Hurum-jente blogger om livet som grensejeger i nord

Caroline Hagelien fra Sætre i Hurum var gjennom et tøft år som grensejeger i forsvaret. Dette forteller hun om i bloggen. Dette bildet er tatt i rekrutten i januar/februar. Isbading ble gjennomført i lufttemperatur på -25 grader celsius...

Caroline Hagelien fra Sætre i Hurum var gjennom et tøft år som grensejeger i forsvaret. Dette forteller hun om i bloggen. Dette bildet er tatt i rekrutten i januar/februar. Isbading ble gjennomført i lufttemperatur på -25 grader celsius... Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ett år som grensejeger i Finnmark har gitt gode blogghistorier for Caroline Hagelien (23) fra Sætre på Hurum. Hver eneste uke svarer hun på bøttevis av spørsmål om hvordan livet i forsvaret er, og hun svarer med stor iver.

DEL

Til tross for at det er to år siden hun var ferdig med førstegangstjenesten i forsvaret, driver Caroline Hagelien fortsatt bloggen Grensejeger Hagelien for fullt.

Hun får fortsatt masse mail hver eneste uke fra nysgjerrige personer som lurer på hvordan livet i forsvaret, og da grensejeger-tjenesten spesielt, utarter seg.

Derfor bruker 23-åringen noe av sin fritid på bloggen carolinewillemine.blogg.no, for å gi folk innblikk i hvordan det er å være jente i forsvaret.

OVER 400 BLOGGERE ER SAMLET HOS DT.NO. SE DEM HER!

Ville gjøre det ordentlig

Det hele startet i 2011. Den da 20 år gamle jenta fra Sætre i Hurum ønsket å ta et år i militæret. Og hun ønsket ikke bare en helt ordinær førstegangstjeneste. Skulle hun inn, så ville hun gjøre det ordentlig. Derfor søkte hun seg inn til garnisonen i Sør-Varanger, og til grensejeger-tjeneste langs den norsk-russiske grensen.

Bortsett fra fallskjermjegerne, så regnes grensejegerne som den hardeste utdannelsen i førstegangstjenesten.

For å gjøre det ekstra tøft, søkte Caroline seg inn i januarkontigenten for å teste hvor langt hun kunne presse seg, både fysisk og psykisk.

- Jeg ville teste meg ut i vinterkulden. Skulle jeg inn i forsvaret, ville jeg gjøre det ordentlig. Jeg var lei av å høre at jenter ikke var tøffe nok, jeg ville bevise at vi kan klare det vi vil, forteller Caroline Hagelien til Drammens Tidende.

10 tips til folk som vil starte en blogg

Startet som en dagbok

Hun startet bloggen som en dagbok, for at hun skulle huske hvordan det var å være i militæret i ett år. Men hun har så mange gode historier å fortelle, at hun bestemte seg for å drive bloggen videre også etter at førstegangstjenesten var over.

- Jeg er opptatt av å formidle at jenter har en plass i forsvaret. Derfor deler jeg opplevelsene mine på bloggen. Hver eneste uke får jeg mange eposter fra både jenter og gutter som lurer på hvordan livet som grensejeger er. Og jeg svarer samtlige, smiler grensejeger Hagelien.

SE VIDEO: Slik er livet som grensejeger

Trangt nåløye å komme gjennom

Tilbake til førstegangstjenesten vinteren 2012.

Det hele startet med to måneders rekruttid der soldatrekruttene måtte gjennom mange øvelser for å luke ut de som ikke skulle bli grensejegere.

Over 350 soldater startet rekruttperioden, kun 200 av dem klarte å komme seg gjennom nåløyet og bli en grensejeger.
Blant disse var det to jenter som klarte testen, og en av disse jentene var Caroline Hagelien.

- Jeg ble jegeraspirant og jobbet beinhardt for å bli grensejeger. Det klarte jeg, og det siste halve året av førstegangstjenesten var jeg grensejeger utplassert på Gjøkåsen grensestasjon i Finnmark.

Et veldig kjekt, men annerledes halvår. Vi ble plassert i patruljer på fire soldater, og var ute på oppdrag i perioder fra en til fem uker. Da så vi stort sett ikke andre mennesker enn oss fire i patruljen, og det kunne til tider være en prøvelse, ler Caroline.

Grensejegerne passer på den norsk-russiske grensen, enten via båt, sekshjuling, bil, helikopter, snøskuter, til fots – og noen ganger på ski.

- Vi hadde et stort område å passe på. Jeg har ikke tall på hvor mange mil jeg gikk i løpet av tjenesten, forteller 23-åringen.

LES OGSÅ: Ung blogger (17) slettet Facebook, Twitter og snapchat

Blogg uten nettdekning

Bloggingen fikk en heller trang start under førstegangstjenesten. Siden hun var mye ute på patrulje i områder uten hverken mobil- eller nettdekning, skrev hun dagbok for hånd, og laget blogginnlegg senere.

- Det har vært utrolig morsomt å skrive bloggen. Jeg kan enkelte ganger være distré, og det har ført til situasjoner som gir gode historier, og disse formidler jeg i bloggen min. Underveis i førstegangstjenesten lærte jeg mye om meg selv. Vi var på vinterøvelser i 40 minusgrader med sekk og utstyr som veide 47 kilo. Da fikk jeg testet min psykiske og fysiske viljestyrke med tanke på at jeg selv veide 52 kilo. Jeg bar nøyaktig det samme som gutta – her var det ingen forskjellsbehandling!.

Jeg fikk mange gode prestasjonsfølelser, og disse tar jeg med meg videre i livet. Selv i dag tenker jeg ofte «Klarte jeg å komme meg gjennom grensejegerperioden, så skal jeg jammen klare dette også. Det gir noen gode perspektiver, forteller den reflekterte Hurum-jenta.

HAR DU EN BLOGG? LEGG DEN INN I DT-BLOGGOVERSIKTEN

Fra grensejeger til tannlege

Etter førstegangstjenesten reiste hun fra en tilværelse med 40 vinterkalde grader i nord til nesten 40 sommervarme grader i Spania.

Hun brukte ett år på å studere pre-Medical i Fuengirola i sør-Spania, før turen igjen gikk nordover. Nå i høst startet hun på tannlegestudier på universitetet i Tromsø.

- Jeg kommer til ta hele tannlegestudiet i Tromsø. Her trives jeg kjempegodt, og bruker fritiden til å gå på ski, oppleve toppturer, klatring, teltturer og det gode friluftslivet. Jeg elsker Nord-Norge, forteller den blide Hurum-jenta.

Tannlegeblogg neste?

Hvor lenge hun kommer til å fortsette med bloggen om grensejeger Hagelien vet hun ikke.

- Jeg fortsetter så lenge jeg har noe å melde. For å si det sånn: Jeg har fortsatt mange gode historier jeg har lyst til å fortelle, så jeg gir ikke opp riktig ennå. Dette er en nisjeblogg, og jeg får tilbakemeldinger fra folk som har vært grensejegere selv. De synes det er morsomt å følge bloggen. Så jeg legger ikke ned bloggpennen riktig ennå, lover Caroline Hagelien.

Tannlegestudenten ler godt når Drammens Tidende foreslår at tannlegeblogg må bli neste utfordring for den skriveglade 23-åringen.

Haha, ja, kanskje det. Det kan jo bli en fin utfordring for meg. Vi får gjøre unna tannlegestudiet først, så får vi se, smiler Caroline Hagelien.

HAR DU TIPS OM BLOGGERE DT BØR SNAKKE MED? TIPS OSS GJERNE PÅ EPOST.

LES OM FLERE BLOGGER I DT SIN BLOGGSERIE:

Stina Bakken lever av bloggsuksessen

Benedicte (23) hoppet av topplisten for å bli en mer seriøs blogger

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken