Nabokommuner ut mot sykehus på Brakerøya

DAGENS TOMT: Politikerne i Asker og Bærum vil ha nytt sykehus i Drammen på dagens tomt fordi det blir billigere.

DAGENS TOMT: Politikerne i Asker og Bærum vil ha nytt sykehus i Drammen på dagens tomt fordi det blir billigere. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Politikerne i Asker og Bærum vil ikke ha nytt sykehus i Drammen, men modernisere dagens sykehus skriver Budstikka i dag.

DEL

ASKER OG BÆRUM: Denne uken vedtok formannskapene i både Asker og Bærum at Vestre Viken bør velge det rimeligste alternativet for sykehusutbygging i Drammen, det vil si på dagens tomt. Det er fordi det blir rimeligere enn å bygge nytt skriver Budstikka.

Det politikerne frykter er at Bærum sykehus tørker ut ved at avdrag på lånene som må tas opp for å finansiere nytt sykehus i Drammen vil måtte betales med Vestre Vikens driftsmidler.

LES OGSÅ: – Pasientene viktigst

Støtte

Politikerne får støtte fra Legeforeningen ved Bærum sykehus.

– Vi kan komme til å måtte skjære ned på pasientbehandlingen. Alt vil bli strammere enn i dag. Fremtiden ser ikke lys ut, sier Toril Morken, som er hovedtillitsvalgt i Legeforeningen ved Bærum sykehus, til Budstikka.

– Alle sykehusene i Vestre Viken skal ha en fremtid, ikke bare Drammen. Helseforetaket legger opp til at all nybygging fram mot 2030 skal skje i Drammen, mens bare helt nødvendig vedlikehold skal gjennomføres på de øvrige sykehusene, sier Kjell Maartmann-Moe, som er Arbeiderpartiets gruppeleder i Bærum formannskap og medlem av Asker og Bærums felles tverrpolitiske sykehusutvalg.

LES OGSÅ: Viktig at lokalisering av nytt sykehus nå kommer på plass

Byutvikling

– De tre andre sykehusene i Vestre Viken kan ikke være med på å betale for byutvikling i Drammen, sier Per Anders Owren fra Venner av Bærum Sykehus og medlem av sykehusutvalget.

Kostnadsspørsmålet er sentralt for politikerne. Det er beregnet at det blir 1,5 milliarder kroner billigere å pusse opp dagens sykehus enn å bygge nytt på Brakerøya. Etter det Budstikka erfarer vil Vestre Viken legge fram nye regnestykker som viser at differansen mellom de to alternativene er mindre.

LES OGSÅ: Er redd for de ansattes sikkerhet

Uenig

Kristin Ørmen Johnsen (H) fra Drammen, som er stortingsrepresentant for Buskerud og medlem av helse- og omsorgskomiteen, er uenig.

– Erfaring viser at å rive og bygge nytt, mens man skal ha full sykehusdrift, er veldig komplisert. De ansatte er bekymret for at det vil gi befolkningen et dårligere tilbud, og at arbeidsforholdene vil være så uutholdelige at man vil miste kompetanse. Jeg er opptatt av at vi skal bygge et sykehus for fremtiden, på en tomt som åpner for fremtidige utvidelser og annen aktivitet, sier hun til avisen.

LES OGSÅ:

Artikkeltags