Gå til sidens hovedinnhold

Tiden med lave renter kan være forbi, nå øker rentene

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag satte Norges Bank opp styringsrenta, og snart setter bankene opp utlånsrentene.

DRAMMENSREGIONEN: Norges Bank økte styringsrenta fra 0,75 prosent til 1,0 prosent torsdag. 0,25 prosentpoeng høres ikke mye ut, men enhver renteøkning fra lave nivåer slår hardt ut.

For når sentralbanken setter opp renta, så starter alle bankene arbeidet med å vurdere renteøkninger på sine utlån. Som boliglån.

– I likhet med andre banker så sitter vi og regner på dette nå. Vi har ikke tatt noen avgjørelse, men det er ganske vanlig med renteøkninger når styringsrenta settes opp, sier Jan-Roger Vrabel.

Han er direktør for privatmarkedet i Sparebanken Øst. Det som fatter også Din Bank og Øst Boligkreditt.     

Les også

SSB spår renteoppgang ut 2022

 

– Skal tåle fem prosentpoengs økning

– Når du tar opp boliglån så skal du tåle en renteøkning på fem prosentpoeng. Det vil si at hvis renten i dag er 3,0 prosent så skal din økonomi tåle 8,0 prosent. Men, det forutsetter at du ikke har økt ditt forbruk tilsvarende, sier Vrabel.

Et annet forhold som kan gjøre en renteøkning tyngre er de økte strømprisene. For strømprisene steg mye og fort på slutten av fjoråret, og spiste opp lønnsøkningen til folk flest.

Tror du et kvart eller et halvt prosentpoeng er lite, så tenk om igjen. Har du i dag en boligrente på 3,0 prosent, og den øker til 3,5 prosent, så er det en økning i renten på 16,7 prosent.

Og rentene vil øke mer i tiden fremover, for ifølge prognosene er de å øke i gjennomsnitt med 3,5 prosent innen 2021.

– For en boligeier som har et lån på 2 millioner kroner, vil økningen i renteutgifter utgjøre rundt 20.000 kroner mer i året, altså 1.300 kroner etter skatt i måneden. Da begynner det å kjennes i de fleste lommebøker, sier Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseiernes Landsforbund, til NTB.

Les også

Forbrukerrådet: – Ikke godta renteøkning på boliglånet

Saken fortsetter under bildet

 

Les også

Årslønna økte med 3 prosent i fjor

 

Les også

Nordmenn har nest høyest personlig forbruk i Europa

 

Vanskelig å stramme inn

Jan-Roger Vrabel i Sparebanken Øst viser til at for mange lånekunder så er renteøkninger ukjent. Især yngre låntakere og de i etableringsfasen.

– Man kan bare håpe at alle har fått den rådgivning som er pålagt, og at de har lagt opp økonomien deretter. Det er enkelt å øke sitt forbruk, men å stramme inn igjen er mye vanskeligere.

Fagansvarlig eiendomsmegler i DNB Eiendom i Drammen, Therese Robøle Myhre, har svart på spørsmål om boligprisutviklingen fremover og lagt ved et regneeksempel på hva økt rente betyr i kroner og øre.

- Hva vil dagens renteøkning bety for unge familier i etableringsfasen som skal kjøpe seg bolig/nylig har kjøpt bolig?

– Foreløpig vil det ikke ha så mye å si. Vi må huske på at rentenivået har vært på et historisk lavt nivå, og det har i lang tid blitt varslet at renta skal opp.

– Hvilket råd har du til unge mennesker som nå skal kjøpe seg bolig når bankrentene nå øker?

– Rentenivået som er spådd fremover er langt innenfor det vi kan kalle et normalt rentenivå. Om det er noen som er bekymret for høy rente så er fastrentelån også et godt alternativ. Boligmarkedet er velfungerende, og det er lite som tilsier at det skal bli store endringer fremover.

Regneeksempel

Høyt lån, lav inntekt, få andre utgifter

Lån 2.000.000 kr innenfor 75 prosent låneramme. Brutto årsinntekt 450.000 kr/ Månedlig utbetalt ca 24.000 kroner

Lånebeløp

2.000.000/25 år

Månedlig lånekost* (renter og avdrag)Lønn etter lån er betalt per måned
Hvis renten stiger til 3,05 prosent:9.58614.414
Hvis renten stiger til 3,55 prosent10.11613.884
Hvis renten stiger til 4,05 prosent10.66213.338
Hvis renten skulle stige til 4,55 prosent11.22312.777
Hvis renten skulle stige til 5,05 prosent11.80012.200

Kilde: DNB Eiendom

 

Kommentarer til denne saken