Kommentar

To faktorer gjør at jeg tror Mjøndalen overlever i årets eliteserie.

Klubben mønstrer sitt beste lag i nyere tid, og både klubben og laget har lært av 2015-sesongen som endte i nedrykk.

Den andre faktoren er at bak de fem lagene Drammens Tidende tipper vil gjøre opp om medaljer denne sesongen, er ikke nivået høyere enn at Mjøndalen kan ta poeng fra alle sammen på en god dag.

Både borte og hjemme.

Foran 2015-sesongen skrev jeg at klubbens sportslige ledelse hadde en naiv tilnærming til eliteseriespill når de valgte å gi 2014-stallen kollektiv tillit i eliteserien.

Denne gangen begynte sportssjef Kenneth Karlsen og trener Vegard Hansen allerede i fjor sommer med å sette sammen en spillerstall som ville stå seg i et eventuelt opprykk til eliteserien.

Gode signeringer

Signeringene av Tonny Brochmann, Olivier Occean og Joackim Olsen Solberg som var med og sikret opprykket, ble fulgt opp med å kontraktsfeste Akeem Latifu, Sondre Liseth, Fredrik Brustad og nå til slutt Stian Semb Aasmundsen. Totalen gjør at spillerstallen ikke står tilbake for lag de kan sammenligne seg med i eliteserien.

Det vil si nesten alle lagene bak kvintetten vi tipper vil utgjøre toppen av eliteserien.

Den defensive strukturen var der i hele fjorårssesongen, da laget slapp inn færrest mål av alle i 1. divisjon (24). Noe som gjorde at de kun tapte fire kamper. Viking som til slutt vant divisjonen, slapp inn nesten dobbelt så mange mål, og tapte hele ni kamper.

Forsvaret virker også styrket gjennom Akeem Latifus inntreden på venstrebacken, og i bakhånd har Vegard Hansen både William Sell og Joackim Olsen Solberg, to spillere som i forsesongen har spilt høyere opp på banen.

Utfordringen blir å dyrke fram en offensiv som gjør at lagets toppscorer er å finne blant spillerne høyt oppe på banen, og ikke at det igjen blir midtstopper Sondre Solholm Johansen (fem mål i fjor) som stikker av med den tittelen i år også.

Om de slapp inn få mål i fjor, skal det ikke glemmes at Mjøndalen faktisk scoret ti mål færre enn Ull/Kisa som ble nummer fem.

Keeperplassen

Den største usikkerheten foran comebacket har først og fremst vært knyttet opp mot keeperplassen. Først etter Sosha Makanis korsbåndskade i høst, deretter ble den forsterket etter George Bokwes beinbrudd i begynnelsen av mars.

Spennende blir det å se om unge Julian Fay Lund, som er på lån fra Rosenborg til 5. august, vil takle å ha alles øyne rettet mot seg som sisteskanse hos et eliteserielag som alle ekspertene, før det er spilt om et eneste seriepoeng, allerede har utropt til 1. divisjonslag neste sesong.
Faye Lund har litt erfaring, men bare fra 1. divisjon, etter utlån de to siste sesongene til Levanger.

Hva når alvoret kommer?

I hele tatt ligger mye av spenningen i hvordan Mjøndalen-spillerne takler det presset og de forventningene som kommer med spill i eliteserien. I 2015 trodde de vel knapt på det selv, men denne gangen er det en optimisme og tro i spillergruppen som hos flere strekker seg mot å være inne blant de ti beste.

Det de har gjort i treningskamper mot kvalifisert motstand er gode argumenter for akkurat det, men det har skjedd med lave skuldre og lite annet å frykte enn krasse tilbakemeldinger internt fra treneren dersom det har gått dårlig.

Noe helt annet blir det når stadionlyset tennes, tv-kameraene slås på, ekspertene kvesser pennene, rikspressen sitter klar med sine terningkast og spillerbørser, og det skal spilles om poeng og fornyet kontrakt.

Det er først da vi vil få svar på om Mjøndalen-spillerne har skuldre til å bære børen.

Jeg tror det.

Slik tipper Drammens Tidende eliteserien 2019

1. Molde

2. Rosenborg

3. Brann

4. Vålerenga

5. Sarpsborg

6. Odd

7. Kristiansund

8. Haugesund

9. Strømsgodset

10. Lillestrøm

11. Ranheim

12. Mjøndalen

13.Bodø/Glimt

14. Tromsø

15. Stabæk

16.Viking