Ungdom trenger å bli fulgt opp på riktig måte, ikke bli løpt etter av politiet. Svaret på utenforskap er ikke mer utenforskap.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Frps Lavrans Kierulf skriver i sin kronikk 21. oktober at det er trist å se at Høyre mener løsningen på problematikken knyttet til ungdomsvolden som har utspilt seg i Drammen den siste tiden, er økt bemanning på skolen.

Vel, skal du hindre rekruttering til disse miljøene bør man rette fokuset mot skolen.

La det ikke være noen tvil, utviklingen som har vært knyttet til ungdomsvolden er skremmende. Tall fra politiet viser at det 33 prosent økning av anmeldte voldssaker så langt i 2019, sammenlignet med året 2018 i sin helhet. At ungdom tyr til og utøver vold er noe vi alle bør ta på det dypeste alvor.

Kierulfs svar på dette er at politiet bør hente inspirasjon fra tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani. Kierulf mener at politiet i byen er et kompispoliti som ikke er harde nok i klypa, og at problemene øker etter mange år med mislykket integrering.

Kierulf har et poeng. For mot ungdommene som inne i tungt kriminelle og voldelige miljøer bør politiet være hardere med sine sanksjoner. En av guttene Drammens Tidende også har snakket med sier at «En bot er ikke noe, det tåler man. Det er det som gjør det så enkelt å fortsette». Det at politiet sanksjonerer ungdom i dette miljøet blir symptombehandling og kan ha en avskrekkende, men ikke preventiv effekt.

Stasjonssjef ved Drammen politistasjon, Øyvind Aas, sier at det ikke føres statistikk over lovbryteres etniske bakgrunn. Aas sier videre at det i flere av sakene er barn og unge som er multikulturelle, men at det også fins bakenforliggende årsaker som utenforskap, barnefattigdom og skoledropout. Hvilket belegg Kierulf har for sin påstand om at ungdomsvolden i Drammen bunner ut i integreringsproblematikk vet ikke jeg, men jeg setter min lit til politiet og deres forklaring, snarere enn Kierulf og Frps.

For å begrense rekrutteringen til disse miljøene er vi nødt til å sette inn pengene der slike utfordringer kan fanges opp – nemlig i skolen. Ungdom som ikke får utfordringer tilpasset deres nivå faller fortere fra. Ungdom trenger å bli fulgt opp på en riktig måte, ikke bli løpt etter av politiet. Svaret på utenforskap er ikke mer utenforskap.

Ungdomsvolden begrenses ikke av at man henter inspirasjon fra New York, men at vi som folkevalgte setter inn midler slik at faresignaler fanges opp før det er for sent. Det tror jeg til og med Lavrans Kierulf er enig i.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags