Gå til sidens hovedinnhold

Usikkert for storfilmen «Kampen om Narvik»: – De neste ukene er kritiske

Artikkelen er over 1 år gammel

Koronaviruset kan bety slutten for innspillingen av den norske storfilmen «Kampen om Narvik». Filmen er blant annet spilt inn i Drammen, men nå er de neste ukene kritiske for videre innspilling.

DRAMMEN: Tidligere i år ble Øvre Storgate sperret for trafikk. 60–70 filmfolk og flere hester inntok gata for å spille inn filmen «Kampen om Narvik». Nå er innspillingen samt premieren utsatt.

– Det er umulig for skuespillere å jobbe på to meters avstand. Vi trenger å få på plass en disposisjonsløsning for dem, i likhet med andre yrker som jobber tett på hverandre, sier filmregissør Erik Skjoldbjærg til Dagbladet som omtalte saken først.

Les også

Som barn lekte han i bunkerne tyskerne lagde. Nå er Baard med i storfilm som spilles inn i Drammen

Har stor økonomisk betydning

Filmen har et budsjett på over 60 millioner kroner.

Dagbladet skriver at det kostet to millioner kroner å legge ned produksjonen. Den høye summen er hovedsakelig knyttet til permitteringskostnader av rundt 80 prosjektansatte.

– Det ene er økonomien, men presset øker hver dag. Filmsettet produksjonen disponerer i Oslo har nå stått tomt i fem uker, men leietida er begrensa. De neste ukene er kritiske, sier Skjoldbjærg til avisa.

Videre forteller Skjoldbjærg at de er helt avhengig av snø for å kunne fortsette filminnspillingen:

– Opptakene i Nord-Norge som skulle i gang etter påsken er bestemt utsatt et helt år. Premieren første juledag 2020 er derfor bare å glemme.

Filmens produsent Aage Aaberge i Nordisk Film forteller fortvilet at de kan tape hele filmsettet sitt.

– Næringsbygget vi leier lokaler i skal bli leiligheter, så vi har kontrakt ut juni. Opptakene må gjennomføres før den tid. Rekker vi det ikke taper vi hele filmsettet, alt vi har bygget opp, og med den ekstrakostnaden tror jeg nesten det er over og ut. Dette er dramatisk, sier Aaberg.

Les også

Spiller inn storfilm i Drammen – stenger en gate og legger kunstsnø

Kan kanskje reddes

Norsk filminstitutt (NFI) har opprettet et krisefond på 85 millioner kroner som skal gå til TV- og filmproduksjoner som har stoppet opp. Midlene må søkes om innen 4. juni og utbetales i august. Det kan bety en mulig redning for filmen, hvor hele 55 statister er drammensere.

– Jeg berømmer NFI for dette. Samtidig, med den fristen og utbetaling av midler i august, er det risikofylt for oss. Vi krysser fingrene for en god løsning, sier Aaberge til Dagbladet.

Millionene fra NFI må hentes fra den eksisterende filmpotten. Det betyr at det blir færre store publikumsfilmer i åra framover og mindre jobb for næringen i sin helhet.

Les også

– Ikke hver dag man får Hollywood inn i stua

Kommentarer til denne saken