Helena Smedsrud er mor til åtte barn og aktiv blogger

Helene Smedsrud er åttebarnsmor og aktiv blogger. Her er hele familien samlet på ett brett. Nelly, Abelone Ferdinand, Leander, pappa Jan Frode, Fiorella, mamma Helena, Konstantin, Sokrates og helt foran Dorotea.

Helene Smedsrud er åttebarnsmor og aktiv blogger. Her er hele familien samlet på ett brett. Nelly, Abelone Ferdinand, Leander, pappa Jan Frode, Fiorella, mamma Helena, Konstantin, Sokrates og helt foran Dorotea. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Har du et barn eller to og sliter med å få tiden til å strekke til både morgen, ettermiddag og kveld? Slapp av. Her får du noen gode tips fra åttebarnsmor og blogger Helena Smedsrud.

DEL

NEDRE EIKER: Hils på Helena Smedsrud, 38 år, opprinnelig fra Hokksund, men nå bosatt i Krokstadelva.

Der bor hun sammen med mannen Jan Frode og deres åtte barn. Ja, du leste riktig – åtte barn.

Har bare blitt sånn…

Hun er vant til å få spørsmål om den store barneflokken. Her er en liten presentasjon av de åtte barna:

Abelona (18), Nelly (15), Ferdinand (14), Leander (11), Fiorella (9), Konstantin (7), Sokrates (6) og Dorotea (15 måneder).

- Jada, det er felles barn alle sammen. Vi har vel egentlig aldri hatt et ønske om å få så mange barn, det har bare blitt sånn. De har kommet jevnt og trutt fra den første for snart 18 år siden og frem til lille Dorotea, som ble født for 15 måneder siden. Vi er ikke medlem av noe menighet eller noe, det er det sikkert mange som lurer på, ler Helena Smedsrud.

Når Drammens Tidende prater med 38-åringen, er det oppsiktsvekkende stille rundt henne.

Mannen og barna er ute på jobb og skole, og roen har senket seg i eneboligen i Krokstadelva.

Mange tror det er kaotisk

Helena Smedsrud har i ett års tiden drevet bloggen mammatil8.familieprat.no.

Der skriver hun om livet som åttebarnsmor, og deler både positive og negative opplevelser, og gir gode tips som forhåpentligvis mange kan lære av.

Hvordan er så hverdagen i en familie som rommer to voksne og åtte barn?

- Mange tror det er fullstendig kaotisk hos oss. Men vi har det overraskende rolig. Selvsagt er det mye å tenke på, spesielt når så mange skal ut om morgenen, men det gjelder å ha gode og innarbeidede rutiner, så går det meste ganske greit, forteller åttebarnsmoren.

- Samtidig kjenner vi jo ikke til noen annen hverdag enn den vi har hjemme. Du venner deg til det. Men forberedelser og planlegging er alfa og omega hjemme hos oss. Ellers går det dårlig, ler Helena.

LES BLOGGINNLEGG: 5 tips til en mindre stressende morgen

Må senke kravene litt

Når du har åtte barn, sier det seg selv at du ikke rekker like mye som tobarnsforeldre.

- Du må senke kravene litt og forholde deg til det du har, og være fornøyd med det. Vi må for eksempel begrense fritidsaktivitetene noe, ellers hadde vi ikke gjort annet enn å kjøre til og fra aktiviteter. Men vi klager ikke, vi har det kjempefint og stortrives som storfamilie, mener Helena Smedsrud.

Et annet eksempel er klesvask.

For at ikke klærne raskt skal samle seg opp i store hauger, mener åttebarnsmoren at det er bedre at alle har litt mindre klær, og heller vasker klærne oftere.

- Vi klarer oss med en vaskemaskin og en tørketrommel. Men de går jevnt og trutt, forteller hun.

LES OGSÅ: Stina Bakken lever av bloggsuksessen

Barna hjelper til

Et annet positivt element er at de eldste barna er veldig flinke til å hjelp til med de yngste barna.

- Det var travlere med fire barn enn åtte. Nå får vi hjelp av de eldste, og de eldste klarer mye selv, forteller Helena Smedsrud.
Oppvasken samler seg fort opp når det er ti mennesker i aksjon i huset. For å avhjelpe litt, har Helena forsøkt seg på en praktisk anordning.

På en trefjøl har hun tegnet inn 12 ringer. Åtte ringer til hvert av barna, to til de voksne og to til gjester. Meningen er at barna skal putte glasset sitt der etter å ha brukt det, slik at man sparer på oppvasken.

- Jeg er i hvertfall flink til å bruke det, om ikke annet, smiler hun lurt.

LES OGSÅ: 10 tips til folk som vil starte en blogg

Har du åtte barn? Du tuller?

Mange er nysgjerrig på hvordan det er å leve med åtte barn. Det er også en av grunnene til at hun startet bloggen i fjor.

- Når jeg forteller folk at jeg har åtte barn, tror de fleste at jeg tuller. Så blir de nysgjerrige og lurer på hvordan vi klarer det. Men det går helt fint, forteller åttebarnsmoren.

Hun er klar over at familien skiller seg ut, og håper hun gjennom bloggen kan klare å gi folk et innblikk i hvordan de lever. Og noen gode tips på veien.

- I bloggen skriver jeg om hvordan hverdagen vår er. Mest fokus på meg selv, for jeg mener barna skal få slippe å eksponert for mye gjennom bloggen. Her deler jeg morsomme episoder, og noen gode tips og triks. Også får jeg utløp for litt frustrasjon gjennom bloggen, forteller hun.

LES OGSÅ: Benedicte (23) hoppet av topplisten for å bli en mer seriøs blogger

Oppdaterer hyppig

38-åringen har fått en fast skare av lesere, og i løpet av en uke er over 300 personer innom bloggen.

- Jeg forsøker å oppdatere bloggen hver dag. Tilbakemeldingene fra leserne er gode, og det er inspirerende å se at det stadig kommer til flere lesere, forteller den ivrige bloggmammaen.

Slanket bort over 30 kilo!

Med åtte barn i huset, skulle man ikke tror at det var mye tid til egenaktivitet. Likevel har Helena i løpet av året vært iherdig, og gått ned over 30 kilo i vekt!

- Jeg begynte på Grete Roede-kurs i januar, og i løpet av året har det blitt tre kurs. Etter det har jeg vært flink til å trene og passe på kostholdet. Nå er jeg kjempefornøyd, og målet er å holde vekten gjennom julen. For der er det mange fristelser, så får vi heller gyve løs på de siste kiloene etter jul, smiler Helene Smedsrud.

– Hvordan får du tid til å trene?

– Det handler om prioritering, som med alt annet. Jeg trener ikke mye, men er fornøyd hvis jeg klarer å komme meg ut et par ganger i uka og løpe meg en tur. Jeg har ikke faste tider jeg trener på, men smetter ut når det passer. Det er viktig å røre på seg litt. En liten spasertur et par ganger i uken er så utrolig mye bedre enn ingenting, mener hun.

LES OGSÅ: Hurum-jente blogger om livet som grensejeger i nord

Egentid og storfamilie

Hun innrømmer at det ikke blir mye egentid for henne og mannen i storfamilien. Men egentid er hva du selv gjør det til, forteller åttebarnsmoren:

– Spørs helt hva du mener med egentid. Jeg er kjempefornøyd hvis jeg kan ta en tur på butikken alene, eller hvis jeg og mannen får en halvtime for oss selv i sofaen der vi kan glane på TV. Vi er så forskjellige der.

Vi trives veldig godt med tilværelsen. Storfamilien har det superbra sammen. Selvsagt er det noen som krangler og enkelte som av og til skulle ønske at situasjonen var annerledes, men i det store og hele er vi lykkelig og tilfredse. Alle 10, ler Helena Smedsrud.

Har du tips til bloggere dt.no bør prate med? Send oss gjerne et tips på epost.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken