Tror politikerne vi er så gamle at vi ikke trenger penger lenger

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Pensjonistene får ikke ta del i velstandsutviklingen på samme nivå som samfunnet for øvrig. Dette kan vi ikke akseptere.

Årets trygdeoppgjør innebærer at pensjonistene ser ut til å få redusert sin kjøpekraft for femte gang på de seks siste årene. Det angår nesten en million alderspensjonister i Norge.

De som allerede får utbetalt alderspensjon, får en økning på 0,7 prosent fra 1. mai, mens den årlige økningen blir 1,2 prosent. Samtidig er prisveksten i år anslått til å være på 1,4 prosent, og dermed får pensjonistene trolig en nedgang i kjøpekraft på mellom 0,15 og 0,2 prosent. Fasiten avhenger av hvor prisveksten til slutt lander.

Årsaken til at pensjonistene har kommet så dårlig ut, skyldes måten alderspensjonen reguleres på. Da pensjonsreformen ble vedtatt i 2011, var det enighet om at pensjon skulle reguleres som et gjennomsnitt av lønns- og prisveksten og forhandlingsretten falt bort. Dette er et system som har gitt pensjonistene lavere pensjon og som politikerne som vedtok den antagelig ikke helt forsto konsekvensene av.

Dagens underregulering, gjennomføres slik at pensjonen først reguleres opp med lønnsveksten og deretter reduseres med 0,75 prosentpoeng, og det oppfattes som klart urettferdig av de som rammes av dette. Inntektsutviklingen for pensjonistene vil gi en negativ vekst på 0,8% pr år for tidsperioden 2014-2023, dersom det ikke blir gjort noe med måten den reguleres på.

I den samme perioden har pensjonistene samlet tapt over 8 milliarder kroner dersom vi tar med årets trygdeoppgjør, viser tall fra Unio. Når pensjonistene kommer ut i minus år etter år, får det selvsagt konsekvenser for hverdagen vår.

Det er derfor etter år med negativutvikling av største viktighet at forhandlingsretten for pensjonister blir gjeninnført. Dette er en av pensjonistforbundets hovedmålsettinger, og det må bli lik regulering for lønn og pensjon. Hvorfor skal vi pensjonister egentlig finne oss i at vi kommer dårligere ut enn vanlige lønnsmottagere.

Jeg undres over om politikerne tror at vi er så gamle at vi ikke trenger penger lenger. Men pensjonister lever i daget helt annet liv enn våre foreldre. Vi reiser mye, trimmer gjerne og holder oss i form. Som svært mange andre lever jeg et like aktivt liv som før.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags