- Kjærlighete overvinner alt

Hovedbildet: Bildetekst

Hovedbildet: Bildetekst Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Lillian og Anders hadde planlagt bryllupet sitt i to år. Så rammet tragedien Oslo og Utøya dagen før den store dagen deres.

DEL

Da nyhetssendingene om bomben i regjeringskvartalet og senere massakeren på Utøya begynte å rulle over TV-skjermen, fikk et forventningsfullt brudepar sjokk.

- Frysningene kom på ryggen og tankene gikk fort fra giftemål til de grusomme handlingene. Kvelden ble spesiell, forteller brudgom Anders.

Del på Facebook

Planlagt lenge

Lillian og Anders Løseth Frydenlund forlovet seg sommeren 2009, og samme høst flyttet de til Lier. Allerede i 2009 begynte de å planlegge sin store dag; 23. juli 2011. Da tragedien ble kjent fredag kveld, kom tanker om avlysning av bryllupet fort.

- Jeg spurte meg selv om vi kunne gjennomføre dette. En lykkelig handling på sorgens dag. Men så tenkte jeg: «han skal ikke greie å ødelegge dette også», sier Anders.

Den lange planleggingsfasen skjøv også tanker om avlysning bort.

- Vi hadde planlagt dagen i nesten to år. Vi hadde tilreisende gjester fra Trondheim og Skien. Forberedelsene hadde kostet penger og alle hadde forventinger. Derfor gjennførte vi, forteller de.

Pregede gjester

Lørdag morgen, da tallet på omkomne ble kjent, kom et nytt sjokk.

- Det var vanskelig å begripe at det var sant, og at dette samtidig var dagen jeg skulle få min Anders, forteller Lillian.

De forsto at tragedien kom til å prege dagen deres, men fortsatte likevel ferden mot giftemål. Etter planen ble paret derfor viet i Sørum Kirke i Akershus, med påfølgende middag på Leirsund Velhus. At festen var preget av hendelsene, var det liten tvil om.

-Alle gjestene var nok påvirket. To hadde blitt kalt ut på jobb natten før, og et vennepar kjente noen på Utøya. Det er klart de var preget, men likevel konsentrerte alle seg om oss, vår store dag og kjærlighet, forteller de.

Glemmer aldri

Spesielt to ting ble gjort i bryllupet for å vise medfølelse og respekt.

- Da vi skulle sette oss til bords ønsket Anders velkommen, og han ba samtidig om ett minutts stillhet for å vise at vi ikke hadde glemt hva som hadde skjedd, forteller Lillian.
Dagen etter bryllupet dro noen av bryllupsgjestene med blomster fra bryllupsfeiringen og la de ned i blomsterhavet foran Oslo Domkirke. Fra bryllupsreise i USA sjekker de norske nettaviser ofte og feller tårer når de tenker på det som har skjedd.

- Vi har snakket mye om hendelsene sammen og kommer nok til å huske 22. juli like godt som 23. juli i fremtiden. Vi kommer aldri til å glemme. Vi kommer til å huske hans hat og vår kjærlighet, og hvordan kjærlighet overvinner alt.

 

Artikkeltags