Bestemors språk

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Språket blir kastet mot oss fra alle kanter og vinkler, og vi vet egentlig ikke helt hvor det kommer fra. Det bare er der, og har vært der fra tidenes morgen.


Akkurat nå går debatten om hvorvidt nynorsk bør være obligatorisk i skolen. Jeg vet, uten tvil, at ingen i klassen min på videregående vil savne nynorsk.

LES OGSÅ: Læreren som forbilde

Gammeldags

Nynorsk har blitt som en obligatorisk blodigle. Den suger seg fast og slipper ikke taket. Ikke i det hele tatt. Da jeg sluttet på ungdomsskolen, var jeg sikker på at jeg hadde fått min siste munnfull nynorsk. Den gang ei.

Det gikk to år, to år som omtrent var friår fra det norske språkets mange kriker og kroker. Så eksploderte enden av lunta. Det var som om noen tok tak i en boksehanske, fylte den med murstein og slang den i fjeset mitt, før de lo.

Dagens språk er omtrent så langt fra nynorsk som du kan komme. Spesielt dataspråket. ”Serr lissom”.

LES OGSÅ: Læreren som forbilde

Ungdommens ord 

Språket er i stadig endring, og noen ord kan få ny betydning. Et av disse ordene er «klein». Søker du opp ordet på internett, popper det opp ymse forklaringer på Sol.no. Sol har svaret på alt! Tror de i alle fall. Slik jeg bruker ordet, er det et annet ord for flaut, eller pinlig, og det er den betydningen det har for ungdommen.

Før i tiden sa man visst at man var klein når man var syk, eller man brukte ordet om en gjenstand av dårlig kvalitet. Jeg har aldri hørt mamma si kleint, eller bestemor.Det dummeste jeg vet er når voksne mennesker prøver å være ungdommelige og kule ved å bruke ungdommens språk.
 

Hadde bestefar gått rundt i caps om vinteren slik dagens ungdommer gjør, og bestemor gått rundt og snakket om ”kor kleint det var at han duden bortåt gata alltid’ sku drøsse rundt sæ me chicks», hadde jeg fått hakeslepp. Enda verre hadde det vært om oldemor, min elskede glemske oldemor, skulle begynt å høre på rap og spise kebab på by’n. Det ville bare føles helt feil.

Gamle vaner

Nå har det seg sånn at min bestemors favorittmat faktisk er kebab. Og det synes jeg egentlig er helt greit. Jeg har jo vendt meg til at bestemor liker denne retten. Kanskje ikke alt har å gjøre med hvor nytt og ungdommelig det er. Kanskje det som teller er vaner. Vi er så vant til at de eldre er gammeldagse. Alt ved dem viser at de er eldre, at de har levd i en annen tid med annen mat og annet språk. De kan mer og har opplevd mer enn oss.

LES FLERE INNLEGG PÅ UNG MENING-SIDENE

Artikkeltags