Gå til sidens hovedinnhold

Tangen-utbyggingen: Er det noen som har kraft og mot til å stoppe galskapen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noe av det fineste med Drammen er de nærliggende, offentlige rommene. Elveparkene og gangveiene langs elva. Byparken og lystgårdsparkene. Bragernesåsen. Vi har kort vei til det meste av grønne rom og vakre utsikter.

Bydelen Tangen har fått fint lite av dette. Derimot ble store deler av Tangen slaktet av industriutbygging i 1960- og 1970-årene. Her er ingen elvepromenader eller grønne lunger. De historiske møteplassene på Rundtom og Merket er overtatt av trafikken.

Men Tangen har «Berja» på toppen av Kirkebakken. Det finnes neppe noe annet sted i byen hvor vi fra et offentlig og lett tilgjengelig sted har større overblikk over vår praktfulle by. Dette er kanskje det fineste utsiktsstedet vi har.

«Berja» tilhører først og fremst de som bor på Tangen. Men, ærlig talt, utsikten herfra tilhører oss alle. Herfra har mang en fotograf funnet et favorittmotiv.

«Berja» har lange tradisjoner som utkikkspunkt. Det tilstøtende området mellom Kirkebakken og Feierbakken var i generasjoner bebodd av sjøfolk i små toroms stuer. Stedsnavnet Hollendersvingen stammer fra den tiden.

I dag er boligområdet markert som et verneverdig kulturmiljø i kommunedelplanen for kulturminner. Den lille, røde stua på «Berja» er en av få godt bevarte eksempler vi har på sjøfolks boforhold i seilskutetiden.

Det er rundskuet i dette miljøet som flertallet av våre politikere nå vil bytte bort mot en kortvarig økonomisk gevinst. Nå skal nemlig området bygges ned med boliger i regi av et kommunalt selskap.

I en tid hvor det er store planer på gang for hundrevis av boliger og betydelig næringsutvikling på nedre Strømsø og på Tangen, så ønsker våre folkevalgte å bygge ned et vakkert og lett tilgjengelige friområde. Og det skal skje i bydelen som mangler gode offentlige plasser.

Les også

Det er forstemmende at Slippen, med sin lange industrihistorie, skal brukes til eiendomsspekulasjon

Det er mye som tyder på at det i fremtiden vil komme til å bo mange mennesker på Tangen. Hvor skal de puste ut og hvile øyet? «Berja» er et slikt sted, men det skal nå privatiseres. Hvor er helheten i denne tenkningen – hvis hodet i det hele tatt har vært koblet inn?

En utbygging av «Berja» er en skam som får oss vanlige innbyggere til å miste troen på politikerne vi har valgt. For mange av oss er det viktig å hegne om et vakkert Drammen. Det er det som gjør oss til drammenspatrioter.

Derfor må vi ikke skusle bort kjerneverdier som aldri kan gjenkjøpes for penger. Er det noen som har mot og kraft til å stoppe denne galskapen?

Les også

Planlegger kjempeutbygging på Tangen: 600 boliger og fjordpromenade

Les også

Vi vil ta med oss historien inn i Slippens fremtid, åpne opp og gjøre området tilgjengelig

Kommentarer til denne saken