

Les også

Hva risikerer jeg hvis jeg åpner opp?

Les også

I siste episode av Kompani Lauritzen sa fenriken noe jeg syns vi skal snakke mer om

Les også

Lytt til hva følelsene forteller om hva du trenger

Les også

Slik unngår du trøbbel i parforholdet