Navn: Marthe Reffhaug, lektor på Heltberg barne- og ungdomsskole

Alder: 31

Bor: Åssiden

En morgen da jeg var 22 år, våkna jeg og begynte å gråte. Så gråt jeg i tre måneder. Angst og depresjon fulgte meg i lang tid. På et tidspunkt var jeg så redd at jeg ikke turte å gå over bybrua aleine. Med god støtte klarte jeg likevel å fullføre mastergraden. Som nyutdannet lærer kjente jeg at lærerplanen gikk på tvers av hva jeg hadde tro på selv. Jeg sa opp jobben og dro ett år til Romania for å undervise i norsk på universitetet. Der brukte jeg tida på å ransake min egen fortid. Det var et vondt og viktig år.

Når man har hatt tidligere depresjoner er man ekstra utsatt for fødselsdepresjon. Derfor er det veldig stas å kjenne at jeg får til å være mor. Jonas og jeg fikk Annbjørg i oktober i fjor. Da falt livet på plass. Nå er jeg der jeg vil være. Men mammaperm i ti måneder var for lenge for meg. Én måned etter fødselen rettet jeg tentamener. Jeg har tenkt på det, om det gjør meg til en dårlig mor at jeg hadde mer lyst til å være på jobb enn hjemme med barnet mitt. Men jeg tenker at alle barn trenger mødre som har det bra.

Sakene som har engasjert meg mest i år er økt jordmordekning og trygge forhold for mødre og nyfødte på det nye sykehuset. Jeg ble sugd inn i debatten etter at jeg hyllet jordmoren min i et leserinnlegg på kvinnedagen. Tilbudet er ikke bra nok i det hele tatt. Nå har jeg sagt jeg skal roe litt ned, men det går ikke. Det er for engasjerende og for viktig!

Tips oss

folk i nye drammen-logo.jpg 

Tre kommuner blir til én. Bli kjent med folka i nye Drammen. Hvem vil du lese om? Send inn ditt tips her

Det beste med Åssiden?

Play
00:11