Blant førsteklassingene som hadde sin aller første dag på SFO var Matilde Lunde Trolsrud (6) og Stella Borge Løvstad (6).

– Jeg vil helst være her lenger, sier 6-åringen Matilde Lunde Trolsrud til mamma Sandra Lunde (37) idet hun og bestevenninna Stella leker seg på lekeplassen utenfor Hallermoen skole. Deres første dag på SFO er nylig unnagjort, og jentene nikker mer enn gjerne bekreftende på at det har vært gøy.

Stor dag

Det har vært en begivenhetsrik dag. Mor til Matilde, Sandra Lunde, forteller at 6-åringen hennes var svært spent før sin første «skoledag».

– Det var tydelig at Matilde hadde sommerfugler i magen før dagen i dag. Hun hadde til og med stilt inn vekkerklokka så hun skulle våkne i tide, sier Lune til Drammens Tidendes utsendte.

– Det har gått veldig bra, istemmer pappa til Stella, Anders Borge Christoffersen (36)

– Planen var egentlig å ha en kortere dag i dag, men når vi så hvor bra det gikk så skjønte vi at det ikke var noe behov for å hente tidlig, legger han til.

Gode venner

Matilde og Stella ble født med bare fem ukers mellomrom – de bor et steinkast unna hverandre, og har gått i samme barnehage. Det er tydelig at de er gode venninner.

– Jeg syntes det var fint at alle førsteklassingene var samlet, og at de fikk en roligere start sånn sett, sier Sandra Lunde.

Hun forteller samtidig at det ikke er aller første gang at barna er på skolen – før fellesferien hadde nemlig skolen arrangert en besøksdag hvor alle.

– Vi fikk komme og bli kjent med skolen og SFO-avdelingen og litt sånn forskjellig, så det tror jeg har vært til stor hjelp med tanke på tilvenning.

SFO, og ikke AKS

Samtidig er det altså ikke AKS de skal begynne på, men SFO – en «nyvinning» av året som rett og slett skyldes at det ble utarbeidet en nasjonal rammeplan for skolefritidsordningene høsten 2021.

Det forteller fagrådgiver for skole i Drammen kommune, Liv Jenny Bø, til Drammens Tidende.

I den nye rammeplanen er én av de røde trådene at det skal være økt fokus på læring gjennom lek.

– Grunnen til at vi valgte å ikke videreføre AKS-navnet er fordi det var knytta til den lokale rammeplanen som lå til grunn for AKS. Innholdet i skolefritidsordningen slik som den blir fra i år er litt annerledes, så da mente vi at merkelappen SFO samsvarer med rammeplanen i større grad.

Hun sier samtidig at det ikke blir stor forskjell på hvordan ordningen praktiseres.

– Det blir ingen dramatiske endringer, men vi tar blant annet tak for å heve kompetansen for de ansatte, og det er jo viktig for at det skal bli god kvalitet på skolefritidsordningen, sier Bø.

Kjapp i replikken

Tilbake til Hallermoen: Når Drammens Tidendes utsendte forsøker å lure barna ut på limpinnen for å gi en kommentar er det tydelig at de synes lekestativene er mer interessante enn spørsmål fra en journalist. Mamma Sandra Lunde forsøker å hjelpe:

– Hva har dere gjort i dag? spør hun.

– Ingenting, svarer Matilde.

– Gjorde dere ingenting? gjentar mamma Lunde.

– Det vet du vel? Det var jo det jeg sa, svarer Matilde og ler.

Skulle dere ikke sjekke grensene da?

– Nei, det skal vi gjøre i morgen.

Snakketøyet har 6-åringen altså i orden.

– Klare

Ting tyder i hvert fall på at første dag i en av livets store overganger har gått bra for våre 6-åringer.

– Jeg tror barna er klare for noe nytt nå. De har jo blitt vant til å være de største i barnehagen, så nå får de noe nytt å bryne seg på, avslutter Lunde.