Kontrasten kunne ikke vært større: Mellom de enorme konsekvensene en Viken-oppløsning vil få, og det fylkesrådet nå tilsynelatende sier og gjør.

For eksempel viser utredningsrapporten som ble lagt frem fredag, at en Viken-fisjon og etablering av tre nye fylker vil koste mellom 310 og 440 millioner kroner. Legger man tildetsammenslåingen har kostet, blir prislappen på intet mindre enn én milliard kroner. De nye fylkene Buskerud og Østfold vil gå i minus hvert eneste år de neste ti årene og vil ikke ha råd til å levere det de ønsker på videregående skole, veier og kollektivtilbud. Bare Akershus går i pluss, paradoksalt nok der motstanden mot Viken er minst.

Rapporten viser også at enda en gigantisk omorganisering vil ha dramatiske konsekvenser for de ansatte, med kompetanseflukt og tap av nøkkelpersonell som bare én av 15 risikofaktorer. Det lyser rødt på omtrent alle sammen. Og nettopp dette kommer til å være smertefullt for de rødgrønne i møte med de ansattes organisasjoner, som nå skal sende inn sine høringssvar.

Under normale omstendigheter er det her man ville sagt: Ok, vi dropper dette. Dette blir både uansvarlig og useriøst.

Men fylkesrådet, som er fylkeskommunens svar på regjeringen, innstiller på at det er fornuftig å oppløse Viken. Ingen stor nyhetsbombe det egentlig, all den tid de er bundet på hender og føtter av både Hurdalsplattformen og sin egen fylkesplattform.

Det viser likevel hvor mye politisk prestisje man må legge til side dersom man skulle latt seg overbevise av faktaene i utredningsrapporten. Og for et parti som har stått på barrikadene siden Vikens tilblivelse, er det ingen tegn til snuoperasjon å spore. Eller å ta til sunn fornuft, som det også kalles.

– Dette er en gledens dag. Jeg er veldig stolt, uttalte fylkesråd for samferdselOlav Skinnes (Sp) da katta var ute av sekken fredag morgen.

Om sammenslåingen av Viken var sløsing med offentlige penger, skal liksom ikke de rødgrønne være noe dårligere. Vi kaster bort 400 millioner til. Hvor er sløseriombudsmannen når vi virkelig trenger han?

Ap på sin side har sagt utad at de vil oppløse Viken, i frykt for å miste velgere til Sp. Iveren er imidlertid påfallende liten for å faktisk gjennomføre. I Akershus er nemlig motstanden av oppløsning stor. Og selv i Viken-skeptiske Østfold er det nå Ap-politikere som innerst inne mener at en oppløsning er helt idiotisk, så lenge de får snakke off record.

Vikens skjebne ligger med andre ord i hendene på Ap, og brikkene på det politiske spillbrettet har for alvor begynt å flytte på seg. Jakten på en farbar vei ut av fisjons-trøbbelet virker åpenbar, blant annet når fylkesråd Siv Henriette Jacobsen (Ap) gjentatte ganger i løpet av fredagens pressekonferanse påpeker at staten må betale. Ikke bare for deler av skilsmisseoppgjøret, slik finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lovet, men hele sulamitten.

– Dette blir krevende økonomisk, og vi forventer at staten stiller opp, sa Jacobsen. Merk: I én og samme setning. Det samme budskapet kommer fra Martin Kolberg, som nå leder den omfattende prosessen Buskerud og Viken Ap skal gjennom før de endelig bestemmer seg: – Vi må ha full trygghet på at Buskerud som nytt fylke har økonomien på plass så vi kan yte det vi skal for befolkningen. Jeg er også veldig tydelig på at her må Stortinget og regjeringen være villige til å betale, sier han til Drammens Tidende.

Samtidig var det Aps mantra som fikk gjennomslag i regjeringsforhandlingene, nemlig at «hvis Viken vil oppløses, så blir Viken oppløst». Ergo, dere må også ta ansvar for regningen selv.

Å tro at staten skal bruke skattebetalernes penger på en storstilt reversering eller som Sp-fylkesråd Skinnes så korrekt poengterte at «ikke er en gjenoppretting, men bygging av tre nye fylker» – er å tro på julenissen.

For separasjons-kritiske Ap-politikere kan imidlertid en lunken stat være selve redningen. Da er nemlig en viktig forutsetningen for skilsmisse borte. Med mindre Vedum ikler seg julenissekostyme for å redde partiets Viken-ære.

LES OGSÅ: