DRAMMEN: – Wow, her var det liv!

Bings hutret, hengte frakken over en ledig stolrygg og så seg rundt i det smale lokalet, der det virkelig myldret av spiseglade gjester. Midt i uken, i den tidlige overgangen mellom ettermiddag og kveld, var det så godt som fullt hus  og høy trivselsfaktor på Anchas.

Heldigvis hadde herrene fulgt tommelfingerregel nummer én når det gjelder Anchas: De hadde reservert et bodega-bord!

– Så nå snakker vi tommelfingerregel nummer to: Senk skuldrene og la oss bruke laaaang tid på dette plukke-måltidet, sa Hallvor og dumpet ned i en sofa mellom et dameselskap og to par ute på feiring.

– Kontinentalt, dette også. Ikke mye luft mellom bordene, sa han og hilste vennlig til høyre og venstre.

Blandet drops på gjestelisten

– Heldigvis og takk og lov: Denne kvelden viser med all tydelighet at Anchas ikke ene og alene er et møtested for kvinner, vin og snakk, fortsatte Hallvor fornøyd.

Han hadde sett for seg en kveld i lyset av en viss skepsis. I kvinnedominert selskap mellom kelimer og kunst. Men skepsisen ble grundig gjort til skamme.

– Ser du? En gjeng middelaldrende menn har vaglet seg ved den langstrakte baren og flere kjærestepar deler brød og bryllupsplaner! Innerst i hjørnet der sitter dessuten tre kompiser med burger og øl. Godt selskap, synes nå jeg, sa han og bøyde seg ivrig over den Middelhavsinspirerte menyen.

Kunsten å dele

På fem år, siden starten i 2012, er Anchas Bodega blitt et populært og uhyre ettertraktet spise- og kose-seg-sted i Drammen.

Fem venner med en god idé og tilgang til et lite sentrumslokale, snekret sammen en restaurant de selv ville ha ønsket å besøke. Resten er blitt et eventyr og en absolutt suksess.

DELING: Mange retter små, gjør en stor å.
DELING: Mange retter små, gjør en stor å.

Anchas Bodega går så det suser – og det syns! På Trip Advisor, der gjestene selv melder sine opplevelser, ligger Anchas nesten alltid helt i toppsjiktet i elvebyen.

– Og det er ikke noe rart. Atmosfæren her er herlig avslappet: Kom som du er og nyt kvelden, sa Bings og leste halvhøyt fra Anchas egen filosofi på nettsiden deres: Livet handler om å dele. Dele et smil, dele en god historie, dele glede – så hvorfor ikke også dele maten?

Som sagt, så gjort!

Kvikk service

Nesten før de fikk benket seg, sto en vannkaraffel og blinket på det ferdigdekte bordet.

Og straks herrene hadde forhandlet seg fram til enighet om fem retter å dele, var servitøren klar til å notere bestillingene – i hukommelsen, ikke på blokken.

Med fullsatt hus hadde servitøren mer enn nok å henge fingrene, men herrene følte seg godt ivaretatt hele kvelden. Riktignok ventet de i overkant lenge på maten, men Hallvor visste grunnen.

– Vel, han sa ikke noe til oss, men gjestene ved nabobordet fikk klar beskjed om at resultatet av et litt overarbeidet kjøkken akkurat nå, betyr litt ventetid, forklarte han sin utålmodige og etter hvert veldig sultne makker.

GODT BRØD: På Anchas kan man bryte brød med både venner og fiender.
GODT BRØD: På Anchas kan man bryte brød med både venner og fiender.

Smaker som kiler

Et lunt og nydelig brød, mykt inni og herlig sprøtt utenpå, toppet tapasbestillingen. Også herrenes fem menyvalg falt i hovedsak i smak.

– Kanskje med unntak av det dyreste vi lot oss friste av. Entrecôten er dessverre litt seig. Og ikke smaker den særlig mye heller. En skuffelse, konstaterte den kjøttglade Bings.

Til sin store glede fant han imidlertid kulinarisk trøst i Anchas hjemmelagde kjøttboller. De er store, saftige og smakfulle, og de bader i en herlig, smaksrik og pirrende tomatsaus, som innbyr til å bli slukt med skje ned til siste dråpe.

– Jeg tror jeg må legge inn en kunstpause her – for riktig å kjenne etter og nyte alle disse smakfulle oppturene. Du, ta en daddel. Gode gud, for en konsistens. Helt nyyydelig! jublet Hallvor, også han begeistret.

Også salat caprese, med store, saftige tomatskiver lag på lag med skivet mozzarella, smaksatt med balsamico og frisk basilikum, smakte fortreffelig og helt som herrene hadde ventet seg.

Og så var det gambas, scampien som de to alltid har en nesten overdreven forventning til. Og her fikk de servert kvalitet, friske råvarer med god knekk, i en raus porsjon chili- og hvitløksolje av beste sort.

– Bare gleden ved å dyppe brødet i den oljen. Nam-nam!

Hallvor himlet salig med øynene i pur velvære.

NOK: Det kan se ut som lite mat med tapas. Men det holder stort sett i massevis.
NOK: Det kan se ut som lite mat med tapas. Men det holder stort sett i massevis.

Bings er ofte skeptisk når gastrogubbene mesker seg med tapas. Angsten for at det skal bli lite mat for sultne mannemager stikker dypt.

Men også denne gangen ble det servert nok til å mette begge. Et par små skiver entrecôte var alt som lå igjen på fat og i skåler da herrene skålte takk for måltidet.

Fristelsene på dessertkartet, relativt trauste og tradisjonelle, av typen panna cotta, sjokoladefondant, vaniljeis og sorbé, fristet ikke til verken å stappe mer i magen eller flere smaker inn i munnen.

– Mitt mål er å bevare Middelhavs-minnet om deilige dadler, chili, hvitløk, basilikum og tomatsaus så lenge jeg bare makter. På Anchas Bodega har de virkelig fått til noe, kvitret Bings.

– Her serveres smaker å bli forelsket i. Jeg tror jeg går for fast følge!

Dagens spisested: Anchas Bodega

Adresse: Bragernes Torg 4

Telefonnummer: 32 88 32 00

MAT: 5

ATMOSFÆRE: 6

SERVICE: 5

TOTAL: 5

Hallvor og Bings spiste fem tapasretter, etter beste evne på broderlig deling:

  • Hjemmelagde kjøttboller med fetaost i tomatsaus til 93,- kroner
  • Gambas - scampi i olje med hvitløk og chili til 91,- kroner
  • Grillet entrecôte med ovnsbakte cherrytomater og trøffelsmør til 157,- kroner
  • Dadler surret i bacon og bakt i ovnen til 83,- kroner
  • Salat caprese; tomat og mozzarella med basilikum og balsamico til  89,- kroner

Anmeldt av Hallvor & Bings

Restaurantens kommentar:

«Så hyggelig å lese at Halvor og Bings hadde en god opplevelse hos oss. Vi er generelt overveldet over responsen vi har fått siden oppstart for snart fem år siden. Ønsket har vært å skape et sted med uformell atmosfære og god mat og drikke. Et sted hvor både gjestene og vi som jobber her trives. Vårt primære mål er at våre besøkende skal oppleve noen timer hos oss som en «pause» i hverdagen, og at de skal ønske seg tilbake til oss så snart som mulig etter en god opplevelse» skriver daglig leder Ancha Liverud hos Anchas Bodega.