LIER: Iført fargerike Supermannkostymer – enten skjørt eller heldress, stilte 18 skuespillere fra Oslo opp. Den glade skuespillergjengen showet skikkelig rundt sitt alvorlige budskap:

– Vi er beltehelter, og er her for å minne dere om at dere må bruke sikkerhetsbelte hver gang dere går ombord i skolebussen, sa Simen Pettersen til elevene på Hegg skole.

Han er en av de profesjonelle skuespillerne som hele denne uken skal reise Buskerud rundt – for å minne de i alt 7.000 skolebarna som har rett til skolebuss om hvor viktig det er å sitte trygt fastspent i setet.

– Vi vil vise barna hvor kult det er å være sikre og trygge – uansett hvor de er på vei, sier Simen Pettersen.

Glad andreklassing

– Skikkelig kult. Akkurat sånn var reaksjonen til andreklassingen Maren M. Hagen da hun fikk hilse på sin nye beltehelt Charlot Daysh. Dagen ble enda bedre da Maren fikk en flott buff av superhelten.

Samferdselsrådgiver Ingvild Seljegard i Buskerud fylkeskommune sier at bussulykker heldigvis skjer vært sjelden.

LES OGSÅ: GPS varsler farlige skoleveier med barnestemme

Store konsekvenser

– Men når ulykken først skjer, får den store konsekvenser. Passasjerene blir kastet rundt, og skadene kan bli omfattende.

– Dessverre sitter altfor mange barn uten belte på skolebussen. Derfor gjennomfører vi denne kampanjen –  i samarbeid med Brakar, Nettbuss, Trygg Trafikk og Statens vegvesen.

– Hvor mange barn bruker belte i skolebussene i Buskerud i dag?

– I dag ligger tallet på 53 prosent. Men det lå enda mye lavere før vi kjørte en lignende kampanje for ett år siden. Da var tallet på beltebrukere helt nede i 35 prosent. Etter fjorårets aksjon, hadde tallet steget til 53 prosent.

– Men det er fortsatt altfor lavt. Vi vil ha det opp i hundre, med et delmål om å først komme opp imellom 80 og 90 prosent, sier Ingvild Seljegard.

Unn Wahl Karlsen er rektor på Hegg skole. Av de hundre elevene som bruker skolebuss, bor de som har lengst vei helt oppe på Damtjern, på grensen til Lierskogen.

LES OGSÅ: Advarer mot Pokémon i trafikken

Handler om holdninger

– Hva synes du en denne aksjonen?

–  Veldig bra. Det er kjempeviktig å øke bevisstheten rundt setebeltebruk i buss. Vi vet av erfaring at barna begynner kjøreturen bra, med å ta på seg beltene. Men etter noen minutter tar de beltene av seg igjen. Håper at de blir sittende fastspent hele turen nå. Det handler om å skape gode holdninger, sier rektor.

 

UP var også til stede sammen med superheltene.

– Dette er et kjempeflott tiltak for å sikre barna ombord i skolebussene, sier Morten Hassel fra UP.

Olav Skinnes, leder av hovedutvalget for samferdsel i Buskerud fylkeskommune, var også til stede på Hegg skole.

LES OGSÅ: Fartsbot og beltegebyr

Fargerike beltehelter

– Strålende. Veldig bra at det blir skapt engasjement og holdninger på denne måten. Og så artig med de fargerike belteheltene. Bra jobbet, sier Olav Skinnes.

Det er hengt opp plakater i alle skolebussene, og sjåførene kommer også jevnlig til å minne elevene om å ta på seg beltet.