Nyheten om at tidligere høyreordfører i Lier Ulla Nævestad har gått bort, bare 75 år gammel, kom som et sjokk på mange tirsdag formiddag.

Nævestad betød mye for så mange. Først og fremst som mor, bestemor og bestevenn. Men hun var også hele Liers ordfører, og for det vil hun alltid bli husket.

Nævestad, som byttet ut flyvertinnekofferten med sakspapirer da hun gikk inn i Lier-politikken allerede i 1983, ble en usedvanlig populær politiker og etter hvert ordfører. Hun har talt Liers sak i smått og stort, og var med sin omsorg og inkluderende stil, sterke vilje og politiske kløkt, selve symbolet på Lier. Politikere i hennes posisjon er ofte opptatt av hvordan de ser ut. Ulla var intet unntak, alltid stilig kledd og og med perfekt sminke, et gen hun visstnok skal ha arvet av sin svenske mor.

Hun var en ordfører innbyggerne var på fornavn med, som de kunne slå av en prat med på den berømte krakken. «Ulla på krakken» ble nemlig en institusjon i Lier, som ordfører Nævestad kjørte rundt med i bygda for å komme tettere på liungene.

For selv om hun også fikk prøvesmake på rikspolitikken som vararepresentant til Stortinget i 1989, fant hun fort ut at det ikke var noe for henne. «For fjernt fra folk!» som hun sa.

Derfor viet hun seg fullt og helt til lokalpolitikken. Etter å ha kapret ordførerkjedet første gang i 1995, vant hun valg etter valg, etter valg. Ved kommunevalget 2003 gjennomførte Lier direkte ordførervalg, et valg Ulla Nævestad vant soleklart med hele 60 prosent av stemmene og ble en av landets mest populære ordførere.

Les også

Her kan du sende din hilsen

Da hun fylte 60 år i 2005 og skulle forklare populariteten, svarte hun: «Kommunen er til for innbyggerne, og som folkevalgte skal vi tale innbyggernes sak».

Slik ble Ulla alles helt spesielle ordfører, uansett om man hadde stemt på henne eller ei. I politikkens sfære omtales hun som alltid konstruktiv, opptatt av fellesskap og å finne løsninger. Derfor var hun godt likt i alle politiske leire, og en rollemodell for andre som fikk ordførerkjedet om halsen. Og kanskje var det fellesskapet som gjorde savnet etter sagmuggen i lierpolitikken så stor at hun ved forrige kommunevalg entret manesjen igjen.

Mennesket Ulla Nævestad hadde hjertet med seg i politikken og inspirerte mange. Politikeren Ulla Nævestad lot seg imidlertid ikke plukke på nesen, noe tidligere drammensordfører Tore Opdal Hansen tidvis fikk erfare. Selv om de var partikollegaer og kunne ha en god tone, har ikke samarbeidet mellom de to kommunene vært like harmonisk. Drammen har kjempet for sine interesser, Lier og Ulla Nævestad for sine. Et minne som har festet seg hos mange er nok bildet av Nævestad og et knippe lierpolitikere som troppet opp i rådhuset i Drammen i 2005 iført bunader, i protest mot de foreslåtte grensejusteringene mellom Drammen og Lier. Siden har alt som har skjedd på og rundt kommunegrensen vært en het potet mellom de to, helt frem til nå.

Nævestads hadde store ambisjoner for egen kommune, og hennes store politiske prosjekt var å bygge Liers identitet som den grønne bygda mellom Drammen og Stor-Oslo. Derfor stod hun på i kampen for å utvikle Fjordbyen, mot Fylkesmannens ønsker, mot Bane Nor, mot Drammen Havn og mot Drammen kommune.

Fjordbyen som nå reiser seg, med nytt sykehus, ny næring, grøntområder og boliger, vil på mange måter stå igjen som selve symbolet på lierordfører Ulla Nævestads politiske virke, og hun burde få et torg, en park eller gate oppkalt etter seg. Eller en krakk der folk kan møtes. En «Ullas krakk», helt i hennes ånd.

LES OGSÅ: