Elevers vanskelige valg

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Politikere og andre voksne mener litt av hvert om lekser. Når kommer elevenes perspektiv inn?

DEL

UNG MENING: Elever har nok motivasjon til å holde ut en skoledag. Fra skolen begynner og til den er slutt, jobber elevene. De fleste ser fram til at det ringer ut og skolen er slutt.

Når klokka ringer er det et tegn på at skolen er ferdig for dagen, og elevene innstiller seg på fritid og fritidsaktiviteter. Derfor er det å tvinge elever til å ta fram igjen skoleinnstillingen og læremotivasjonen på fritiden, slitsomt, tidkrevende og langt ifra lærerikt.

LES OGSÅ: Bestemors språk

Elevenes motivasjon

På skolen har elevene 6 x 45 minutter med skolearbeid, og arbeidsinnsatsen i timene er fordelt enkelt og greit: De som vil jobbe, jobber, og de som ikke vil jobbe, kan velge mellom å jobbe (til tross for mangel på motivasjon), eller å tulle og ikke gjøre noe. Elevene har altså valget mellom gode eller dårlige karakterer både i faget og i orden og oppførsel. Mange elever velger derfor å jobbe.

Når klokka har ringt for siste gang, går innstillingen til elevene fra skole til fritid.

LES OGSÅ: Våre «perfekte» forbilder

Ond trekant

Hjemmeleksene tar del i en «ond trekant» som bestemmer en stor del av elevenes karakter og personlighet. Ungdom må ofte velge mellom å være en usosial nerd, foreldrenes skam eller utmattet gullunge.

Tenk deg at du er en vanlig skoleelev. Du sitter med leksene og du må ta et valg. Du kan velge å gjøre oppgaver på lavt nivå eller på høyt nivå. Det virker som et ganske åpenbart valg, men det du ikke vet er at du, for hver gang du gjør lekser, velger du om du vil være den usosiale toppeleven, dine foreldres fortvilelse eller den søvnløse streberen. Du har nemlig, hver gang du sitter med leksene, valget mellom mulighetene i «den onde trekanten».

Du kan velge mellom å gjøre lekser nøye og henge med venner, men risikere at du må legge deg sent. Du kan droppe lekser og henge med venner og legge deg tidlig nok til at du får nok søvn. Eller du kan jobbe med lekser hele dagen og legge deg tidlig, men ta deg til takke med at du ikke har tid til sosiale medier.

LES OGSÅ: Livet er som et spill

Skoletid

Den onde trekanten er veldig enkel. Den består av tre punkter: Gode karakterer, sosialt liv og nok søvn. Det onde med denne enkle trekanten, er at alle elever må ta et valg ut ifra punktene og elever klarer stort sett kun å velge to av disse tre punktene.

Jeg tror at dersom hjemmelekser hadde blitt fjernet i bytte mot 45 minutter ekstra med arbeid på skolen, hadde karakterer og resultater endret seg veldig positivt.

LES FLERE UNGE MENINGER HER

Artikkeltags