Kommentar

Ingen ting vil være mer gledelig enn om Bjørn Petter Ingebretsen lykkes med sitt kjære Strømsgodset. I sitt 14. år i klubben, er han for andre gang sjef fra sesongstart.

Om det ikke vil være en seier for moderne ledere, vil 51-åringen med sin åpne, inkluderende og trygge lederstil, i hvert fall motbevise flere skeptikere hvis han klarer å få sving på laget.

Men han må nok ha mer enn ett år på seg, for Drammens Tidende tror BP og co. vil få en krevende sesong, og hvor de til slutt ender et sted på nedre halvdel av tabellen.

Midtbanen må fungere

Ingebretsen har fått akkurat det trenerteamet han ønsket seg. De har forsøkt å utvikle spillestilen. At forsterkningene kom seint, er det årsaker til. Men etter nesten tre måneder med prøving og feiling synes jeg likevel Strømsgodset burde sett ut mer som en spillende enhet enn de gjør per nå.

Jeg opplever årets spillestil som mer flytende enn tidligere. At det er mer krevende å få samhandlingen til å sitte, enn eksempelvis i en mer tydelig 4-3-3-formasjon.

Det er størst usikkerhet rundt midtbanen.

SIF har mange jevngode og like spillertyper, men jeg savner kreativitet, fremdrift og x-faktor. Per nå ser jeg ikke hvem som skal ta opp tråden etter Eirik Ulland Andersen og Tokmac Nguen, som sto for 25 målpoeng i fjor.

Nysigneringen Martin Spelmann kommer til å jobbe hardt, men jeg er usikker på hvor mange målpoeng det er i 32-åringen. Yacouba Sylla forsterker laget defensivt, men det er ikke han som vil servere de offensive spillerne. Muhamed Keita kan bli signert som en joker, men om/når drammenseren er i form til å utgjøre en forskjell, vites ikke.

Slagkraftige, men ingen selvfølge

Mustafa Abdellaoue og Marcus Pedersen scoret til sammen 22 av 46 seriemål i fjor, men de var ikke på banen samtidig. De er to av ligaens beste spisser, derfor er det riktig å prøve, men det er ingen automatikk i at de vil fungere i tospann.

Halvparten av Pedersen og Abdellaoues scoringer kom for øvrig som følge av direkte/indirekte involveringer av spillere som nå har forlatt klubben.

Av dem som er igjen i SIF, var Amahl Pellegrino lagets mestscorende (2) etter Pedersen og Abdellaoue i fjor.

Sidebackene bør tulles inn i bomull, fordi deres prestasjoner kommer til å få stor innvirkning på hvor mange mål de marineblå evner å score.

Kun fire lag slapp inn flere mål enn Godset i 2018.

De har forsøkt å forsterke på stopperplass, men i skrivende stund har de ikke funnet en type som både er god nok og ikke for dyr. Håpet er at nysigneringene Spelmann og Sylla i kombinasjon med bedre struktur og intenst gjenvinningsspill skal forenkle jobben til forsvarsrekken.

Laget er bedre besatt på keeperplass, men hvis de bestemmer seg for å rullere på hvem som blir Jakob Glesnes sin stoppermakker, er det usikkert om det slår heldig ut.

Mounir Hamoud og Lars Sætra har ulike styrker, men i mine øyne er det bedre med kontinuitet enn å ta hensyn til motstanderen.

Krever en sterk rygg

Det er et stort pluss at Ingebretsen har fått trenerteamet han ønsket seg, at rollefordelingen er avklart og at det jobbes mot felles mål. I fjor skal det ha blitt trukket i ulike retninger, det gjorde jobben ekstra krevende for BP.

Det sies også at mentaliteten og miljøet i spillergruppen er styrket og at spillerne setter tydeligere krav til hverandre.

Strømsgodset har hentet unge spillere for fremtiden, et par av dem har potensial til å sette sitt preg på laget allerede i år. Det er spennende.

Det er bra med rutine i troppen, men SIF må få opp bunnivået og vinne oftere på Marienlyst.

Når laget får satt seg er de i stand til å vinne mange kamper.

Spørsmålet er om de er kommet langt nok for det som venter.

Få lag er ordentlig samspilte nå i starten, men et krevende kampprogram gjør at Godset kan være i sumpen når kalenderen viser mai måned.

Da spørs det hvor mye bedre klubben har blitt til å takle motgang.

Selv om det er forskjell på å ligge dårlig an etter fem og 25 kamper, må treneren, spillerne og klubben ha karakter til å stå imot hvis det skulle blåse opp til storm når vår glir over i sommer.

Det kan bli helt avgjørende for hvor lang tid det vil ta før Strømsgodset igjen klarer å bygge opp et medaljelag i Drammen.

Drammens Tidendes tabelltips: Strømsgodset

Drammens Tidendes tabelltips:

1) Molde

2) Rosenborg

3) Brann

4) Vålerenga

5) Sarpsborg 08

6) Odd

7) Kristiansund

8) Haugesund

9) Strømsgodset

10) Lillestrøm

11) Ranheim

12) Mjøndalen

13) Bodø/Glimt

14) Tromsø

15) Stabæk

16) Viking