Gå til sidens hovedinnhold

Våre «perfekte» forbilder

Artikkelen er over 8 år gammel

Pen, penere, penest – alle andre. Alle andre utenom meg. De er helt uten kviser og urenheter, og har ikke et gram for mye fett på kroppen.

Supermodeller og kjendiser som er på forsidene til alle magasiner, og modeller som reklamerer for det nyeste og fineste undertøyet. De er helt perfekte, og det er disse kroppene jeg så gjerne skulle ha hatt selv.

«Huden min er full av kviser, jeg er lavere enn alle andre, og jeg er absolutt ikke slank nok».

Dette er slik mange ungdomsjenter tenker om seg selv, og det kan være med på å ta fra oss selvtilliten vår. Hvorfor er det blitt sånn? Hvorfor er det de slanke jentene som blir kalt perfekte, og ikke jenter som har litt fett på kroppen?

De aller fleste har et forbilde, en person de ser opp til. En person som er feilfri, og som alltid tar de rette valgene. Denne personen vil aldri gjøre noe galt, og vil alltid være helt perfekt.

For noen kan denne personen være mamma eller bestemor, men de fleste ungdommer har satt en kjendis eller en kjent person på sin førsteplass. Kjendiser med flate mager, store lepper og en helt kvisefri hud.

Men sannheten er at våre «perfekte» forbilder er som alle oss andre. Den eneste forskjellen er at de har profesjonelle mennesker som arbeider med å redigere bilder av dem, og som lever av det.

Konstruert

Photoshop aksepterer ikke at en kvise er glemt, og det er lett å forandre størrelsen på kroppsdeler. Alt skal fjernes eller endres slik at det blir feilfritt, slik at vi skal tro de er helt perfekte.

Det koster også mye å kunne etterligne kjendiser og supermodeller. Ungdomsjenter bruker mye penger på merkeklær, sminke og sko, og vi gjør hva som helst for å se fine ut.

Vi dømmer hverandre som regel etter utseende, klær og hår, og vi glemmer å finne ut om de har en søt og snill personlighet. For oss er det utseende som teller, ikke personligheten som gjemmer seg der inne.

Går for eksempel Rihanna med nettingstrømper en dag, vil man kunne se mange andre som følger denne moten dagen etter.

Normale modeller

Dette er ting som mange plages av, og det er noe vi kunne ordnet opp i. Jeg synes reklamer og modellbyråer burde begynne og bruke modeller som har en vanlig kroppsvekt, har en normal høyde, har sin naturlige hudfarge, og kan få kviser, akkurat som alle oss andre.

Vi ville fått bedre selvtillit, og noen kunne til og med blitt kvitt spiseproblemer, mobbing og lignende. Først da hadde vi skjønt at forbildene våre er akkurat som oss, og at vi er fine som vi er. Vi hadde skjønt at alle gjør feil, og at ingen er perfekte.

Så slutt å tro at forbildet ditt er perfekt, og at kviser bare finnes på deg! Slutt å tro at alle andre er perfekte. Ingen er det, vi lever tross alt i virkeligheten! Alle har sine feil, og alle gjør ting de angrer på i ettertid. Sånn er det, og sånn vil det alltid være.

Marleen Mathisen, (14) Drammen

Les flere meninger fra unge

Kommentarer til denne saken