Gå til sidens hovedinnhold

Utfordrer Helgheim: – Hvordan kan du hevde at det ikke finnes strukturell rasisme i Norge?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fremskrittspartiets Jon Helgheim har nylig uttalt at det ikke finnes strukturell rasisme i Norge.

Helgheim er innvandringspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet, som altså er støtteparti til regjeringen. Som sådan tilhører han en nokså liten maktelite som har som sitt daglige virke å utforme/videreutvikle strukturene i det norske samfunnet.

Den samme Jon Helgheim uttalte nylig at man ikke skjønnmale innvandringen til Norge fordi en og annen innvandrer slumper seg til suksess. Dette kan ikke forstås på annet vis enn at han mener at ingen innvandrere i Norge har gjort suksess her i landet, foruten en og annen innvandrer som har «slumpet» seg til det. Denne påstanden får stå for Helgheims egen regning, selv om faktum selvfølgelig er at det ikke er mulig å bli verken lege, advokat eller stortingspolitiker på slump.

Spørsmålet mitt er hvordan Helgheim kan hevde at det ikke finnes strukturell rasisme i Norge, når han selv representerer landets maktelite og samtidig hevder at det ikke finnes innvandrere i Norge som har gjort suksess på bakgrunn av hardt arbeid, stå-på-vilje og tilegnede kvalifikasjoner?

Hvordan kan et slikt utsagn, fra en person i Helgheims posisjon, være noe annet enn et klokkeklart bevis for at strukturell rasisme faktisk er et problem i Norge, og at dette må tas på alvor?

Kommentarer til denne saken