Gå til sidens hovedinnhold

Tiden bør være over for et kompispoliti som ikke blir respektert blant ungdom på skråplanet.

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Media har den siste tiden hatt fokus på et økende problem med vold, trusler, gjengkriminalitet og torpedovirksomhet blant unge i drammensområdet. Ungdomsrådet har i flere år meldt om at dette er et økende problem, og ulike tiltak har blitt satt inn fra Drammen kommune.

At unge folk føler seg mer utrygge, er alvorlig for hele drammenssamfunnet. Når vold og trusler øker, går det utover attraktiviteten til området.

Tallene viser at Drammen har problemer med å tiltrekke seg flere innbyggere, spesielt de som jobber og bidrar positivt i samfunnet. Tilflyttingen har de siste årene vært lav i forhold til det som var ventet. Årsakene til dette er sammensatt, men mer utrygge oppvekstvilkår er trolig en av årsakene. Det tilbakevendende spørsmålet er hva vi gjør for å motvirke denne negative utviklingen.

Les også

Ber Drammen knuse de kriminelle slik New York gjorde det: – Vi har et kompis-politi

I Drammen har vi de siste årene brukt stadig mer ressurser på forebyggende arbeid. Vi har blant annet uteteam og natteravner som skal passe på og snakke med ungdom. Kommunen tilbyr ekstravagante støtteordninger for familier med lav inntekt. For eksempel tilbyr vi aktivitetsskole, og i bydeler hvor det er ekstra behov får familiene tilbud om familiehjelp.

Ressursbruken til forebyggende arbeid har økt jevnt og trutt de siste årene. Til tross for dette, ser vi altså en utvikling som går i feil retning. Da er det trist å se at Høyre og Ap mener at løsningen på problemet er mer penger til tiltak som alene ikke viser seg å ha tilfredsstillende effekt.

Til Drammens Tidende nevner Høyre og Arbeiderpartiet gode tiltak som at Strømsgodset-spillere reiser rundt på skolene, flere miljøterapeuter, helsesøstre og lærernorm. Dette er gode forebyggende tiltak, men det er neppe løsningen for ungdommene som allerede er inne i tungt kriminelle og voldelige miljøer.

Les også

De sier at verken politiet, lærere eller foreldre har fått dem til å slutte å slåss. Det klarte Hassan – slik gjorde han det

Vi i Frp mener at byen trenger et politi som er hardere i klypa og ikke duller med unge kriminelle. Vi trenger mer bruk av arrest og mindre tilsnakk. Ungdommen sie selv til Drammens Tidende at de ikke frykter konsekvenser fra Politiet. Tiden bør være over for et kompispoliti som ikke blir respektert blant ungdom på skråplanet.

Politiet har lovverk og myndighet til å ta disse hardere, men ønsker ikke å bruke disse virkemidlene. Dette kunne vært et signal til andre om at det de driver med får store konsekvenser. Videre må det settes inn tiltak som kan beskytte samfunnet. Lukkede barnevernsplasser kan forhindre at ungdom som blir plassert i for eksempel Lillehammer vender tilbake for å begå kriminalitet i tiden barnevernet har ansvaret for dem. Vi må også senke terskelen for bruk av omvendt voldsalarm, dette er viktig for ofrene.

Et annet tiltak er tettere oppfølging med hele familien der mindreårige er involvert i kriminalitet. Det må utvikles avtaler med familien som også knyttes opp til kommunale ytelser. Følger ikke familien opp sine egne barn, kan de ikke forvente at samfunnet stiller opp økonomisk.

Når utviklingen går så galt som vi ser i dag, må vi tørre å tenke nytt. Mer av de samme virkemidlene vi så langt har prøvd, er ikke løsningen for å komme fremover. Politikere og Politi må fremover tørre å ta tøffere grep i kampen mot ungdomskriminalitet.

Les også

Trygghet - viktig byggestein for livskvalitet og folkehelse

Kommentarer til denne saken