Navn: Anna Lesiczka (32)

Bakgrunn: Har studert engelsk ved Universitetet i Warszawa, og jobbet på kafé, hostell og som barista.

Ny jobb: Kjøkkenmedarbeider «Hos Solveig», et nyåpnet serveringssted på Union Brygge. Drives av Solveig Røine som også står bak Jovialen på togstasjonen. De er til sammen fem ansatte.

Hver dag klokka seks om morgenen er Anna Lesiczka på plass «Hos Solveig». Slår på kaffemaskinen, baker bagels og bagetter. Så begynner hun med hovedoppgaven sin, å smøre sandwicher så sultne frokostgjester skal få noe fristende å sette tennene i.

– Jeg har lyst til å komme hit, så det er ikke noe problem å stå tidlig opp, sier hun.

32-åringen er opprinnelig fra Polen, men for ett år siden tok hun med seg datteren fra Warszawa til Mjøndalen for å kunne bo sammen med mannen sin som en familie.

Jakten på jobb uten å kunne norsk har vært vanskelig, men nå er hun godt i gang med både norskopplæring og ny jobb.

– For meg har det alltid vært en drøm om å ha en kafé, så da jeg fortalte til familien min at jeg hadde fått denne jobben, så sa de at nå kan du gjøre det du liker!

Hva tenkte du da du fikk jobben?

– Jeg la igjen CV-en min for en stund siden. Så fikk jeg en telefon og spørsmål om når jeg kunne komme inn til et intervju. 30 minutter senere var jeg der, og da fikk jeg spørsmål om når jeg kunne begynne. Dagen etter var jeg i gang. Det var vilt! Jeg var spent, og tenke at jeg måtte gjøre alt perfekt og ville vise at jeg har norskkurs.

Hvor kommer interessen for mat og drikke fra?

– Den har jeg hjemmefra hvor både mamma og bestemor lagde mat. Jeg har bakt og lagd mat sammen med dem siden jeg var liten. Jeg elsker å bake og lage mat, og annenhver dag baker jeg brød hjemme. Og jeg elsker matprogrammer på TV, som Gordon Ramsey. De to gangene foreldrene mine har kommet på besøk fra Polen, har jeg lagd mat i en hel dag på forhånd. Jeg hater å kaste mat, og her på jobben kaster vi ikke mat, vi bruker alt vi har.

Hva liker du best med jobben?

– Jeg liker å jobbe med folk, både kolleger og kunder. Og jeg liker at det er noe som skjer hele tiden. Nå har jeg jobbet her i to uker og jeg har ikke møtt noen som ikke har vært hyggelige. Det er det jeg liker så godt med nordmenn, de er så glade. Å jobbe med kaffe er morsomt. Det beste med å lage frokosten her er at vi lager ulike ting hver dag og vi selv velger hva vi skal lage. Det er fint, og folk spør hva vi har på menyen i dag.

Hva er den største utfordringen?

– Det er språket. Når det er hektisk her i lunsjtiden snakker jeg engelsk, det er mest effektivt. Det er morsomt å kommunisere med en av mine kolleger som ikke snakker engelsk og jeg som ikke kan så godt norsk ...

Hvordan har dere det her på jobb mellom kollegene?

– Vi ler mye. Det er veldig god atmosfære her. Det er veldig viktig. For når atmosfæren er god så vil du jobbe og tiden går så fort. Jeg jobber fra klokka 06.00 til 14.00, men første gang jeg ser på klokka så kan den være 13.00.

Hva brukte du din aller første lønning på?

– Den fikk jeg da jeg var førsteårsstudent. Foreldrene mine betalte for leiligheten min, men de andre utgiftene tok jeg selv. Jeg jobbet som resepsjonist på et hostell, og den aller første lønningen gikk til en flaske billig champagne og mat.

Hva bare du ha på jobben?

– Kaffe! Det er det! Svart, og uten sukker.

Arbeidsgiver svarer: Hvorfor fikk hun jobben?

– Hun er en blid og flink dame med erfaring. Og hun er motivert. Hun hadde også gode referanser, sier daglig leder Solveig Røine.

Vet du om noen som har fått ny jobb? Legg det inn her