En av Drammens Tidendes lesere har kommet med sine opplevelser med tiggere, nærmere bestemt i Sande («Min linje» i papiravisen lørdag) .

Jeg bor i Drammen og har, stort sett, ikke hatt slike ubehagelige opplevelser. Men ved et par tilfeller har også jeg følt meg redd og truet.

For ikke lenge siden var det en yngre mann som ble sint da jeg sa nei til å gi ham penger. Mannen dyttet en lapp i hånden min, hvor det sto, på engelsk, at han trengte hjelp. Det er min rett å si nei. Dette likte han dårlig. Han ble veldig aggressiv, og jeg følte meg truet. Ved en annen anledning, i Oslo, var det en gjeng med kvinner som skrek og hylte på sitt eget språk da jeg ikke ville gi dem penger. At jeg fikk en forbannelse over meg, det er helt sikkert.

Det er tiggere over hele Drammen by. Jeg gir ikke penger. Om vi gjør det, da blir de sittende på gatehjørnet resten av sine liv. I ny og ne kjøper jeg en kopp kaffe og noe å spise til en av dem.

Min kjære mormor hjalp uteliggere i Oslo ved å kjøpe et par sko til den som trengte det, eller gi dem et varmt måltid. Vi hadde ofte en ved middagsbordet julaften, i regi av mormor. Ingen skal føle seg redd når man går på gaten eller står i kassa på butikken. Ingen, om du er tilreisende til Drammen eller om du er en av byens borgere, har rett til å oppføre seg på en skremmende måte. Om så, da må politiet komme inn i bildet.

Kanskje vi nordmenn er lettlurte? Kanskje vi ikke bør gi til tiggerne? Jeg har stor respekt for det synspunktet. Om vi vil gi dem penger eller ikke, det er opp til hver enkelt. Men en ting er sikkert, man skal få si nei uten å få kjeft og uten å føle seg truet av tilreisende mennesker.

Tiggerne kan ikke forvente at beboerne i landet de kommer til skal stille opp med hjelp, økonomisk så vel som med husly.

Raser mot Drammens nye tiggertilbud: – Kommunen lærer aldri

Les også

Tiggerproblematikken trenger like mye politisk handlekraft og vilje som en trehytte