Navn: Thomas Klophus (25)

Bakgrunn: Utdannet kokk, var lærling på Sundvollen hotell, jobbet som restaurantkokk på hotellet The Edge i Tromsø, på Hurtigruten og ved Schulestedet restaurant i Holmsbu.

Ny jobb: Kjøkkensjef på Børsen selskapslokaler og catering. De er fem heltidsansatte og 20 deltidsansatte.

1. oktober landet drammenser og kokk Thomas Klophus ny jobb i hjembyen.

– Etter jeg begynte her har jeg hatt mine to første frihelger på to år. Da dro jeg rett på jakt.

Men snart starter julebordsesongen og en travel tid i de ærverdige lokalene på Bragernes torg, der det rigges til fest for alt fra ti til 230 personer.

Hvordan skal du sette ditt preg på kjøkkenet?

– Det blir noen nye ting på menyen. Ikke noe pinsettopplegg, selv om jeg har vært innom det også. Men det er gøy å finne på nye ting, alt trenger ikke alltid være A4. Det er viktig å tørre å utfordre seg litt. Det blir en god miks, litt nytt og litt gammelt. Det er noen ting folk elsker som vi ikke bør røre. Som den kreolske maten vår.

Hva tenkte du da du fikk jobben?

– Jeg ble glad! Det var deilig å få den beskjeden, en trygghet. Jeg jobbet her gjennom videregående, det var min første ordentlige jobb da jeg var 15 år. Det er deilig å komme tilbake hit, jeg kjenner restaurantsjefen Ståle. Det er mye stress i restaurantbransjen, men det er litt mer forutsigbart her.

Hvordan er det å jobbe i Børsen, et festlokale veldig mange kjenner?

– Det er på godt og vondt. Det er kjempekult og spennende, samtidig er fallhøyden like stor. Som kokk har du ett forsøk. Er gjesten fornøyd, kan det hende han kommer tilbake. Dette er noe man lærer seg. Vi kan ikke tilfredsstille alle, men det er det vi jobber mot og brenner for.

Har du noen favorittingredienser?

– Trøffel og fois gras, det har jeg etter kjøkkensjefen der jeg gikk i læra. Men jeg liker å spille på det norske og bruke lokale leverandører, som ost fra Eiker gårdsysteri. Da jeg jobbet i Holmsbu hadde vi en hjortefarm rett oppi gata. Det er ikke alltid folk vet om alle de lokale produsentene.

Hva spiser du helst når du selv skal spise ute?

– Alt fra fine dining til en god burger.

Hvor har du hatt din beste restaurantopplevelse?

– Maemo, det var meget bra. Jeg var lærling og ute med alle kokkene der jeg jobbet. Teknikker og det faglige, det er sånt vi tenker på når vi spiser ute. I familiesettinger blir folk redde for hva de skal servere, men det er ikke noe å være redd for. Å få servert mat er det deiligste for min del. Jeg står og lager mat hele dagen, så det er ikke det første jeg vil gjøre når jeg kommer hjem.

Hvordan ble du kokk?

– Både bestefaren min og pappa jobbet med bil, så jeg trodde også det var det jeg skulle gjøre helt til jeg var 15–16 år. Men så skjedde det noe. Pappa er glad i å lage mat også, så det kommer nok derfra. I praksis fra Åssiden ble jeg utplassert på Palace Grill i Oslo. Det var veldig bra. Når jeg får noen fra utdanningen hit, blir det gøy å gi dem de gode opplevelsene. Å stå i et hjørne og bare skrelle poteter har ingen verdi. Det er selvfølgelig en del av hverdagen. Men av og til kan jeg ta den jobben, så de kan gjøre noe annet. Gi folk muligheten til å lære selv og vokse på erfaringen. En kjøkkensjef sa til meg at man har ansvar for egen læring, og da må man også få mulighet til å vise det.

Arbeidsgiver svarer: Hvorfor fikk han jobben?

– Han har høy kvalitet, og her på huset er det viktig. Vi har samme mål, kvalitet. Vi er medlem i «De Historiske», det forplikter. Også kjenner jeg han fra før. Han er en omgjengelig og hyggelig fyr. Det er viktig, sier daglig leder Ståle Simensen i Børsen Festlokaler og Catering.

Vet du om noen som har fått ny jobb? Legg det inn her