I valgkampen har Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, lovet billigere flybilletter på kortbanenettet i Norge. Han mener billettprisene på kortbanenettet gjør det for dyrt for folk i distriktene å reise til storbyer som London. Han vil halvere flyprisene på kortbanenettet i Nord-Norge, noe han mener vil koste skattebetalerne 400 millioner kroner.

Problemet er imidlertid at dette på ingen måte harmonerer med hva Senterpartiet har sagt tidligere. Senterpartiets toppkandidat i Buskerud valgkrets, min gode stortingskollega Per Olaf Lundteigen, ga i et innlegg i Drammens Tidende inntrykk av at han synes en flybillett tur/retur London bør bli mye dyrere.

Han skrev: «Det er ikke fornuftig å ha så lave flyseteavgifter at det er mulig å reise tur-retur London for 4.913 kroner i dag.»

Jeg synes det er flott at nordmenn kan oppleve verdensbyen London uten å bli ribbet for alle sine sparepenger. Før pandemien traff oss, kostet en slik billett halvparten. Så hva hjelper det egentlig med noen hundre kroner i rabatt på flybilletten fra Nord-Norge til Oslo, når Senterpartiet skal gjøre det tusenvis av kroner dyrere å reise på utenlandstur?

Videre vil Senterpartiet tukle med taxfreeordningen, som i dag er garantien for at ulønnsomme flyplasser på kortbanenettet fortsatt får leve. Inntektene subsidierer mye av billettprisene innenlands. Det å risikere endring av denne vellykkede ordningen, som de aller fleste er enige om at fungerer godt, er verken god luftfarts- eller distriktspolitikk.

Det blir dyrere å fly om de rødgrønne vinner valget. Senterpartiet skal samarbeide med partier som alle senest i høst foreslo å gjøre det dyrere å fly – ved å øke CO₂-avgiften og gjeninnføre flyseteavgiften, som Frp fikk fjernet. Derfor er det tomme løfter Vedum serverer når han forsøker lokke velgerne med billigere flybilletter.

Fremskrittspartiet vil motarbeide alle skatter, avgifter og andre tiltak som gjør transport og infrastruktur dyrere for befolkningen. Vi mener at størrelsen på lommeboken din i minst mulig grad skal få begrense din bevegelsesfrihet og din reisetrang. Vi ønsker det skal være så billig som mulig å fly, enten man flyr innenlands eller skal ut av landet.

LES OGSÅ: