De har hamret løs på hverandre i debatter. De har stått timevis på stand, stekt vafler med partilogo og delt ut brosjyrer med bilder av sitt politiske alter ego. Lagt seg sent og stått opp tidlig.

Valgkampen er snart over og meningsmålingene begynner å tegne et stadig klarere bilde av hvem som bør forberede seg på taper- og vinnerrollen når valgresultatet foreligger på mandag.

Vi går likevel inn i en uhyre neglebitende sluttspurt, ikke minst i vårt eget valgdistrikt Buskerud.

Som Drammens Tidendessiste meningsmåling viser,og NRKs måling for Buskerud bekrefter, så ligger det an til et rotterace om det siste sikre mandatet på buskerudbenken. På DT-målingen er det Sps andrekandidat Sigrid Simensen Ilsøy fra Hol som ligger best an, men kun 333 stemmer foran Aps tredjekandidat Even Røed fra Kongsberg. På NRKs måling er det nettopp Røed som kaprer det siste mandatet, rett foran nesen på SVs førstekandidat Kathy Lie, og ifølge andre analyser kan også Frps Lavrans Kierulf være nær å ta et mandat.

Marginene er små og spenningen i Buskerud dreier seg nettopp om dette: Blir det Sp, SV eller Ap som trekker det lengste strået i kampen om det siste mandatet? Eller Frp? Blir det Sp, skriver partiet i så fall historie ved å få inn to mandater på buskerudbenken. Skulle Ap tape, må partiet for første gang siden 2001 ta til takke med kun to representanter fra Buskerud. SV har vært oppe og nikket før og med et godt valg, slik det ligger an til nå, kan partiet kjempe om både et sikkert mandat, men også utjevningsmandatet.

I konkurransen om utjevningsmandatet kan også MDG og Rødt blande seg inn, dersom de holder seg over sperregrensen på fire prosent nasjonalt. Havner de under, noe som fort kan skje med partier som lener seg på unge velgere som ikke nødvendigvis møter opp i valglokalet, ser det langt mørkere ut.

Siden det ikke lenger er noesykehus å krangle om, har denne valgkampen manglet en stor lokal snakkis – i alle fall i denne delen av Buskerud.

Velgerne ser ut til å ha vært opptatt av de samme sakene som folk ellers i landet. Om klima, ulikhet og hva vi skal leve av etter oljen. Men velgernes bekymringer og partienes svar på disse, har bekreftet polariseringstendensene vi har sett lenge. Mellom elsyklistene i de store byene og fossilbilistene i periferien, mellom akademikerne på den ene siden og såkalt vanlige folk på den andre.

Aller tydeligst så vi det da resultatet fra skolevalgene ble klart denne uken. Frp gjorde et overraskende bra valg, særlig på skoler der elevene er mer opptatt av bil og bensin enn klimakutt.

I det som har blitt et klimavalg, har så å si alle partier vært opptatt av å finne den rette miksen av CO2- og oljekutt på den ene siden, og bevaring av velferd, utvikling av arbeidsplasser og næringsliv på den andre. Frp på sin side har stått fast på at olja skal opp – uansett hva kloden tåler, hvor risikabelt det er for AS Norge, og uansett hva markedet og næringen selv måtte mene.

På den andre siden har vi de såkalte klimapartiene – SV, MDG, Venstre og Rødt. Til sammen gikk de frem ved årets skolevalg, men MDG, som fikk tidenes lissepasning ved inngangen til valgkampen da FNs klimapanel trykte på den store, røde knappen, har all grunn til å være skuffet over et resultat rundt fem prosent i Buskerud. I stedet ser klimavelgerne ut til å spre seg på alle disse fire partiene, men også andre partier, fordi de i tillegg til klima også har andre kjernesaker som treffer godt i velgermassen. SV kommer imidlertid best ut i klimakonkurransen, mens MDG og Rødt er faretruende nær sperregrensen, sammen med KrF og Venstre på den borgerlige siden.

Det er altså ved sperregrensen mye av spenningen skjer ved mandagens valg, også fordi det vil avgjøre styrkeforholdet i en eventuell rødgrønn regjering.

De store styringspartiene Ap og Høyrehar vært på defensiven så å si gjennom hele den lange valgkampen. Har det ikke vært Senterpartiet som har utfordret i distrikts- og reformpolitikken, så har det vært klima. For Høyre har kanskje ikke utspillet om å endre på oljeskatten gitt den uttellingen de håpet på. Tvert imot ser det ut til å at mange av partiets velgere, særlig på Vestlandet, nå heller går til Frp.

Det er likevel på mandag den endelige fasiten foreligger, og du er med på å avgjøre det hele. Rundt ti prosent av oss bestemmer seg først når de står i stemmeavlukket, så la oss holde litt på spenningen. Godt valg!

LES OGSÅ: