Til deg som sitter ved siden av meg på smitteekspressen og nyser: Skam deg!

Av

Det er ikke bare opp til helsemyndighetene å sørge for å begrense smitten, det er opp til oss – og deg! Spesielt du som sitter ved siden av meg på toget og nyser ubekymret ut i luften fordi det bare er «en vanlig forkjølelse». 

DEL

MeningerLa meg lansere et begrep som står i fare for å bli årets nyord: Korona-shaming.

For det er nettopp det jeg utsetter deg for når jeg ser deg tørke snørr med håndflaten og nyse ut i togkupeen med et halvhjertet forsøk på å begrense sprøyten med hånda. Dette har jeg opplevd blant mine medpassasjerer flere ganger de siste par ukene.

Jeg lurer på om vi lever på samme planet?

Hvordan er det mulig ikke å ha fått med seg helsemyndighetenes klare tale? Jeg ser det som en nødvendighet å gjenta dem: Nys eller host i et papirtørkle, bruk albuekroken om du ikke skulle ha papir tilgjengelig, vask hendene ofte, bruk antibac om du ikke er i nærheten av en vask. Dette gjør du ikke bare for din egen del, men også for andres.

Vi som togpendlere, og pendlere generelt, har et ekstra ansvar for å forhindre smittespredning. Vi sitter og står svært tett på hverandre. Folkehelseinstituttet mener vi er blitt høyrisikoeksponert for smitte om vi har hatt nærkontakt, ansikt til ansikt, under to meter i mer enn 15 minutter, med en person som er bekreftet syk med covid-19.

Hvor ofte er vi vel ikke i denne settingen på toget? Danske myndigheter har nå varslet at de setter opp flere tog- og bussavganger for at folk ikke skal måtte stå så tett. En svært god, og sannsynligvis ganske effektiv idé.

I Japan var det en mann som trakk i nødbremsen da en medpassasjer hostet uten munnbind. Jeg må innrømme at jeg i mitt stille sinn har tenkt det samme som et ledd i korona-shaming.

Hvor mange av oss som har covid-19 akkurat nå, vet vi trolig ikke. Vi er nå i den fasen hvor vi ikke kan være sikre på om vi bærer smitte eller ikke, uavhengig av om vi har oppholdt oss i det Folkehelseinstituttet definerer som høyrisikoområder i utlandet. Sykehusene venter nå alvorlige tilfeller hvor man ikke kan spore smittekilden.

Er du syk? Hold deg hjemme. Ja, det er sesong for influensa og forkjølelse, men dette er nok året du kan være litt mer slack på hjemmekontor, egenmelding og sykemelding. Antakelig vil du møte stor forståelse hos arbeidsgiver hvis du ikke vil risikere å smitte folk på kontoret og sette hele bedriften i karantene.

Jeg er ikke bekymret for å få korona. Jeg og samboeren min er unge og friske, barna våre blir trolig ikke særlig syke. Men jeg er bekymret for om samfunnet, økonomien og helsevesenet kan tåle belastningen om svært mange blir syke samtidig. Mange tar til kommentarfeltene og kritiserer myndighetene for manglende og inkonsistente tiltak – trolig med rette.

Men det er ikke bare opp til helsemyndighetene å sørge for å begrense smitten, det er opp til oss – og deg! Og spesielt du som sitter ved siden av meg på toget og nyser ubekymret ut i luften fordi det bare er «en vanlig forkjølelse».

Du blir ikke sykere av det selv, men du risikerer å bli korona-shamet.

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags