Gleden over matlaging og problemer med allergier og intoleranser gjorde at Kristin Granli (45) fra Drammen begynte å bake brød, kaker og lage middager på sin egen måte.

Oppskriftene og tankene rundt matlagingen samler hun i bloggen kristinkoker.com og på Facebook-siden til bloggprosjektet.

Alltid likt å lage mat

Kristin Granli bor på Gulskogen sammen med mannen John Sætrang og barna Herman (11) og Maja (7 ½).

Hun har jobbet som designer og illustratør siden 1997, og i porteføljen finner vi frimerker, kort, kalendre og bokillustrasjoner som er signert Kristin Granli.

På fritiden tar mathobbyen mye av tiden. Ikke bare fordi hun har lyst, for det har hun ofte. Men mest fordi det er nødvendig.

- Jeg har alltid likt å lage mat, og har i store deler av mitt voksne liv hatt ulike allergier og intoleranser, så jeg har lang erfaring med å lage mat med begrensede ingredienser. Vi la om alle familiemåltidene og all bakst til gluten-, melke-, mais- og soyafritt i begynnelsen av 2008, på grunn av at sønnen min ikke tålte disse matvarene. Jeg har faktisk ikke hatt hvetemel i huset på over sju år, forteller Kristin Granli til Drammens Tidende.

LES OGSÅ: I skapet til Kovacs

Startet blogg for to år siden

Hun har metervis med hyllemeter fylt med kokebøker, og hun kan godt sette seg i sofaen en kveld og kose seg med å bla gjennom kokebøker og se for seg oppskrifter og gode matretter.

Siden hun har fått god erfaring med å lage mat uten melk, gluten, mais og soya, så hadde drammenseren lyst til å dele erfaringene med andre. For to år siden startet hun bloggen kristinkoker.com.

- Jeg har i over 20 år prøvd og feilet for å finne ut hva jeg tåler – og ikke tåler. Så viste det seg at sønnen min hadde store problemer med mat og tålte nesten ingenting. Dermed var jeg nødt til å legge om til den amerikanske måten å lage glutenfri mat, med enkle ting som potetmel og rismel,  og vi laget våre egne melblandinger. Så har jeg naturligvis brukt mye tid på å lese meg opp både på Google og Pinterest, og andres kokebøker og blogger, og har fått solid erfaring som jeg gjerne deler med andre, forteller Kristin Granli.

LES OGSÅ: Du kan være fasjonalbel - også i rimelige klær

Liten, men viktig målgruppe

Matbloggeren kan ikke skilte med skyhøye klikktall og ras av leserkommentarer, som flere av hennes bloggkollegaer innenfor den rosa sjangeren kan. Men for Kristin gjør det ingenting. Hvis 100 personer leser innleggene hennes, og det kan hjelpe noen få familier til å få et bedre matliv, så er det verdt det.

- Jeg legger ut oppskriftene for å kunne hjelpe andre. Dele erfaringene jeg har gjort og gi tips til folk som sliter med allergier og intoleranse. Så er bloggen også et fint oppslagsverk for meg også. Det hender rett som det er at jeg leter etter en oppskrift, og finner det raskere å søke den opp på bloggen min, smiler Kristin.

LES OGSÅ: Hobbyblogger med livsstil som tema

Baker i helgene

Tobarnsmoren finner stor glede i å kunne sette sammen råvarer til et ferdig matprodukt, enten det er brødmat, kaker eller en fullverdig middag.

Siden flere i familien er avhengig av å spise spesialbrød, bruker Kristin mye tid i helgene til å bake nok brød til uken som kommer.

- Jeg lager ofte noen brød hver helg. Det blir både brød med surdeig og langheving, men også grytebrød – som har lang holdbarhet. I tillegg blir det gjerne en runde med rundstykker eller wraps før helgen er over, forteller matbloggeren.

LES OGSÅ: Ønsker å bryte ned den perfekte fasaden

Tror ikke på trendy-stempel

Debatten rundt glutenfri mat der flere hevder folk lager denne maten for å være trendy og moderne, fnyser Kristin Granli av.

- Vet du hva? Det er så utrolig mye arbeid og frustrasjon bak det å lage god, glutenfri mat at det tror jeg ingenting på. Det er mye jobb og ikke minst veldig dyrt å holde seg til et glutenfritt kosthold, så hvis noen gjør det for å være trendy, så tror jeg ikke de holder ut lenge. Nei, de som sier de må lage glutenfri mat for å ha det bedre fortjener å bli trodd. Det er ikke noe vi gjør fordi vi synes det er så gøy å lage glutenfri mat. Vi gjør det fordi det er helt nødvendig, argumenterer Granli.

Matbloggeren har fått flere henvendelser om å holde kurs. Kan dette hjelpe noen, er det noe hun gjerne bidrar med.

- Jeg hjelper gjerne andre. Ta kontakt med meg på bloggen eller Facebook-siden hvis det er noe jeg kan bidrar med, sier Kristin Granli.

LES OGSÅ: Mannlig fashionblogger fra Drammen

Vil gi barna matopplevelser

En annen drivkraft bak tobarnsmorens iherdig interesse for å lage god glutenfri mat, er å kunne gi barna gode matopplevelser, selv om de ikke kan spise vanlig mat.

Selv om matbloggen allerede er full av oppskrifter, lover drammenseren at det kommer mer utover. Hun har nemlig flere gode oppskrifter på lager.

- Jeg kommer til å fortsette å blogge,  men det går gjerne litt tid mellom hver gang det kommer et innlegg. Men så kommer det et ras. Så det er bare å følge med, ler matbloggeren Kristin Granli.

Har du lyst til å prøve deg på noen av oppskriftene til Kristin Granli? Her får du tips til tre oppskrifter, håndplukket av matbloggeren fra Drammen:

Kokosmakroner med sjokoladebiter

(Uten gluten, hvete, mais, soya, melk)

Superenkle og veldig gode småkaker som alle liker. Ganske raske å lage, og fine å ha med bort. Gi gjerne oppskriften til farmor og mormor, for disse kan bakes uten spesialingredienser.

Oppskrift – ca. 32 stk.:

4 eggehviter

1/4 ts salt (kan sløyfes)

180 g melis

1 ts vanila vaniljesukker

250 g kokosmasse (1 pose)

100 g hakket melkefri sjokolade eller sjokoladedråper

Stivpisk eggehvitene, evt med litt salt. Ha i melis og vaniljesukker og pisk litt til. Rør inn kokosmasse og sjokolade. Sett små topper på stekebrett med bakepapir. Jeg laget 4×4 dvs 16 topper på hvert brett. Stekes på 180 grader i ca 15 minutter. Skal bli gylne men ikke brune så pass på, alle ovner er ulike.

Avkjøles på stekebrettet, bruk en stekespade eller myk kniv til å lirke dem løs med når de er avkjølt.

Variasjon:

Bruk halvparten mandelmel og halvparten kokosmasse, smaksett med litt revet appelsinskall fra økologisk appelsin, eller noen dråper mandelessens.

Her finner du oppskriften på bloggen

Rask rullekake

(Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, nøtter…)

Dette er en av de raskeste kakene jeg vet om. Enten du får gjester om en halvtime, eller er blitt bedt om å stille med kake til utlodning, kakesalg eller idrettslag, så er rullekaken både kjapp nok og god nok til å duge. Jeg er vokst opp med at rullekaken skal være fylt med plommesyltetøy, og ikke hvilket som helst plommesyltetøy heller. Eikerplommer skal det være, en lokal sort små plommer med en særegen aroma. Plommene syltes med steinene i, og de gir syltetøyet en mandelaktig aroma. Men altså, har du ikke eikerplommesyltetøy så går det jo helt fint å fylle kaken med bringebærsyltetøy, eller, som her, boysenbærsyltetøy.

Rullekake

3 egg

125 g sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts (Tørsleffs Vanila) vaniljesukker

90-100 g glutenfritt mel: 40 g hvitt rismel, 40 g potetmel, 20 g søtrismel*

Sukker til å strø med

Evt. kokosmasse

Syltetøy etter ønske

Sukker og egg piskes til tykk eggedosis. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker, sikt det oppi eggdosisen og vend forsiktig inn, bruk slikkepott. Legg et ark bakepapir på en stekeplate, og bre røra utover. Det er ikke nødvendig å bre røra helt ut i kantene av brettet, om den bres ut alftor tynt blir den bare altfor godt stekt på de tynne feltene.

Stekes på 225 grader i 5-6 minutter.

Mens kaken steker legger du et nytt ark bakepapir på bordet, strør med sukker og eventuelt kokosmasse.

Når sukkerbrødbunnen er ferdig stekt, hvelves den direkte ned på sukkerstrødd papir, og bakepapiret som kaken ble stekt på skrelles raskt men forsiktig vekk. Ha syltetøyet klart og bre raskt et lag syltetøy utover kaka. Rull sammen, bruk evt. bakepapirarket som hjelp.

Rull den ferdige kaken inn i bakepapiret, brett inn endene og la den ligge slik til den skal skjæres opp og serveres. (Den kan også fryses slik, putt rullen inn i en plastpose og legg i fryseren.) Grunnen til at den skal rulles inn i papir og avkjøles slik, er for å holde på saftigheten, det er ikke fett i rullekake (unntatt det som finnes i eggeplommene) og den blir best når den ikke får tørke ut. Før servering skjæres kaken i skiver med skarp kniv.

Søtrismel (glutinous rice flour) og hvitt rismel kan du kjøpe på en asiabutikk, de koster bare noen kroner i halvkilosposer. Kaken kan også bakes med bare potetmel eller halvparten rismel og halvparten potetmel. Mammaen min baker ofte rullekaken slik når vi kommer på besøk. Med det nydelige eikerplommesyltetøyet, selvfølgelig.

Lenke til oppskriften på bloggen

Knallgod kladdekake

(Uten gluten, hvete, melk, mais, soya, nøtter.)

Nydelig kladdekake med helt riktig konsistens. Sprø utenpå, myk inni og nesten smeltende i midten. Rask å bake, og super som dessert til heldige gjester.

3 egg

100 g melkefri margarin (blå soft)

200 g melkefri mørk sjokolade (Lindt 70% passer bra, eller bruk Plamil 60% eller 87%)

2,5 dl sukker (gjerne økologisk gyllent rørsukker) Det er sikkert mulig å bruke kokossukker, om du vil velge et sunnere alternativ.

1,5 dl hvitt rismel (asiabutikk)

1/2 ts bakepulver

1,5 ts vaniljesukker (Tørsleffs Vanila)

en klype salt

drøyt 1/4 ts xanthan

en klype salt til å strø oppå kaka, fleur de sel eller oppsmuldret maldonsalt.

melis til pynt

Smelt margarinen og rør ned sjokoladen i den smeltede margarinen. Sjokoladen skal smelte, men ikke varm den mer enn nødvendig. Bland de andre ingrediensene med sjokoladeblandingen, røra skal være klumpfri.

Hell røra i en springform eller paiform. Stekes på 175 grader i ca 25 minutter.

Avkjøles litt, god både varm, lunken og kald. Dryss med melis før servering. Serveres gjerne med jordbær eller bringebær og vaniljeis (ris-is for oss)

Lenke til oppskriften på bloggen