Ledet frivillige døgnet rundt

Tommy Ødegård (nummer to fra venstre) var operativ leder for Røde Kors Hjelpekorps etter Utøya-massakren. Her med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, påtroppende generalsekretær i Røde Kors Norge, Åsne Havnelid, president i Røde Kors Sven Mollekleiv og Anne Meklenborg, leder for omsorgsberedskapen for pårørende og overlevende.

Tommy Ødegård (nummer to fra venstre) var operativ leder for Røde Kors Hjelpekorps etter Utøya-massakren. Her med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, påtroppende generalsekretær i Røde Kors Norge, Åsne Havnelid, president i Røde Kors Sven Mollekleiv og Anne Meklenborg, leder for omsorgsberedskapen for pårørende og overlevende. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Etter over to døgns arbeid unnet Tommy Ødegård i Røde Kors seg halvannen times søvn.

DEL

De har tatt ut feriedagene de egentlig skulle hatt senere på året, dratt fra kona på hytta.

Del på Facebook

Forlatt feriedrømmen og godstolens trygge vinkel – og isteden oppsøkt et mareritt Norge ikke har sett maken til.

De har gjort det helt frivillig, uten å få en krone betalt.

Og de er mange. Røde Kors hadde 300 frivillige i sving forrige helg. Noen søkte i de 50 båtene Røde Kors disponerte. Andre var til stede for pårørende og overlevende.

En av disse frivillige var Tommy Ødegård fra Lier.

Det første døgnet

– Jeg ble varslet gjennom vårt interne system om at noe var skjedd på Utøya. Jeg satte meg i bilen fra hytta i Hol, sier Ødegård.

Han kjører mot Sundvolden, hotellet som plutselig er blitt et pårørendesenter.

– Der var det et ganske stort kaos. Vi er vant til pårørende fra redningsaksjoner, men her var det hundrevis. Det var folk rundt over alt, sier Ødegård.

Liungen får i oppdrag å lede operasjonen fra Røde Kors’ sin side. De første timene er han på Sundvolden, men natt til lørdag begynner Røde Kors søkene i fjorden. De skal søke etter savnede og plukke opp eiendeler etter ungdommene som svømte i land fra Utøya.

– Jobben blir å avgrense leteområdene, og å gi alle oppgaver. Jeg må finne riktig mannskap på de forskjellige båtene, bruke ressursene riktig og passe på at ingen sliter seg ut, sier Ødegård.

De frivillige jobbet åtte timers skift, men for noen ble det fort 12–14 timer.

For Ødegård ble det enda lenger.

– Jeg sov ikke i det hele tatt den første natta. Lørdag ettermiddag fikk jeg meg halvannen time på ryggen, og natt til søndag sov jeg på Sundvolden. Når det er mørkt får man ikke søkt likevel, sier Ødegård.

Trenger flere folk

Røde Kors-mannen Ødegård er svært imponert over at så mange stilte opp.

– Det har ikke vært problemer å få folk. Noen har ringt og tilbudt å hjelpe, privatpersoner har satt båter, seg selv – og til og med et helikopter til disposisjon, sier Ødegård.
Likevel; Røde Kors trenger flere frivillige.

– Medlemstallet vårt er nedadgående. Vi håper flere vil melde seg til å gjøre den jobben som vi gjør i dag, sier Ødegård.
 

Artikkeltags