DRAMMEN: Marianne Mørch på operasjonssentralen til Søndre Buskerud politidistrikt trekker pusten dypt, når vi spør om hvordan ettermiddagsrushet ser ut.

– Det er desidert verst på riksvei 23 i Lier og Røyken. Veien er nå åpen for personbiler, men det går svært sakte og er lange køer, sier Mørch.

OPPDATERING: Like før klokken 19.00 torsdag kveld melder politiet at riksvei 23 er åpnet for normal ferdsel. Ifølge bilister Drammens Tidende har vært i kontakt med er det fortsatt store køer i området.

Mange har endt i grøfta

På riksvei 23 har en rekke vogntog og personbiler kjørt i grøfta i løpet av torsdag. Ved 16-tiden dirigerte politiet fortsatt trafikken.

– Nå kom det akkurat en brøytebil til riksvei 23. Men bilistene må nok belage seg på lange køer i mange timer fremover også, sier Mørch.

Selv om ettermiddagsrushet er verst på riksvei 23, har ikke politiet så mye positivt å rapportere fra trafikken i resten av distriktet heller.

– Trafikken står nesten over alt. For eksempel på Bangeløkka, i påkjøringsrampen til E18 mot Oslo, står det en bil, noe som skaper problemer. Og i Lyngåskrysset i Lier står et vogntog. Der er politiet på plass og dirigerer, men det skaper selvsagt noen trafikale problemer, sier Mørch.

LES OGSÅ: Endte oppå autovernet

Begynte i 06-tiden

Allerede før klokken 06 torsdag sto et vogntog fast i Spikkestadbakkene, det ble fjernet relativt raskt. Problemene stoppet imidlertid ikke der, etter det har det bare ballet på seg.

På grunn av det ene vogntoget som sto fast, ble de tunge kjøretøyene lengre bak i køen også stående fast.

Busser, biler og togtrafikken er rammet av snøværet. Selv om det var varslet, virker det å ha kommet som julekvelden på kjerringa.

Like før klokken 11 ble E18 stengt i nordgående retning, ved Kjellstad i Lier. Ifølge politet ble motorveien da stengt på grunn av bilberging.  Etter et kvarters tid ble ett felt åpnet igjen. I samme omgang kom politiet med følgende melding på Twitter:

- Veldig vanskelig kjøreforhold. La bilen stå hvis du ikke må ut å kjøre.

Like før klokken 11 ble også riksvei 23 stengt for all trafikk.

- Vi setter opp sperrebånd og ber alle trafikanter snu. Riksvei 23 blir nok stengt i 2-3 timer fremover, da vi venter på berging til to vogntog, sier politibetjent Joakim Bestvold ved Røyken og Hurum lensmannskontor til Drammens Tidende.

I 13-tiden ble riksvei 23 delvis åpnet for personbiler, men fortsatt stengt for tungtrafikk.  Ifølge vitner på stedet opplyste politiet da at ventetiden var beregnet til å være mellom to og åtte timer.

SE VIDEO: Dytter løs brøytebil med traktor

Brøytebil kjørte seg fast

Øverst i Tors vei på Tangen i Drammen kjørte en brøytebil seg fast. Og ikke nok med det - bak brøytebilen kom en buss, som dermed også ble stående.

Like etter klokken åtte ble det besluttet fra politiets side å stenge Konnerudbakkene. Halv ni ble veien åpnet igjen. Samtidig meldte lovens lange arm at flere vogntog sperret trafikken på E18 ved Kjellstad.

Oslofjordtunnelen var det stengt i retning Drammen, på grunn av tre vogntog som ikke kom seg opp bakken etter tunnelen. Med hjelp fra Mesta kom de seg etter hvert ut, og tunnelen ble åpnet.

Mens i Spikkestadbakkene har det stort sett sått dønn stille store deler av dagen, på grunn av et vogntog.

SE VIDEO: Politiet: - Det blir verre i ettermiddag

Byttet busser

To busser sto bom fast i Drammen i morges. En i Tors vei og en leddbuss på vei opp til Fjell.

- Vi har rekvirert Viking redningstjeneste for å få bussene i gang igjen, forteller avdelingsleder i Nettbuss Drammen, Terje Njåstad, til dt.no.

Bussen som kjørte seg fast i Tors vei på Hedensrud klokken 08.00, skled og ble stående på tvers av veien. Passasjerene hadde ikke noe annet å gjøre enn å ta bena fatt. De gikk ned til Rundtom – for å komme seg videre.

- Det er ekstremt glatt i Drammen nå, men vi vil takke Drammen kommune og Aktiv Veidrift veldig for brøytejobben de har gjort i morgentimene. Ellers kunne ikke alle de andre bussene våre fortsatt vært i drift, sier Terje Njåstad.

Nettbuss har kuttet ut de fleste leddbusser, særlig opp mot Fjell, slik at det skal bli lettere for bussene å komme seg fram.

- Vi har byttet ut leddbussene med hybridbusser, sier Njåstad.

- Hvor mye er forsinkelsene på?

- Det kan vi ikke si eksakt, men vi gjør så godt vi kan for at alle skal kunne fortest mulig fram, sier avdelingslederen i Netbuss.

LES OGSÅ: – Livsfarlig med sommerdekk i morgen - la bilen stå

Alle mann til pumpene

Også i Sætrebakken satte et vogntog seg fast. En buss som kom etter forsøkte å kjørte forbi, men endte opp med å bli stående ved siden av. Veien var totalt sperret, men sjåførene på stedet var raskt i gang med å få lagt på kjetting og komme seg vekk fra stedet, opplyser politiet.

Ved Elgskauåstunnelen kjørte en bil av veien i morgentimene, men her var det ikke snakk om materielle skader eller personskader.

I tillegg kjørte to busser seg fast i Rustadveien mellom Slemmestad og Heggedal.

Politiet oppfordrer folk til å ta det med ro, eller velge kollektivt i dag.

– Dersom man har dårlige dekk eller har lagt på sommerdekk, bør man reise kollektivt i dag, sier Rune Hunshamar ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Aktiv veidrift, som har ansvaret for brøytingen i Drammen, kalte ut alle tilgjengelige mannskaper ved 05-tiden torsdag morgen.

Gulldag for taxi

Taxinæringen i Drammen gnir seg i hendene i dag. Årsaken er at dagsomsetningen går opp med 50 prosent på slike trøbbeldager i trafikken.

- Folk tyr til oss nå. Mange har lagt om til sommerdekk, og ringer oss i stedet for å komme seg raskt på jobb. Vi er bare glade, sier daglig leder i Drammen Taxi, Odd Ivar Gjersvik.

Selv sitter han værfast som han kaller det, i sin bolig i Nittedal i Akershus.

LES OGSÅ: Bussen skal fram

Kan fortsette å snø

Spørsmålet mange stiller seg nå, er vel hvor lenge dette varer. Vi sendte spørsmålet viderer til meteorologene:

- Snøværet vil fortsette de nærmeste timene, og vil avta fra i ettermiddag. Gradvis oppholdsvær fra i kveld. Vi kan ikke garantere at det slutter å snø fra i ettermiddag, men lavtrykket skal da ha passert drammensområdet. Temperaturen vil øke noe, og snøen kan gå over til sludd. Det blir vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk Institutt.

LES OGSÅ: Fra verre til verst - opptil 30 centimeter snø i morgen