Leser du matbloggen bymariamarisol.blogg.no, blir du presentert for en lang rekke matretter som ser både sunne og gode ut.

Maria Marisol Aamodt (23) fra Konnerud i Drammen står bak denne matbloggen, som har eksistert siden oktober i fjor.

I bloggen presenterer hun matretter som stort sett er frie for gluten, melk og sukker. Hovedårsaken til dette er at bloggeren sliter med matallergier selv, og hun ønsker å vise at det er mulig å lage god og sunn mat til matallergikere – til en rimelig penge. Og aller helst skal maten være lavkarbo.

- Jeg hadde en annen blogg som jeg drev i et par år frem til 2012. Etter at jeg sluttet å blogge, var det mange som spurte etter oppskrifter på det jeg hadde laget. Derfor bestemte jeg meg for å starte opp igjen, og nå har jeg noen tusen lesere hver eneste måned som er innom bloggen, forteller Maria Marisol Aamodt.

LES BLOGGEN HENNES HER

Fikk hjelp av Fedon Lindberg

Maria har slitt med ME (kronisk utmattelelssyndrom) siden hun hadde kyssesyken som åtteåring. Etter at hun la kraftig på seg som barn, ble hun undersøkt av doktor Fedon Lindberg på Lindbergklinikken.

- Der ble det konstatert at jeg var kraftig insulinresistent, og ville utvikle diabetes 2 dersom jeg ikke la om på kostholdet. Jeg tålte rett og slett ikke karbohydrater, og ble superdårlig av det. 11 år gammel kuttet jeg derfor ut det meste av karbohydrater fra kostholdet mitt, og det resulterte at jeg gikk kraftig ned i vekt. Jeg gikk ned så mye i vekt i løpet av en tiårsperiode at jeg ble undervektig, og er nå opptatt av å ha et balansert kosthold, forteller Maria Marisol Aamodt.

LES OGSÅ: Stina lever av bloggsuksessen

Fungerer bedre med sunn mat

ME-sykdommen setter henne kraftig ut av spill, men takket være godt kosthold med mat laget fra bunnen av, holder hun sykdommen stabil.

. Når jeg spiser sunt, slipper jeg unna de store opp- og nedturene som ME kan gi. Jeg fungerer mye bedre. Det er også noen av disse erfaringene jeg forsøker å formidle gjennom bloggen min, og som jeg kommer til å skrive mer om. Jeg har hjulpet flere å legge om på kostholdet, men dette er veldig individuelt. Det som fungerer for meg, trenger ikke å fungere for andre. Jeg ønsker å opplyse folk om sunne kostholdsvaner, og at det ikke er en diett, men endring av vaner i hverdagen, forteller matbloggeren.

At sunn mat gjør henne friskere, er hun ikke i tvil om.

- Når jeg enkelte ganger slurver med kostholdet, så blir jeg kjempedårlig og fungerer overhodet ikke i hverdagen. Så  ja, jeg må være streng med kostholdet. Det gjør meg friskere.

LES OGSÅ: - Du må skille deg ut

Sunt er ikke nødvendigvis dyrt

23-åringen er sykmeldt og har på grunn av ME-sykdommen aldri jobbet.

Derfor er budsjettet hennes begrenset.

- Siden jeg ikke har så mye penger å rutte med, så prøver jeg å finne rimelige måter å lage sunn mat på. Jeg bruker stort sett vanlig mat fra ordinære matbutikker, men en ting er jeg nøye på: Å sette opp matbudsjett som strekker seg over flere uker. Det tjener du mye penger på, og du slipper å kaste så mye mat, anbefaler Maria Marisol Aamodt.

Skal du gå ned noen kilo i vekt, anbefaler hun å prøve lavkarbodiett. Det har hjulpet henne.

- Følg lavkarbodietten som inneholder mye proteiner, ikke mye fett. Spis mye kyllingprodukter, fisk, sjømat, egg og masse grønne grønnsaker. Spis mer bær enn frukt. Det er utrolig mye godt du kan lage, reklamerer matbloggeren.

23-åringen kommer til å fortsette å blogge og gi tips til leserne.

- Dette er livet mitt og ikke noe jeg finner på. Jeg deler oppskrifter og tips som fungerer for meg, og kan det hjelpe andre, er det veldig hyggelig, sier Maria Marisol Aamodt.

SE ALLE LOKALE BLOGGERE PÅ DT.NO

Drammens Tidende har bedt henne om å dele noen oppskrifter med leserne. Her er tre matretter som bloggeren har valgt å dele:

En super enkel sunn og god sjokoladekake

Du trenger

5 mellom store egg (økologiske)

4ss sukrin og 2 ss sukringold

2ts bakepulver

5 ss kakao

4 ss mandelmel

2 ss protein mel eller valgfri annen tørrvare (peanøttmel,sesammel kokosmel osv)

1 ss fiberhusk

noen dråper stevia vanilje eller vaniljepulver.

50g olje eller smør

Fremgangsmåte:

Start med å sette ovnen på 180 grader. Pisk egg og sukrin skikkelig fluffy med maskin. I mellomtiden kan du blande alle tørre ingrediensene i en bolle.  Og i annen bolle smelte kokosoljen/smøret. Når eggeblandingen har blitt ordentlig fluffy, sikt inn de tørre inrediensene og rør forsiktig så røren ikke faller sammen. Bland deretter inn oljen/smøret, og heller over i smurt eller papirkledd form og stek i 25-30 min midt i ovnen. og avkjøl på rist.

Topping med smak av Sarah Bernard

Krem:

6 Eggeplommer

6ss sukrinmelis

1 ts vanilepulver

3ss usøtet kakao

200-250g kokosolje

Fremgangsmåte:

Pisk sammen kokosolje og sukrin, ha deretter i en og en eggeplomme til alle er pisket godt inn. Bland deretter inn kakao og vanilje. Sett i kjøleskapet til bunnene er avkjølt.

Sjokoladeglasur:

100 g mørk sukkerfri og melkefri sjokolade (jeg brukte mørk sjokolade fra merket sukkerfritt)

1ss kokosolje

Fremgangsmåte:

Ha 2/3 av sjokoladen sammen med kokosoljen og smelt over vannbad til alt er godt smeltet ta av vannbadet og rør inn resten av sjokoladen til den er smeltet i blandingen.

Ha over kremen på den avkjøte kakebunnen og ha den rennene sjokoladeglasuren over.

Enkle, allergivennelige proteinpannekaker

Du trenger:

2 egg

20g glutenfri havregryn

25g protein pulver

250ml mandel melk (eller mindre for tykkere pannekaker)

Pam stekespray

Fremgangsmåte:

Bland avkjølt kokt havregrøt med proteinpulver og egg til en tykk røre,bruk en stavmikser for å få en glatt røre. (den ser litt tørr ut) Spe med melk litt om gangen til du får en passe røre etter hvor tykke pannekaker du vil ha.Desto tykkere røre jo tykkere pannekaker får du. Bruk en øse og ha i en medium varmet panne ,sprayet med Pam stekespray og stek på hver side. spray pannen med stekespray for hver ny pannekake.

Supergodt med waldenfarm pannekakesyrup ,bær,frukt eller nøtter.

Tips!

- Du kan også bruke soyamelk, kokosmelk eller vanlig melk.

- Bytt ut kokt havregrøt med soya yoghurt eller cottage cheese og 20 gram valgfri mel (kokosmel/mandelmel/glutenfrimelblanding/hvetemel osv.) - alt etter hva som tåles

- Kan lages uten å koke havregrøt først. Da har du bare havregryn rett i røren.

- For søtere pannekaker ha i stevia, sukrin eller annen søtning.

Lavkarbobrød - glutenfri og med melkefritt alternativt

brød

3 egg

1 beger cottage cheese

For melkefri : 1 dl quinoa som kokos i 15 min og avkjøles.

100 g solsikkekjerner

100 g sesamfrø

4ss kriskakli

(Eller 4 ss fiberhusk )

4 ss glutenfri havregryn

4ss knuste linfrø

50 g valnøtter

(Eller andre nøtter)

1ts salt

1 1/2 ts bakepulver

3 ss olje

Fremgangsmåte:

Start med å koke quinoa hvis du lager uten cottagecheese.

Hakk deretter valnøtter og solsikkekjerner og ha i en bake bolle. Bland inn resten av de tørre ingredienesene. Hvis du lager med cottagecheese ha den i en bolle og mos med stavmikser så du får ut klompene, og bland deretter inn med de tørre ingrediensene. Ha i oljen og bland sammen. Pisk eggene og bland inn med resten. Bland deigen godt, blir en litt grøtaktig konsistens.

Ha over i en papirkledd brødform og stek i ca 1 time og 15 min på 210 grader. (følg med ovner er forskjellige)