Navn: Martin Swieykowski (36)

Bakgrunn: Utdannet siviløkonom fra Lunds universitet i Sverige. Har jobbet mange år i hotellbransjen, blant annet på The Thief, Norefjell Ski & Spa og Kragerø Resort.

Ny jobb: Daglig leder og medeier av Backstube i Drammen. Det nye bakeriutsalget, der fokuset er på tyske og franske bakervarer, ligger på Bragernes torg og har åtte ansatte. Utsalget i Drammen er kjedens første utenfor Oslo.

En arbeidsdag som starter rett over klokka 05.00 om morgenen skremmer ikke Martin Swieykowski. Han bor en kort spasertur unna og frokosten tar han på jobb. 36-åringen er nemlig daglig leder for bakeriutsalget som nylig åpnet dørene på torget, og der har de 70 ulike bakervarer i hyllene en helt vanlig dag.

– Morgenfølelsen ... Når folk ser oss gjennom butikkvinduene, du ser øynene glitre litt og de gleder seg til å komme inn og til øyeblikket de biter i noe godt ... Å bidra til å skape de små øyeblikkene. Det er det jeg liker best, sier han om sin nye jobb.

– Det er fint å bidra med litt mer liv til Torget. Og vi har skapt arbeidsplasser, det kan bli flere også, sier han.

Argentineren kommer fra hotellbransjen og har service i blodet selv om utdannelsen er siviløkonom fra et av Sveriges eldste universiteter.

– At jeg begynte på hotell var litt tilfeldig. Da jeg var nyutdannet var det ikke lett å konkurrere med folk på hjemmebane, og jeg hastebestemte meg for å ta en sommerjobb som bartender på et hotell, det var i Kragerø, forteller Martin.

Hvor kom ideen til å starte bakeriutsalget fra?

– Jeg var på kaffedate med samboeren min, og hun fortalte om et nytt konsept i Oslo som hun syntes var spennende. Vi tok turen innom butikken på Oslo City, og jeg syntes det var et fint konsept og kom i kontakt med dem som nå er partnerne mine. Jeg hadde lyst til å satse i Drammen fordi jeg bor her, de var i en ekspansiv fase, men hadde egentlig ikke tenkt seg utenfor Oslo. I fjor sommer tok vi turen til Bragernes torg, og fant ut at det fantes en reell mulighet her. Da bestemte vi oss for å åpne i 2019. Det gjelder å tørre å ta sjansen.

Hva gjør du for å tørre?

– Jeg har bare blitt sånn. Jeg kjøpte en enveisbillett og hadde 500 dollar i lomma da jeg dro over Atlanteren til Sverige. Nå er jeg deleier og ansvarlig for egen bedrift. Det har vært en fantastisk reise. Når sjansen kommer, gjelder det å ta den. Kapre muligheten og lære underveis, ikke være redd for å mislykkes. Jeg har hatt gode ledere og mentorer, og jeg kommer fra en reiseglad familie som har vært med på å forme hvordan jeg ser på verden. Du blir mer åpen og mottakelig, og ikke minst nysgjerrig.

Du kommer fra Patagonia i Argentina, hvordan endte du i Drammen?

– Da jeg bodde på Norefjell og jobbet på hotellet der, skulle jeg bytte jobb til The Thief og ville flytte nærmere Oslo. Drammen er nesten midt mellom fjellet og Oslo, og har også masse natur å by på. Å bo midt i Oslo er ikke noe for meg, jeg må være i kontakt med naturen. En god kollega sa at jeg burde teste Drammen, og nå har jeg vært her i over fem år. Pendlertiden er ikke så lang og flere som bor i Oslo, og likevel pendler, burde se på Drammen. Det er en by som har så mye å by på av natur, som for eksempel Spiralen og elva hvor du kan springe og padle, og samtidig er det mye mennesker her.

Har du noen lederforbilder?

– Som gammel Nordic Choice-hotellansatt er jeg preget av den bedriftskulturen og energien Stordalen står for. Hvordan han tør tenke utenfor boksen og jobber proaktivt. Jeg har også lest om Richard Branson, en entreprenør som lærte ting via å teste ut og tørre. Når jeg har vært ansatt selv, eller leder for en avdeling et sted, har jeg alltid tatt eierskap for det jeg gjør. Dette er min jobb og mitt ansvar. I Norge er det en åpen lederstil, det er lederskap under ansvar. Folk får stor frihet til å tenke selv, det liker jeg.

Hvilke verdier har du som leder?

– Den menneskelige faktoren er veldig viktig. Å se sine ansatte, være coachen, stå ute i butikken og vise vei mer enn å lede fra bakrommet. Vi kan lære alle til å selge produktene våre, men visse mennesker har egenskaper de må utvikle på egen hånd, en evne til å snakke med mennesker.

Hva er du mest stolt av?

– At jeg har turt å ta denne sjansen. Den største sjansen man kan ta er å gå fra en trygg jobb og tørre å satse selv. Å satse på dette som var en idé over en kaffe, som er blitt virkelighet og så godt mottatt. Det er veldig kult.

Hva brukte du din første lønning på?

– Min første ordentlige jobb fikk jeg da jeg flyttet til Sverige, det var på en italiensk pizzarestaurant. Jeg brukte det jeg trengte til levekostnader, men jeg sparte det jeg kunne. Etter et halvt år hadde jeg nok penger til å kjøpe en flybillett hjem til Argentina, og dro på overraskelsesbesøk til familien.

Hva bare må du ha på kontorpulten?

– Jeg har ingen kontorpult, men jeg jobber i lokalene her og trenger bare bærbar pc og telefon.

Styreleder svarer: Hvorfor fikk han jobben?

Da Martin tok kontakt med oss la vi merke til at han har en åpen, ærlig og positiv innstilling med en «dette får vi til»-holdning. Han viste seg å være veldig flink på mange områder, og samtidig jordnær og med lederpotensial, og dermed en samarbeidspartner som vi ville åpne vår første butikk utenfor Oslo sammen med, sier Felix Heinrich, styreleder i Backstube.

Vet du om noen som har fått ny jobb? Legg det inn her