OSLO: Rundt klokken 01.15 ble en rekke skudd avfyrt utenfor Per på Hjørnet og London pub i Oslo sentrum, et samlingssted for homofile.

To personer ble bekreftet døde etter skytingen. Politiet opplyste på en pressekonferanse lørdag morgen at ti personer er alvorlig skadet og at elleve personer er lettere skadet.

Like etter klokka 15.30 opplyste politiet at de to døde er menn i 50- og 60-åra. Pårørende er varslet.

– Jobbet intenst

Politiet antar at det bare var én gjerningsperson, men vil likevel ikke utelukke at det kan ha vært medvirkere.

I natt gikk politiet til aksjon mot adresser knyttet til mannen for å se etter mulig motiv for hendelsen, melder NTB, som også opplyser at mannen ble pågrepet klokken 01.19.

– Det er for tidlig å si noe konkret om motiv og bakgrunn for hendelsen per nå, opplyser politiet.

Under pressekonferansen meddelte politiet at gjerningspersonen er en norsk statsborger født i Iran, og at han er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

De opplyste også at mannen fra før er kjent for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men at de ikke kan si noe konkret om hvorfor vedkommende er kjent for PST. De meddeler dog at det er grunn til å tro at skytingen dreier seg om hatkriminalitet da den ene av de to barene er et kjent sted for homofile.

Vært i kontakt med Oslo-politiet

Vitner forteller til VG at de først trodde lydene de hørte var kinaputter eller annen festlig stemning knyttet til Pride-feiringen, men at de skjønte alvoret da de så gjerningsmannen.

– Han regelrett henretta folk, sier en til VG.

Operasjonsleder Trond Egil Groth i Sørøst politidistrikt forteller til Drammens Tidende lørdag morgen at de har vært i kontakt med Oslo politidistrikt, men at de så langt ikke har bistått.