Kongen: - Friheten er sterkere enn frykten

Statsminister Jens Stoltenberg og kongefamilien med Kong Harald og Dronning Sonja besøker de pårørende og ofrene etter angrepet mot AUFs sommerleir på Utøya i Nordre Buskerud, på pårørende-senteret ved Sundvolden hotell.

Statsminister Jens Stoltenberg og kongefamilien med Kong Harald og Dronning Sonja besøker de pårørende og ofrene etter angrepet mot AUFs sommerleir på Utøya i Nordre Buskerud, på pårørende-senteret ved Sundvolden hotell. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– I situasjonen landet vårt er i, er det viktig å vise at friheten er viktigere enn frykten, sier kong Harald.

DEL

OSLO: Kongen holdt lørdag kveld en kort og klar tale til det norske folket.

Del på Facebook

– Norge er rammet av en nasjonal katastrofe, handlingen er et angrep på det norske samfunnet og kjernen i demokratiet, sa kongen, som oppfordret alle om ikke å bukke under for frykt. Det er i slike situasjoner vi står fast på verdiene våre, vi står fast i troen på å leve i et fritt og trygt land, sa kong Harald.

Kongen, dronning Sonja og kronprins Haakon besøkte lørdag selv overlevende, pårørende og hjelpemannskaper på Sundvollen.

– Vi møtte de hardest rammede, de som har gjennomlevd et døgn som ingen kan sette seg inn i, sa kongen, som berømmet hjelpemannskapenes innsats, ofte med fare for eget liv.

Kongen oppfordret alle til å ta ekstra godt vare på hverandre i denne vanskelige tiden for landet.

– Det er mange barn og unge som er redde. Mange ønsker å være sammen, mens andre søker stille refleksjon, sa kong Harald.
 

 

Oslo preget av sorg, støtte og solidaritet

– Dette er et mareritt og ikke til å forstå, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da Norge våknet opp dagen etter terroraksjonene. Tallet på døde er nå oppe i 92.

Lørdag har vært en sorgfull dag i hovedstaden, men den har også vært fylt av solidaritet og støtte til de mange som er berørt av terroraksjonene fredag. Anders Behring Breivik (32) er pågrepet og siktet for både skytingen på Utøya og bombeangrepet i Oslo. Han skal ha blitt sett få minutter før eksplosjonen i regjeringskvartalet, og ble senere pågrepet på Utøya.

Sju personer er bekreftet døde etter eksplosjonen i regjeringskvartalet, mens 85 ungdommer er bekreftet drept på Utøya. 28 personer ligger hardt på Ullevål sykehus, og flere er savnet.

Sorg på Sundvollen

En uvirkelig stemning preger Sundvollen hotell ved Tyrifjorden, som fredag kveld ble omgjort til senter for AUF-erne som overlevde skytedramaet på sommerleiren, og foreldre og pårørende
Lørdag morgen ankom statsministeren sammen med helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap).

– Vi er et land i sorg. Det gjør et veldig inntrykk å møte de pårørende, de som har mistet sine nærmeste, sine barn. For mange her blir det sakte, men sikkert klart at de aldri kommer til å se barna sine igjen, sa statsministeren, mens han kjempet med tårene.

Også kongeparet og kronprins Haakon var lørdag på Sundvollen for å gi sin personlige støtte til ofrene for den verste terrorhandlingen på norsk jord. Kongen holdt lørdag kveld en kort TV-tale til det norske folk.

– I situasjonen landet vårt er i, er det viktig å vise at friheten er viktigere enn frykten, sa kong Harald.

Avhøres

Oslo politidistrikt har fått ansvaret for etterforskningen både etter terrorbomben i Oslo og skytingen på Utøya. Anders Behring Breivik har sittet i avhør hele lørdag, men har foreløpig ikke gitt opplysninger om han var alene eller om det var flere med på ugjerningen.

– Vi er overhodet ikke sikre på om han var alene, sa fungerende politimester i Oslo, Sveinung Sponheim på en pressekonferanse lørdag kveld.

Han viser til vitneutsagn om at det kan ha vært to som skjøt. Breivik er siktet etter straffelovens paragraf 147a om terrorhandlinger, som innebærer en strafferamme på inntil 21 års fengsel. Sponheim opplyste på pressekonferansen lørdag at fire-fem personer fortsatt er savnet etter skytingen på Utøya. Det letes også fortsatt i regjeringskvartalet.

Politiet bekrefter at Breivik har synspunkter på høyresiden i politikken, og kaller ham kristenfundamentalist. Breivik er også knyttet til en gård på Rena i Hedmark, hvor han skal ha fått levert store mengder kunstgjødsel – en ingrediens som kan brukes i hjemmelagde bomber.

32-åringen blir sannsynligvis framstilt for varetektsfengsling mandag.

Verden støtter

Statsledere og enkeltpersoner verden over fordømmer terroraksjonene i Norge og gir uttrykk for sorg og solidaritet med den norske regjering og ofrenes pårørende.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sender sine kondolanser og sier at «FN står sammen med det norske folk i denne forferdelige stund». USAs president Barack Obama mener hendelsene i Norge er en påminnelse til verdens land om hvor viktig det er å samarbeide i kampen mot terror. De fleste av kollegene har ringt utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Natt til fredag og utover dagen fyltes debattforum, blogger og nettsamfunn av engstelige, lettede, triste og forvirrede meldinger. Ungdommer som slapp unna skytedramaet på Utøya forsikrer venner om at de er trygge, andre venter fortsatt på svar fra vennene sine.

Dagen etter massakren ga leder av AUF, Eskil Pedersen, en klar tale:

– I dag må vi ta vare på hverandre, på våre kamerater, de vi er så glad i. AUF lar seg ikke true til taushet. Vi møter dette hatefulle, ufattelige angrepet med følgende beskjed: AUF og AUFs ideer lever videre som de alltid har gjort. Vi gir oss ikke i kampen for det vi tror på. Vi skal tilbake på Utøya, sier Pedersen. (©NTB)

LES MER OM BOMBINGEN I OSLO OG SKYTINGEN PÅ UTØYA HER

Artikkeltags