Den stolte ordføreren

RØRT: Ordfører Ann Sire Fjerdingstad er rørt over talen til Niclas Tokerud (t.v.) som overlevde Utøya-massakren. Det ble kronprinsesse Mette-Marit også. FOTO: HAAKON J. KRISTIANSEN

RØRT: Ordfører Ann Sire Fjerdingstad er rørt over talen til Niclas Tokerud (t.v.) som overlevde Utøya-massakren. Det ble kronprinsesse Mette-Marit også. FOTO: HAAKON J. KRISTIANSEN

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Innbyggernes engasjement gjorde ordfører Ann Sire Fjerdingstad stolt.

DEL

ØVRE EIKER: Ordfører i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad, har nettopp satt seg foran TV-skjermen for å se på Tour de France sammen med familien. Det er sommerferie, og det er helg. Dagen etter skal de feire bursdagen hennes på restaurant i Hokksund.

Del på Facebook

Men snart skal alt bli endret.

I halv fire-tiden dukker det opp en melding på TV-skjermen. Det har skjedd en eksplosjon i Oslo sentrum.

Ann Sire Fjerdingstad fester øynene på skjermen. Der skal de bli hele kvelden.

Og alt skal bare bli verre.

Kriselørdagen

– Vi visste at vi hadde ungdommer på Utøya. Jeg leste på dt.no at Niclas Tokerud hadde gjemt seg, men den andre jenta visste vi ingenting om, sier Fjerdingstad.

I løpet av kvelden blir barne- og familiekontoret innkalt av legevakten. Det er pårørende i Øvre Eiker som trenger hjelp. Ordføreren får vite at det i hvert fall er to savnede vektere fra Øvre Eiker. Ungdommene vet hun fortsatt lite om.

Lørdag morgen setter hun og fungerende rådmann i gang kriseteamet, som i praksis har vært i gang allerede kvelden før. De får greie på at begge AUF-deltakerne fra kommunen lever, men at minst 80 er drept. Fjerdingstad foreslår en offentlig minnemarkering. De diskuterer for og imot.

– Men så viser det seg at ungdommene gjerne ville ha det, og at Niclas ville si noen ord. Vi ble enige om at det var best å ha markeringen på dagen mandag, slik at de kunne være på fakkeltoget i Oslo og Drammen på kvelden. Derfor hadde ikke Øvre Eiker et eget fakkeltog, sier Fjerdingstad.

Mette-Marit kommer

Til nå har ordføreren kun holdt minnemarkeringer i forbindelse med andre verdenskrig. Nå skal hun minnes mennesker som for få dager siden er brutalt drept.
Hva skal hun si? Hvilke ord dekker et massemord?

– Det var fryktelig vanskelig. Jeg satt søndag kveld og prøvde å tenke. Leste i salmeboka, bladde litt i «Kunsten å leve» av Jan Vincent Johansen, en bok jeg liker godt. Det er mange gode ord i den, og jeg fant noe om at man tar et valg om å leve. Jeg tenkte at jeg kunne bruke det, for disse ungdommene har tatt et bevisst valg. Jeg jobbet lenge, men jeg ville ikke ha en lang tale, sier Fjerdingstad.

Tre kvarter før minneseremonien skal starte, ringer det fra Slottet. Kronprinsesse Mette-Marit og hennes mor vil være til stede.

– Jeg tenkte «Hjelp! Hva skal jeg si?» Så får jeg vite at hun ikke er der i offisielt ærend, og jeg bestemmer meg for å holde talen som planlagt.

Den samlede dagen

Minneseremonien blir et spesielt minne i Ann Sire Fjerdingstads liv. Hun ser hele Hokksund samle seg på torget, 2.000 mennesker.

– Det var en stolt ordfører som så på det, sier ordføreren.

Hun ser kronprinsessen stå uten sikkerhetsvakter, mens hun legger ned blomst sammen med de andre eikværingene.

– Jeg tenkte at da har ikke Norge forandret seg. Fremdeles kan alle bevege seg fritt rundt, sier Fjerdingstad.

Hun ser også at pårørende har møtt opp. De forteller henne at de er glad for at de tok turen.

Men kanskje størst inntrykk gjør talen til Niclas Tokerud. «La aldri hatet styre, det må være kjærligheten,» sier han.

– Med slike ungdommer, er jeg ikke redd for framtida, sier Ann Sire Fjerdingstad.
Bursdagsmiddagen ble det ikke noe av.

– Vi satt hjemme og grillet, og det var utrolig fint å være sammen som familie. Jeg føler meg privilegert at vi fortsatt kan være sammen med tanke på dem som ikke kan det, sier Fjerdingstad.
 

Artikkeltags