Intervjuet med Tom Søgård, leder av Byen Vår Drammen, i Drammens Tidende er urovekkende.

Han sier at han ikke har tenkt på at buss for tog-situasjonen her, som har pågått i lang tid, kan ha ført til nedgang i turismen. «Han legger ikke skjul på at han ble overrasket da han ble oppmerksom på fallet i turismen», står det i saken.

Han nevner riktig nok at koronaen kan ha medvirket til det. Men hva med at Spiralen, Drammens kanskje største attraksjon, har vært stengt i beste turistsesong? Det må da bety noe for dalende interesse hos potensielt besøkende?

Og hva med de ikke-eksisterende sentrale parkeringsmulighetene for bobiler, som har vært etterlyst flere ganger, men som politikerne har latt være å anlegge?

Søgård nevner at man nå vil satse på byens kulturliv. Skal det bli sommeroppsetninger i Drammens Teater, konserter på Union Scene, attraktive større utstillinger og flere events i friluft i sommermånedene?

Lederen for Byen Vår Drammen forklarer at det jobbes med å trekke frem Drammens mange egnede steder for klatring. Vel og bra det. Men har dette interesse for de fleste turister? Da må det i tilfelle lages et miljø rundt, med bredere tilbud til flere årsklasser.

Drammen mangler en skikkelig større attraksjon for familier, fra barn til besteforeldre. Dyreparker og akvarier finnes andre steder, fornøyelsesparker, Kardemomme by og andre «land», basert på kjente forfatteres litterære verker likeså. Hva er spesielt for Drammen?

Kan det gjøres mer ut av noen av de mange lystgårdene som ennå eksisterer fra Drammens storhetstid? Tenk miljø, tidsepoke, temaer, opplevelser. Kontakt fagfolk og historielag.

Kan det gjøres mer ut av helleristningene enn bare å gjerde dem inn med plakat på? Tenk på tiden de ble til. Hvordan så sted og elv ut da? Hvordan levde folk? Hvilke redskaper og utstyr hadde de? Hvordan gikk de kledd? Hva spiste de? Tenk multimedia, salg av effekter, smak «gammeldags» mat.

Det er laget minst to versjoner av spillet om St. Hallvard. De er ikke oppført på mange år. Er det mulig å ta dette opp igjen? Lage noe mer permanent i et litt videre perspektiv? Kanskje er det en fin sjanse til å samarbeide med Lier? Når det nye sykehuset blir en realitet, og helseclusteret bygges ut kan det være en tanke å spille på en attraksjon angående medisin, helse, folks levekår gjennom tidene, vel å merke for friske, raske og nysgjerrige mennesker i våre dager?

Dette er bare noen tanker om muligheter. Fantasien kan sikkert nå lenger, helt opp til Haukås med gondolbane for de dristigste. Spørsmålet om økonomi på kort og lang sikt er det vel som setter begrensninger. Men andre byer og steder har altså satset, først i det små, senere bygget ut og fått et landsomfattende ry med stor turisttilstrømning. Kan Drammen få til noe også?

Les også: