Gå til sidens hovedinnhold

To pågrepet etter ambulanse-kapring i Oslo

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet sperret kjørebane på E18 og trafikk til Spikkestad i tillegg til å bevæpne seg på Drammen stasjon mens de jaktet gjerningsperson.

DRAMMEN: Klokka 12.35 i dag fikk politiet inn en melding om en singelulykke i Oslo sentrum. Ulykken dreide seg om en bil som lå på taket.

Ifølge visepolitimester i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, rettet en person en hagle mot politiet da nødetatene kom til stedet.

– Gjerningsmannen kapret en ambulanse og kjørte fra stedet. Det skjedde cirka klokka 12.40. Det var også forsøk på å torpedere og ramme politiet på dette tidspunktet, sier Fredriksen på en pressekonferanse, tirsdag ettermiddag.

Visepolitimesteren forteller at det var flere hendelser og en til dels krevende politioperasjon da de jaktet gjerningsmannen.

Politiet valgte ifølge Fredriksen å bruke våpen for å stoppe bilen. Da ved å skyte på dekk og andre vesentlige komponenter i bilen. Det ble ikke rettet direkte skudd mot gjerningspersonen ifølge politiet. Klokka 12.47 hadde de kontroll på mannen.

– Sånn vi ser det nå, som er beklagelig, er at gjerningsmannen ifølge vitneobservasjoner bevisst har kjørt opp på fortauet for å ramme tilfeldige ofre. Det er i denne fasen han treffer en barnevogn og et ektepar som så vidt klarer å kaste seg unna.


To pågrepet

Politiet har nå pågrepet to stykker i forbindelse med saken. En norsk mann på 32 år ble pågrepet like etter hendelsen, mens en 25 år gammel norsk kvinne ble pågrepet noe senere like i nærheten. Kvinnen var en periode etterlyst, før hun ble arrestert inne i en butikk på Sandaker senter. Pågripelsen skal ha vært udramatisk og kvinnen ble «snakket ut» av butikken.

I en pressekonferanse fortalte visepolitimester i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen og etterforskningsleder Grete Lien Metlid at de ikke kunne si noe om mulig motiv foreløpig.

– Mannen som ble pågrepet tidligere i dag kjenner vi godt til fra før. Han er siktet for drapsforsøk, og det har foreløpig ikke vært mulig å avhøre ham. Kvinnen som ble pågrepet er også kjent fra tidligere, sier Metlid på pressekonferansen.

Politiet ønsket ikke å si noe om hva de to pågrepne var kjent for hos politiet fra tidligere.

Fant våpen og narkotika

I tillegg til å ha funnet en hagle og en Uzi maskinpistol, skal politiet ha funnet det som med stor sannsynlighet er narkotika i ambulansen etter pågripelsen av mannen.

– Vesentlige mengder narkotika er funnet, så får vi heller bli tydeligere på hva det er og ikke er når det er 100 prosent sikkert hva vi står overfor, sier Fredriksen til NTB.

Per nå jobber politiet ut fra flere mulige motiver, både fra de mest alvorlige hypotesene til at det kan være en forklaring knyttet til trafikkulykken og at gjerningspersonene ikke ønsket verken politi eller noen andre til stede.

– Motiv er det for tidlig å si noe om. Vi tar høyde for det meste og jobber utover kvelden, sier Metlid.

Les også

Lier-kvinne kom hjem bare minutter før ambulansen smadret inn i porten: – Litt flaks må man ha

Dette vet vi om ambulansekapringen

* Klokken 12.30 tirsdag fikk politiet melding om en trafikkulykke ved Rosenhoff i Oslo, der en bil havnet på taket.

* Politiet fikk så meldinger om en mann som stakk fra stedet til fots, mens han siktet på folk med et våpen. Denne mannen kapret en ambulanse på stedet. Ambulansepersonellet ble ikke skadd.

* Væpnet politi fulgte ambulansen til Torshov, der kapreren kjørte på et tvillingpar på sju måneder, trolig i en barnevogn. Begge er lettere skadd.

* Politiet stoppet ambulansen i Krebs gate snaue kvarteret etter, rundt klokken 12.45. Mannen ble pågrepet. Politiet avfyrte flere skudd, men gjerningsmannen ble ikke skadd.

* Kapreren er en mann på 32 år.

* Politiet etterlyste en navngitt kvinne i forbindelse med saken, og kvinnen ble pågrepet på Sandaker senter i Oslo tirsdag ettermiddag.

Kilde: Politiet

Ingen opplysninger om terror

I 15-tida forteller politiet at de er tidlig i etterforskningen, og at de jobber med avhør av vitner, sikring av videoer og andre tekniske spor.

– Vi har foreløpig ingen opplysninger om at hendelsen er terrorrelatert, men vi etterforsker bredt og med stor styrke, skrev Oslo-politiet på Twitter.

Under pressekonferansen kunne politiet fortelle at de er kjent med at begge de pågrepne har tilknytning til det høyreekstreme miljøet.

På det nåværende tidspunktet er det ikke aktuelt å sikte noen av de involverte for terror, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid til NTB.

Bevæpnet seg i Drammen

Like før klokka 14.00 ankom flere politipatruljer Drammen stasjon og bevæpnet seg.

Politiet sperret den ene kjørebanen på E18 retning Drammen mellom Asker og Liertoppen. Dette medførte til lange køer.

Også på Slemmestadveien mot Spikkestad var det full stans. Politiet skal der ha sjekket samtlige biler som kjørte forbi.

Ifølge operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Trond Egil Groth, var bevæpningen et sikkerhetstiltak i forbindelse med hendelsen i Oslo.

Bildeserie

Store politistyrker jaktet kvinne etter ambulansekapring