Stine (19) fra Slemmestad vier et skoleår til hundekjøring og villmarksliv

Artikkelen er over 5 år gammel

Startet friluftsåret 2015 med å sove ute i sovepose – i 30 minusgrader!

DEL

Stine Berggren fra Slemmestad var opptatt av å finne på noe helt annet etter videregående skole, og bestemte seg for å reise nordover.

Dette skoleåret er hun elev ved Pasvik folkehøgskole i Finnmark, og vier mesteparten av tiden sin til hundekjøring, villmarksliv og sosialt samvær med medlever fra hele landet.

Uerfaren med hundekjøring

19-åringen har valgt linjen Hundekjøring og villmarksliv på folkehøgskolen som ligger helt på grensen til Russland, et lite stykke sørøst for Kirkenes.

- Jeg hadde aldri prøvd hundekjøring før, men jeg lærer fort. Nå kjører vi ut på solide turer med hundespann, og det går stadig bedre med hundekjøringen, forteller Stine Berggren.

Det er til sammen 46 elever på folkehøgskolen, og 19-åringen kan bekrefte at livet på en folkehøgskole er noe helt spesielt.

- Du hører ofte folk fortelle at folkehøgskoleåret er det beste de har opplevd, og du tenker «Så bra kan det umulig være». Men det er virkelig det. Jeg føler jeg lever i en drømmeverden, og har det utrolig bra, forteller Slemmestad-jenta.

LES OGSÅ: Blogger hoppet av topplisten

Drar ut på tur

De åtte elevene som har valgt hundekjøring og villmarksliv drar ut på en solid tur minst en gang i måneden sammen med lærerne.

- Vi drar ofte ut på tirsdager og er på tur til fredag. Ute på tur lærer vi å etablere leir, stelle hundene og ikke minst å kjøre hundespann. Veldig lærerikt. Det er ganske mye å huske på når du har ansvaret for 15 hunder på tur. Mye mat og utstyr skal være med, forteller Stine Berggren.

Hun har aldri hatt hund selv, men håper på  sikt å skaffe seg en egen hund.

- På skolen har vi 15 hunder av rasen Alaska Husky. Jeg ønsker meg enten denne rasen eller Alaska Malamuth, forteller 19-åringen.

Turene går ofte innover Øvre Pasvik nasjonalpark. Til tross for at det er observert ulv i området, ser elevene lite dyr på turene.

- Jeg tror hovedårsaken til det er at hundene skremmer bort dyrene. Så det er ikke så mange dyr vi får sett, dessverre, melder Berggren.

LES OGSÅ: Blogger om livet som grensejeger i nord

Sov ute – i 30 minusgrader!

2015 er friluftslivets år, og for å markere dette valgte Stine Berggren og en gjeng medelever å sove ute i sovepose - i 30 minusgrader!

- Vi sov ute i soveposer med en tynn fjellduk over oss. Det gikk veldig greit, vi fyrte opp et lite bål og hadde det veldig koselig. En flott opplevelse, mener Slemmestad-jenta.

- Vi har hatt temperaturer helt nede i 40 minusgrader nå etter jul, litt andre temperaturer enn hjemme i Slemmestad. Men vi lærer teknikker for å kle oss riktig – mange tynne lag fremfor få og tykke. Da går det helt fint å være ute i kulden, bedyrer 19-åringen.

LES OGSÅ: La om på kostholdet - kuttet ut medisiner

Blogger om livet i Finnmark

Før hun reiste opp for å starte på folkehøgskolen, etablerte hun bloggen Stine på kryss og tvers.

SE BLOGGEN HER

Der blogger hun om det aktive livet i nord, og hun får mange tilbakemeldinger fra folk som følger henne på bloggen.

- Mange følger meg både på bloggen og på Facebook-siden til bloggen. Her deler jeg bilder, videoer og historier fra det spennende livet på skolen og på turer. Jeg får masse kommentarer og tilbakemeldinger fra folk som liker å følge med på det jeg gjør, og det er både inspirerende og moro, mener 19-åringen.

Elsker Finnmark

Livet i Finnmark har gitt mersmak. Får hun det som hun vil, blir det et år til i landets nordligste fylke.

- Jeg elsker Finnmark. Det er en magisk stemning her oppe. Nordlyset, mørketiden og midnattsola er helt spesielt å oppleve. Jeg kommer til å søke om å bli stipendiat på folkehøgskolen neste skoleår. Det betyr at man jobber som hjelpelærer. Dette året har gitt mersmak, og jeg å lære mer om friluftsliv og hundekjøring i tiden som kommer, forteller Stine Berggren fra Slemmestad.

Du kan lese mer om Stine i bloggen hennes: stinepakryssogtvers.blogg.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken