Kulturanmelder i Drammens Tidende, forfatteren Kristian Klausen, må ha hatt en særdeles dårlig dag lørdag. Han lar sitt dårlige humør gå ut over en gjeng med unge skuespillere som svært fortjenestefullt kjemper for å skape et alternativt teaterkompani i Drammen. De har laget «suppe på en spiker» som fortjener terningkast tre.

Elvekompaniet er en gjeng med svært talentfulle og utrolig uegennyttige teater- og filmutdannede unge voksne – de fleste med bakgrunn fra dramalinjen ved St. Hallvard videregående skole. De har i flere år forsøkt å skape en ny sommertradisjon i Drammen med originale show i et sirkustelt i parken. Dette gjør de «for å fylle et tomrom som de savna da de selv vokste opp».

Les anmeldelsen her:

Les også Terningkast 3

Velment suppe på en spiker

Jeg anerkjenner anmelderens rett til subjektivt å fortelle noe om kvaliteten i det han har sett. Og ja, å lage en humoristisk musikalkomedie om Buskerud fylkeskommunes endelikt er et svært krevende utgangspunkt. Allikevel har de klart å skape noe som skapte opplysning, glede og engasjement, og som fortjener både respekt og anerkjennelse.

Her var glitrende og energiske skuespillerprestasjoner fra hovedrolleinnehaverne, ofte alene på scenen og med stor tilstedeværelse. Komponisten og drammenseren Eirik Rølands musikk var også helt utenom det en kan forvente. Fantastisk. Det originale manuset var aktuelt og rikt på spennende sideblikk til samfunnsdebatten, som for eksempel «demokrati er kompromiss, altså litt feil for alle», eller harselas over det nye storfylkets valg av slagord, «Viken viser vei» – til Oslo, eller ironisering over rimelig forslitte kjerneverdier i fylkeskommunen, som «raushet, åpenhet, mot og entusiasme».

Drammens Tidende er ikke en avis kjent for å satse sine ressurser på lokal kultur. Når de først gjør det, klarer de ikke se hva som ligger bak en slik stor produksjon. Å avslutte anmeldelsen med «Man skal ha fått i seg ganske mye Prosecco i baren for å orke dette», er usaklig og spydig. Hva fnisende damers – nær den grinete anmelderen – har å gjøre i en profesjonell anmeldelse, forstår jeg heller ikke?

Det er bra at avisa (endelig) gir spalteplass til anmeldere. Meg bekjent bør en anmelders signatur følge anmeldelsen. Det klarer ikke Drammens Tidende, kun på nett. Neste gang, Klausen, håper jeg du har bedre humør og hever kvaliteten på ditt arbeid.