Hvem hadde trodd for et år siden at jula 2020 skal feires under strenge koronarestriksjoner. At julemiddagen må inntas med minst én meters avstand, og at nissen helst bør bære munnbind.

Vi hadde knapt hørt om viruset som så til de grader har preget livene våre siden nedstengingen av landet i midten av mars, men som Språkrådet nå har kåret til årets nyord: Koronaen.

For mange har dette året kostet dyrt. Folk har vært syke. Lokalt har 23 mistet livet. Alle har vi på en eller annen måte fått merke konsekvensene av at skoler, barnehager, fritidstilbud og uteliv har stengt ned. Folk er blitt permitterte, mistet jobben – eller livsverket.

Hjemmekontor er blitt den nye normalen for dem som kan ha det. Men det er også noen som ikke kan sitte hjemme, som må ut og møte folk, ta sjanser og som setter egen helse på spill for oss andre. De er hverdagsheltene som trosser viruset for å holde hjulene i gang. Som alle lærerne, legene, sykepleierne, helsefagarbeiderne, barnehageansatte, taxisjåfører, frisører, butikkansatte, renholdere og sosialarbeidere. For å nevne noen.

Det er mange yrkesgrupper som fortjener en hyllest etter året vi legger bak oss. Tusenvis av arbeidsfolk som har stått i frontlinjen til tross for pandemi og smitterisiko. Som har jobbet til alle døgnets tider og funnet løsninger for at ungene våre skal få undervisningen de har krav på, for at vi fortsatt kan spise restaurantmat og for at pasientene skal få den omsorgen de trenger.

I dagene fram mot jul deler derfor Drammens Tidende ut kake og gir flere ulike yrkesgrupper den oppmerksomheten de fortjener. En kake kan ikke erstatte det mange nå ønsker seg aller mest: vaksine, jobbtrygghet, god helse – eller en lang ferie. Men det er vår måte å vise at vi syns dere gjør en fantastisk innsats.

Fra alle oss, tusen takk skal dere ha!